Umetnost Sanjanja

PROJEKTI => Prva vrata => Topic started by: Saso on 07 July 2012, 15:51:21

Title: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: Saso on 07 July 2012, 15:51:21
Prva vrata sanjanja so prva ovira, ki jo mora sanjalec prečkati na svoji poti k lucidnosti. Castaneda jih je v knjigi Umetnost sanjanja opredelil takole:

Quote
Prva vrata
(iz knjige Umetnost sanjanja; Castaneda, 1993)

“... so ovira, ki jo moramo prečkati tako, da se zavedamo občutka, preden zapademo v globok spanec; občutka, ki je kot prijetna teža, ki nam ne dovoli odpreti oči. Prva vrata sanjanja dosežemo v trenutku, ko se zavedamo, da padamo v spanje, obešeni v težko temo.”

Nadalje podrobneje pojasnjuje, kaj so in kako jih prečkati:

Quote
“... prva vrata sanjanja prečkamo tako, da lahko vzdržimo pogled na kateremkoli predmetu naših sanj.”

“... sanjači s hitrimi, premišljenimi pogledi preletijo vse, kar je prisotno v sanjah. Če svojo pozornost sanjanja usmerijo na nekaj določenega, je to le začetna točka. Od tam gledajo druge predmete, ki so v njihovih sanjah, in se vračajo na začetno točko, čim večkrat kot je mogoče.”

“... na začetku v sanjanju ne glej preveč stvari. Štirje predmeti bodo zadostovali. Toda kakor hitro se začno slike premikati in začutiš, da izgubljaš nadzor nad njimi, se vrni na začetni predmet in vse skupaj začni znova.”

Naloga, ki jo je don Juan za prečkanje prvih vrat predlagal Castanedi, je iskanje rok v sanjanju. Gre sicer za razmeroma lahko nalogo, ki pa je daleč od enostavnega - v sanjanju namreč v glavnem delujemo nezavedno, avtomatsko (no, ja... tudi v RL običajno delujemo na avtopilotu, ampak pustimo to...).

Castanedovo iskanje rok v sanjanju v resnici ni nič drugega, kot eden od RC-jev. In, kot vemo, RC-je izvajamo čez dan, med tem, ko smo budni. Ponavljanje namere in same aktivnosti (v tem primeru iskanje rok) sčasoma povzroči, da se njeno izvajanje prenese tudi v sanjanje. Ampak...

Pri izvajanju tega sanjalskega manevra sem sam naletel na dve težavi:

1. V prvi fazi je trajalo precej dolgo, preden je manever postal toliko avtomatiziran, da se je njegovo izvajanje preneslo v sanjanje. Prva težava, s katero se glede na objave na internetu sooča večina sanjalcev, je torej trajanje samega procesa. In ravno to je razlog, zaradi katerega številni obupaljo in vse skupaj opustiljo.

2. Dvojnik (sanjsko telo) očitno deluje na podobnem principu, kot fizično telo. Konkretno: prvo, kar (v vsakdanji resničnosti) vidimo kot dojenček, so naši udi - torej roke in noge. Ob uporabi tega manevra velja enako tudi za sanjanje - prvo, kar vidimo, so naše roke. Izkaže se, da ima manever (oziroma naša zaznava) napako - zaznava je popačena, roke so drugačne, kot v RL (imamo na primer preveč ali premalo prstov, ti so med seboj zaraščeni, nenormalne oblike in podobno). Z nekaj prakse lahko te nepravilnosti izkoristimo za ozaveščanje v sanjah. No, sčasoma pride do problema - naše zaznavanje nas samih v sanjanju kreirajo naša pričakovanja. To pomeni, da se zaznava dvojnika toliko zbistri, da imamo tudi v sanjanju pač le pet prstov, zaradi česar manever postane neuporaben za testiranje resničnosti.

DH so odkrili (pravim odkrili, ker je metoda mnogo starejša od DH, a imam premalo podatkov, da bi o tem lahko povedal kaj več) alternativen način za prečkanje prvih vrat - ne skoznje, temveč po bližnjici - skozi tunel pod njimi. In ta tunel je mapiranje (kartografija) sanj.

Če ste zainteresirani, predlagam, da se med projektom v teku torej lotimo še kartografije sanj. Pogoj za sodelovanje pri tem projektu je seveda sanjski dnevnik. Več, kot imate opisanih sanj, boljše je, za potrebe projekta pa naj bo minimum 30 vpisov v sanjskih dnevnikih.
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: Saso on 11 July 2012, 15:07:42
Dajmo tole raje drugače zastavit in naredimo kartografijo kot del projekta in ne kot dodaten projekt. Materialov na to temo je sicer kar precej, a so v glavnem v ruščini, v slovenščino nisem še ničesar prevajal. Nekaj malega v angleščini najdete tukaj (http://dream-explorer.com/legacy/forum/index.php?topic=115.0). Če koga zanima, bi menda lahko izbrskal še link na hrvaški forum, kjer so se zadeve tudi lotili, sicer pa je najboljše, da zadevo zastavimo po svoje.

Za začetek nekaj predpostavk:

1) Druga pozornost je resničen svet. To pomeni, da je vedno tam (kar koli že to pomeni) in da v njej obstajajo kraji, na katere se lahko vračamo.

2) V Drugi pozornosti je orientacija drugačna, kot v fizični realnosti – vzhod in zahod naj bi bila pozicionirana enako (torej V desno in Z levo), os S-J pa naj bi bila zamenjana – S spodaj, J pa zgoraj. Druga pozornost naj bi torej bila horizontalna preslikava fizične realnosti. Zakaj je to pomembno? Zaradi pozicioniranja posameznih lokacij v odvisnosti ene do druge (na primer stojim pred svojim (sanjskim) domom, ko pogledam levo, vidim recimo šolo, na desni nakupovalni center itd). Pravim naj bi, ker so do te ugotovitve prišli DH na podlagi lastnih izkušenj in študije nekakšnih starih kitajskih manuskriptov (do njih mi na žalost še ni uspelo priti), sam pa sem pri mapiranju naletel na problem – močen občutek, da nekaj s tole preslikavo ni čisto v redu, a mi še ni uspelo ugotovit, kje tiči zaplet. Kakor koli že, zaenkrat izhajamo iz predpostavke, da so kardinalne smeri Druge pozornosti takšne:

   J
Z   V
  S

3) V Drugi pozornosti obstajajo kraji, ki so neodvisni od sanjalca – vsi imamo na primer sanjski dom, šolo, nakupovalni center in tako dalje. Govorimo o arhetipskih elementih karte sanjanja. Naša naloga bo, da jih identificiramo, jih narišemo (ali vsaj čim podrobneje opišemo) in jih pozicioniramo na zemljevidu Druge pozornosti.

Kartografija kot taka ni naš cilj, temveč le sredstvo (če želite – orodje) za dosego tega cilja. Da ne teoretiziram preveč na dolgo in široko, predlagam, da se zadeve kar lotimo.

Kot sem že omenil, je osnova za kartografijo sanjski dnevnik. Pozabite torej na razne minimume in podobne zadeve, zagrabite dnevnike in se zakopljite vanje! :D

Za začetek nas zanima, kje se naše sanje dogajajo. Predlagam torej, da razčlenite vsake sanje posebej na posamezne lokacije in spiske (oziroma še bolje – čim bolj podrobne opise lokacij, do katerih pridete z analizo večih sanj, ki so se dogajale na teh istih lokacijah ali pa celo skice lokacij) objavite v nadaljevanju. Tako bomo ugotovili, katere lokacije so nam skupne, kje se nahajajo, kako izgledajo, kaj se tam dogaja itd.

Ideja kartografije je sicer v tem, da lokacije narišemo in dolgoročno gledano ustvarimo zemljevid Druge pozornosti, a se mi zdi, da je risanje karte le eden od možnih načinov. Ko sem se zadeve lotil, sem namreč naletel na dve težavi: 1) za risanje nisem ravno nadarjen in 2) risati zemljevid je v resnici precejšen izziv (v smislu, da nekaj tako konkretnega, kot je neka fizična lokacija, toliko abstrahiramo, da jo kot simbol lahko narišemo). Ali imam prav, se bo najverjetneje pokazalo med samim izvajanjem, ko bomo lahko primerjali izkušnje tistih, ki lokacije le opisujejo z izkušnjami tistih, ki jih boste/bodo poskušali tudi narisati.

Da pa ne odkrivamo tople vode, predlagam, da za osnovo (za lažjo predstavljivost) vzamemo zemljevide, ki so jih ustvarili DH:

(https://dream-explorer.com/sanjanje/data/images/misc/DHMap01.jpg)

(https://dream-explorer.com/sanjanje/data/images/misc/DHMap02.jpg)

Ta del projekta ni časovno omejen in ga bomo izvajali, dokler bo interes. Predlagam, da se ga lotite čim bolj resno in da kartografiji dejansko poskušate posvetiti nekaj časa vsak dan (tako za samo izvajanje, kot tudi za objavljanje na forumu). Gre namreč za zelo močno orodje, ki z redno prakso razmeroma hitro prinese dobre rezultate (v smislu krepitve sanjskega spomina, prepoznavanja lokacij v sanjanju in ozaveščanja na ta račun). Je pa napredovanje odvisno od vas samih in od vloženega truda.

Zagotovo sem izpustil še cel kup stvari... Če komu kaj pade na pamet, kar korajžno, sicer pa - srečno! :thumbsup:
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: tanja on 11 July 2012, 20:42:31
Naloga, ki jo je don Juan za prečkanje prvih vrat predlagal Castanedi, je iskanje rok v sanjanju.

Meni se je ta naloga obrnila tako, da sem v sanjah gledala roke in sem na eni roki imela 6 prstov in se mi je to zdelo normalno. Sem si rekla, ok, tukaj imam 6 prstov, torej ne sanjam...

Mi je pa uspelo z dvigalom ali pa s telefonom. V dvigalu so bila v sanjah pomešana nadstropja, v telefonu pa nikoli nisem mogla najti v imeniku osebe, ki sem jo želela poklicat, pa tudi druge funkcije so bile pomešane.

Kar se pa tiče kartografije, bi bilo pa mogoče zanimivo začet z enim mestom, v katerega velikokrat pridem in ga že poznam in kadar pridem vanj, vem da sanjam. Vanj pridem iz kakega drugega mesta ali pa se kar znajdem tam. Bi bilo zanimivo ga narisat, če mi ga bo uspelo preslikat v zemljevid :S. Mislim da grejo ulice nekako v spiralo. Notri pridem iz dveh smeri, ali z vzhoda (to je od spodaj v spiralo) ali pa iz zahoda ( z vrha spirale). Ima bolj ozke ulice, kot obmorska mesta, na vrhu pa se razširi in odpre. Ulice so večinoma žive, polne ljudi in trgovin odprtih tudi ponoči, enkrat pa sem bila tam, ko je bilo vse zaprto, takrat pa je bila tista ulica, po kateri sem hodila, opečnato rdeča. V sanjah pa se vsake toliko pojavi tudi kakšen nov delček tega mesta, ki ga v prejšnih sanjah ni bilo oz. še nisem hodila po njem.

Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: Saso on 12 July 2012, 09:52:15
Meni se je ta naloga obrnila tako, da sem v sanjah gledala roke in sem na eni roki imela 6 prstov in se mi je to zdelo normalno. Sem si rekla, ok, tukaj imam 6 prstov, torej ne sanjam...

:) Od začetka je to precej pogosto. Potem sledi, da ti take anomalije (preveč/premalo prstov, deformirane oblike rok in podobno) pomagajo dvignit energijo, zaradi česar se lahko ozavestiš. Še kasnej, ko se ti okrepi pozornost sanjanja, pa je prstov običajno le pet (pač odvisno od tvojih pričakovanj glede tega, kakšno obliko imaš).

Mi je pa uspelo z dvigalom ali pa s telefonom. V dvigalu so bila v sanjah pomešana nadstropja, v telefonu pa nikoli nisem mogla najti v imeniku osebe, ki sem jo želela poklicat, pa tudi druge funkcije so bile pomešane.

Odlično - če se ti situacije z dvigali in telefoni ponavljajo, pomeni, da so to (tvoja) sanjska znamenja. Predlagam, da v takih situacijah (kadar se znajdeš v dvigalu, kadar vzameš v roke telefon) začneš izvajat RC-je.

Kar se pa tiče kartografije, bi bilo pa mogoče zanimivo začet z enim mestom, v katerega velikokrat pridem in ga že poznam in kadar pridem vanj, vem da sanjam. Vanj pridem iz kakega drugega mesta ali pa se kar znajdem tam. Bi bilo zanimivo ga narisat, če mi ga bo uspelo preslikat v zemljevid :S. Mislim da grejo ulice nekako v spiralo. Notri pridem iz dveh smeri, ali z vzhoda (to je od spodaj v spiralo) ali pa iz zahoda ( z vrha spirale). Ima bolj ozke ulice, kot obmorska mesta, na vrhu pa se razširi in odpre. Ulice so večinoma žive, polne ljudi in trgovin odprtih tudi ponoči, enkrat pa sem bila tam, ko je bilo vse zaprto, takrat pa je bila tista ulica, po kateri sem hodila, opečnato rdeča. V sanjah pa se vsake toliko pojavi tudi kakšen nov delček tega mesta, ki ga v prejšnih sanjah ni bilo oz. še nisem hodila po njem.

Evo, to je točno to! :mrgreen: Moram sicer priznat, da se vhodov (oziroma ulic) v obliki spiral trenutno ne spomnim, mi pa zveni precej znano to z ozkimi ulicami in trgovinami. Gre v tvojem primeru dejansko za  obmorsko mesto (v bližini morja/vode) ali za mesto (del mesta)?

Predlagam, da se za začetek posvetimo samemu izgledu in pozicijam lokacij - torej, kako izgleda, kaj je levo/desno/spredaj/zadaj od te lokacije/objekta,... Povezave/poti/prehode in druge načine, s katerimi na neko lokacijo pridemo, pa zaenkrat pustimo stati.
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: zaspanka on 12 July 2012, 12:56:48
wau, tako mesto pogosto sanjam tudi jaz :D Ob morju nekje. Uličice in trgovinice. V eni imajo celo megačudne stvari, take čarovniške. tako, ko naokrog prideš je potem tam celo neka opečnato rdeča cerkvica.

Mi je pa tole s kartami zanimivo ... Bom poskusila nekako narisat vse te sanjske "kraje".
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: Saso on 12 July 2012, 14:04:13
Se veselim videt, kako vi vidite te stvari. :thumbsup:
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: tanja on 12 July 2012, 19:46:26
wau, tako mesto pogosto sanjam tudi jaz :D Ob morju nekje. Uličice in trgovinice. V eni imajo celo megačudne stvari, take čarovniške. tako, ko naokrog prideš je potem tam celo neka opečnato rdeča cerkvica.

Tudi pri meni so take trgovine. In Indijske. In pol stvari imajo zunaj, pred trgovino. Tudi kafiči so taki, da imajo tudi zunaj mize in stole. Cerkvice se ne spomnem, sem pa enkrat sedela na vrhu hribčka, do katerega sem prišla skozi opečnato ulico in tam bi lahko bila. Vsaj v Slo mestih je na takih krajih ponavadi cerkvica.

Odlično - če se ti situacije z dvigali in telefoni ponavljajo, pomeni, da so to (tvoja) sanjska znamenja. Predlagam, da v takih situacijah (kadar se znajdeš v dvigalu, kadar vzameš v roke telefon) začneš izvajat RC-je.

A to misliš, da takrat začnem gledat roke?

Gre v tvojem primeru dejansko za  obmorsko mesto (v bližini morja/vode) ali za mesto (del mesta)?

Ne vem. Morja nikoli nisem videla. Če je spirala se dvigne v dveh krogih, ni velika, nisem pa čisto prepričana, da je res spirala. Mislim da je zato, ker je en del mesta nižje kot drugi in ker od spodaj prideš noter z desne, od zgoraj pa z leve.

Spomnim se še ene velike veleblagovnice, z velikimi okni in če greš v to trgovino, so tam tudi stopnice za zgornje nadstropje, tam je pa tudi polno trgovin in lokalov.
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: Saso on 13 July 2012, 09:19:18
A to misliš, da takrat začnem gledat roke?

Gledanje rok je le eden od možnih RC-jev (ki po mojih izkušnjah sčasoma postane še nezanesljiv povrhu vsega). Bolj bistveno je, da se ob takih (ponavljajočih) situacijah vprašaš, če takrat sanjaš. Kar povzroči dvig zavesti, je dvom v resničnost samo, RC je v le način za preverit in si potrdit (ali ovrečt), da sanjamo (oziroma kje smo).

Kar se tiče kartografije – imamo torej mesto z ozkimi uličicami, trgovinami, lokali in kafiči, na ulici štanti in mize. Nekje sta cerkvica in veleblagovnica.

Vprašanje: Bomo mesto vzeli kot celoto (v smislu, da je to le ena točka na zemljevidu) ali ga bomo bolj podrobno secirali (naredili natančen načrt, kaj se kje nahaja)?

Zaspanka, če mesto gledamo kot eno samo točko na zemljevidu, kje je cerkvica? Tanja, kaj pa veleblagovnica?

Izhodišče (center) karte sanjanja je naš (sanjski) dom, ostale lokacije pa pozicioniramo glede na tega. Kje se torej nahajajo mesto, cerkvica in veleblagovnica glede na naš dom?
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: Red on 13 July 2012, 13:55:12
Izhodišče (center) karte sanjanja je naš (sanjski) dom, ostale lokacije pa pozicioniramo glede na tega. Kje se torej nahajajo mesto, cerkvica in veleblagovnica glede na naš dom?

Nisem vsega prebral pa me zanima zdej:
se torej počasi fokusiramo na to, da se tam pričnemo dobivati?

Očitno vsi sanjamo to mesto.

r.
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: Saso on 13 July 2012, 14:31:25
Drži - vsi sanjamo to mesto, ampak sanjamo vsak svoj dom, zato to ni najboljša točka za srečevanje. Zaenkrat se fokusiramo na to, da vidimo, kako Druga pozornost izgleda, kje je kaj, kasnej bomo izbirali lokacije za srečanja.
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: tanja on 13 July 2012, 15:02:49
Izhodišče (center) karte sanjanja je naš (sanjski) dom, ostale lokacije pa pozicioniramo glede na tega. Kje se torej nahajajo mesto, cerkvica in veleblagovnica glede na naš dom?

Kako naj najdem svoj dom? V to mesto vedno pridem skozi enega od dveh vhodov.
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: Saso on 13 July 2012, 16:08:49
Dom je ločena lokacija, običajno na sredini mesta/naselja (pri meni je običajno na vasi, a je hkrati tudi v mestu, kjer sem živel kot študent - to recimo pomeni, da sanjam, kako vstopam v domačo hišo v Mislinji, potem pa po stopnišču namesto v spodnje nadstropje pridem recimo v garsonjero, kjer trenutno živim). Dom je namreč skupek vseh lokacij, na katerih smo kdaj živeli v fizični realnosti. Zanimivo je, kako ga sanje sestavijo, če se (je) človek dosti seli(l). ;)

Na zadevo poglej še iz druge perspektive: Kje vse se znajdeš, kadar v mesto ne prideš po eni od teh dveh poti? (Na primer v šoli, pred veleblagovnico, v parku,...) V katero smer moraš iti, če želiš priti iz mesta po eni od teh poti?
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: zaspanka on 13 July 2012, 16:54:09
Zaspanka, če mesto gledamo kot eno samo točko na zemljevidu, kje je cerkvica? Tanja, kaj pa veleblagovnica?

Ok, recimo da imamo pred sabo navaden list papirja in da le-ta predstavlja mesto. Cerkvica bi tako bila pri meni čisto spodaj v levem kotu. spodnja meja tega papirmesta je pa morje. na desni strani je pa meja konec mesta neko vaško okolje. neke kolovozne poti se spomnim in hribov.
Je pa blagovnica tudi v mojem mestu. nekje na sredini papirmesta čisto zgoraj. Vseh uličic pa ne znam pozicijonirat.

sem poskušala drugače narisat svojo karto pa razen doma in gozda nimam pojma kam naj kaj dam. iz doma sicer hitro pridem v mesto, ker pač imam združeno v sanjah svoj dom, ki je na vasi in pa mesto, kjer zaradi študija preživim večino časa. vendar to domače mesto ni povezano s tistim mestom s cerkvico in uličicami itd.
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: Saso on 13 July 2012, 19:50:56
Tudi pri meni je morje severno (spodaj) od mesta. Je med mestom in morjem še kaj?

Ne ženi si k srcu, če nisi prepričana, kaj kam spada. Zaupaj si in kraje na karto riši po občutku. Pomagaš si lahko recimo tako, da vsak kraj (in neposredno okolico) narišeš na poseben listič, te pa polagaš na večji papir. Tvoj papirmesto je že en tak del. Zaenkrat je pomembno to, da vidiš, kaj vse je, kraji pa bodo sčasoma sami popadali na svoja mesta.
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: zaspanka on 13 July 2012, 20:38:43
Tudi pri meni je morje severno (spodaj) od mesta. Je med mestom in morjem še kaj?

Neka široka cesta, pa parkirišča. Semaforji. Mislim da nekoliko niže proti jugu (čist pod mestom) železniška postaja.

Pomagaš si lahko recimo tako, da vsak kraj (in neposredno okolico) narišeš na poseben listič, te pa polagaš na večji papir.

Bom poskusila tako :)
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: Red on 13 July 2012, 21:05:06
Drži - vsi sanjamo to mesto, ampak sanjamo vsak svoj dom, zato to ni najboljša točka za srečevanje. Zaenkrat se fokusiramo na to, da vidimo, kako Druga pozornost izgleda, kje je kaj, kasnej bomo izbirali lokacije za srečanja.

Dogovorjeno.

r.
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: tanja on 14 July 2012, 10:06:39
Dom je ločena lokacija, običajno na sredini mesta/naselja (pri meni je običajno na vasi, a je hkrati tudi v mestu, kjer sem živel kot študent - to recimo pomeni, da sanjam, kako vstopam v domačo hišo v Mislinji, potem pa po stopnišču namesto v spodnje nadstropje pridem recimo v garsonjero, kjer trenutno živim). Dom je namreč skupek vseh lokacij, na katerih smo kdaj živeli v fizični realnosti. Zanimivo je, kako ga sanje sestavijo, če se (je) človek dosti seli(l). ;)

Hja, pri meni bo to potem kar kompleksna zadeva. Selila sem se več kot 10x, po 8 različnih lokacijah (v 16 letih). Skoraj nikoli ne sanjam, da grem kam od doma, v mesto vedno pridem od kje drugje. Upam, da mi bo ratalo sanjat kmalu spet to mesto in pogledat kje sem doma :D.

Zaspanka, če mesto gledamo kot eno samo točko na zemljevidu, kje je cerkvica? Tanja, kaj pa veleblagovnica?

Tudi veleblagovnica je v zgornjem delu mesta. Ampak na drugem koncu kot cerkvica.
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: Saso on 14 July 2012, 12:02:11
Hja, pri meni bo to potem kar kompleksna zadeva. Selila sem se več kot 10x, po 8 različnih lokacijah (v 16 letih). Skoraj nikoli ne sanjam, da grem kam od doma, v mesto vedno pridem od kje drugje. Upam, da mi bo ratalo sanjat kmalu spet to mesto in pogledat kje sem doma :D.

Poznam občutek. Tolikokrat se sicer nisem selil (menda?), ampak je bilo tega ravno dovolj, da je moj sanjski dom fenomenalna mešanica vseh krajev, kjer sem do zdaj živel. :mrgreen: Tudi pri meni se sanje redko začenjajo doma, pa še takrat običajno pride do FA-jev... :P

Sanje se v večini primerov (vsaj tistih ta naključnih) začnejo kar nekje; na neki lokaciji se dogaja neka aktivnost, ki nas potegne v tok zgodbe, preden to sploh poregistriramo. Le redko se namreč vprašamo (tudi v fizični realnosti, kaj šele v sanjah), kje smo in kako smo sem prišli. Mimogrede, tudi to je eden od manevrov za sanjanje - da se v RL vsake toliko ustavimo in razmislimo o tem, kako smo prišli sem, kjer pač smo.

Tudi veleblagovnica je v zgornjem delu mesta. Ampak na drugem koncu kot cerkvica.

Hmm... Zaspanka pravi, da je cerkvica pri njej levo spodaj. Različni objekti?

Mimogrede, je že kdo poskušal kaj narisat?
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: Vsemogocni on 14 July 2012, 12:13:48
Verjetno sem edini, ki ne sanja mesta z tržnico, lokalami, trgovinami, morjem... Se mi pa zdi čudno, da vi sanjate podobne ND.

Jaz sicer zdaj izdelujem svojo karto.
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: Saso on 14 July 2012, 12:20:00
Verjetno sem edini, ki ne sanja mesta z tržnico, lokalami, trgovinami, morjem... Se mi pa zdi čudno, da vi sanjate podobne ND.

Jaz sicer zdaj izdelujem svojo karto.

Brez skrbi, tudi v tvojih sanjah je mesto s tržnico, lokali, trgovinami,... Očitno se ti stvari le dogajajo na drugih lokacijah; tega je namreč še ogromno. Nekje je pač treba začet in glede na to, da smo trenutno vsaj trije, ki imamo te lokacije, pač o njih najlažje razpravljamo.

Mimogrede, ne sanjamo podobnih ND, sanjamo podobne lokacije. Enako, kot v RL vsi zaznavamo recimo center Ljubljane enako - recimo pošta na eni strani, nasproti Nama, če na koncu stavbe, kjer je Nama, zaviješ desno, prideš do parlamenta in tako dalje. ;) Rekel bi, da dajemo obliko Drugi pozornosti. ;)

Kje pa se dogajajo tvoje sanje?
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: Vsemogocni on 14 July 2012, 13:07:18
Mimogrede, ne sanjamo podobnih ND, sanjamo podobne lokacije.

To sem mislil, vendar sem se narobe izjasnil. Hvala za pojasnilo.

Kje pa se dogajajo tvoje sanje?

Mogoče sem se narobe izrazil. Tudi jaz sanjam mesto, ampak zdaj že kakšna dva meseca nisem sanjal konkretnih sanj o mestu. Teden dni nazaj sem sanjal neko stojnico, ki je bila v mestu.

Največkrat se pojavi lokacija doma, izstopata pa še dve lokaciji na kateri tedensko zahajam štiri do pet krat. Prva lokacija je izven mesta, drugi dve lokaciji sta na manjši vasi. Potem pa se seveda še najdejo razne znane ali neznane lokacije, ki ne izstopajo, vendar se pač pojavijo v obdobju dva krat na mesec. Skratka, večinoma se dogaja v bližnji okolici.

Hvala
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: Saso on 14 July 2012, 16:54:58
Torej riši tiste lokacije, ki jih sanjaš. Kartografija je v resnici precej individualno delo, ker imamo različne izkušnje, sanjamo različne lokacije in na splošno stvari razmeroma različno interpretiramo. Teamwork k temu doprinese predvsem v smislu, da drug drugemu pomagamo ozaveščat določene stvari, s tem pa (vsaj po mojem) precej pospešimo sam proces.

Če nam bo dejansko uspelo naredit zemljevid Druge pozornosti, je pravzaprav dokaj nepomembno. Pomemben je postopek sam, zakaj, pa bo slej ali prej vsem postalo jasno. ;)
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: Vsemogocni on 14 July 2012, 18:05:47
Super! Všeč mi je ta postopek.  :)
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: zaspanka on 14 July 2012, 18:27:05
Rišem karto, pa se vedno novih krajev spomnim :) posledica današnjih sanj je npr. dodana avtocesta. Bo počasi zgleda nekaj ratalo. Se pa precej orientiram po tem kje so kaki realni kraji, ki jih tudi sanjam in potem vmes rišem še tiste čisto sanjske :)
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: Saso on 14 July 2012, 19:55:06
Rišem karto, pa se vedno novih krajev spomnim :) posledica današnjih sanj je npr. dodana avtocesta. Bo počasi zgleda nekaj ratalo. Se pa precej orientiram po tem kje so kaki realni kraji, ki jih tudi sanjam in potem vmes rišem še tiste čisto sanjske :)

Brez skrbi, da bo šlo. :thumbsup: DH kartografijo zanimivo razlagajo. Pravijo namreč, da je sanjski svet (vsaj od začetka) podoben kaki računalniški igrici, pri kateri je celotno ozemlje (razen igralčeve baze) sprva skrito (izgleda recimo takole (http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTBy7CjRhTZpYV6ZaPAR-TlW-vo2Ld-USe9-dMrYkPnUVy7fThs); angleški izraz za to je "fog of war", v slovenščini po mojem nimamo izraza, dobeseden prevod pa nima veze z vezo, tako da...). Anyway, ko igralec rešuje misije, se teren vsebolj razkriva, površina, ki jo je prej prekrival "fog of war", pa se krči, dokler v enem trenutku ni razviden cel zemljevid igrice. In v sanjanju je situacija precej podobna.
(http://)
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: zaspanka on 14 July 2012, 23:02:18
Aha, je ok izraz ja. tiste sivine, ki jih ne vidimo, nekakšna meglena območja se razkrivajo :)

Fino inu fajn :D
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: Saso on 09 August 2012, 13:33:30
Dame in gospodje, kako napreduje kartografija? :) Pa sicer sanjanje na sploh? Že opažate kakšne spremembe / razlike?
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: zaspanka on 09 August 2012, 21:10:57
Pri meni napreduje. Sem hotela skico iz painta gor prilepit pa noče naložit (pa sem pomanjšala na 89,4 KB in bi menda moralo it) :(
Ali nekaj ne znam (najbrž bo to) ali pa nekaj šteka.
Sanje so pa trenutno čist navadne.
Kaj pa ostali udeleženci, kako vam gre? :)
Lp.
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: Saso on 09 August 2012, 21:40:06
Zaspanka, sliko sicer lahko naložiš direktno na forum (preko "Attachments and other options", ko oddajaš sporočilo - tako si najverjetneje poskušala), ampak so neke omejitve, ki jih niti poznam ne (ker nisem nikoli nalagal na tak način), ampak je boljše, če uporabiš tale postopek (http://ascportal.net/sanjanje/forum/index.php?topic=162.msg2308). Predlagam, da uporabiš PhotoBucket (http://photobucket.com/) - sicer si moraš naredit account, ampak je brezplačen in zanesljivo trajen; pri shrani.si se slike po nekem času menda izbrišejo. Lahko pa mi jo pošlješ na mail, da jo naložim direktno na strežnik, kjer gostuje forum. :thumbsup:
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: zaspanka on 09 August 2012, 22:31:37
Hvala za navodila :)
(http://i1061.photobucket.com/albums/t461/dominikamini1/4cdde10f.png)

Tole bi bilo to. Ni še dokončano, mogoče je še kaj narobe pa manjkajo še kaki kraji. Se pa tu okoli dosti gibljem.
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: tanja on 10 August 2012, 09:48:38
Uf Zaspanka, hudoo  :thumbsup:!! Jaz sem na tej tvoji sliki prepoznala največje mesto. Se mi zdi, da je to tisti kraj, ki ga tudi jaz sanjam.
Drugače pa ne vem kako bi povezala to sanjsko mesto z resničnimi kraji, ki jih sanjam. Sem zdaj opazila, da večinoma sanjam ene kraje, ki zares obstajajo ali pa neke notranje prostore. In jih ne znam nikamor umestit. Tudi ne vem kaj bi definirala kot dom, razen tega doma v katerem zdaj trenutno živim (vendar ga nikoli ne sanjam  :P). Sicer pa nasplošno ful slabo opazujem okolje v sanjah. Ponavadi me bolj zanima dogajanje. Razen tistega mesta. Ko sem v tistem mestu, me že to spomne da sanjam in ponavadi so sanje tam lucidne. Ampak zadnje čase se komaj spomnem kaj sanjam, brez ribarjenja in zapisovanja in tega bi najbrž v 3 sekundah pozabila kaj sem sanjala.
Malo pogrešam Reda in Vsemogočnega :). A sta še z nami?
Lep dan vsem!
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: Vsemogocni on 10 August 2012, 11:08:49
Jaz sem vsekakor zraven. Na to stran dnevno pogledam več krat.  :thumbsup: Mape še nisem končal.  Na splošno pa bi zase rekel, da gre vse po planu. Železniško postajo sem sicer inkubiral po zadnji objavi še dva krat.
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: Saso on 10 August 2012, 12:55:56
Zaspanka, fenomenalno, svetovno! :thumbsup: :mrgreen: Super ti gre tole risanje in brez skrbi - nič ni narobe. Kakšen kraj boš po mojem sčasoma še dodala, sicer je pa tole bistveno več, kot odlična osnova.  :thumbsup:

Kartografija sicer ni mišljena kot naloga, ki se jo naredi in konča, ampak kot proces, ki na nek način nadomesti "castanedovsko" iskanje rok v sanjanju. A že opažaš kakšne razlike v sanjanju v primerjavi z recimo sanjami, ki si jih sanjala, preden si se lotila risanja?

Tanja, predlagam, da se za začetek osredotočiš predvsem na kraje, ki jih sanjaš - v smislu, kje se kaj nahaja glede na pozicijo od nečesa drugega; povezave se bodo sčasoma same pokazale. Notranjih prostorov ne rabiš risat (tu sem se tudi jaz zaplezal, ko sem zadeve poskušal risat) - če recimo sanjaš predavanje, ki ga poslušaš v razredu, narišeš šolo kot objekt in ne posameznih razredov. Tudi doma ne rabiš definirat - to je enostavno en objekt, kot hiška, ki jo je narisala Zaspanka. Kaj je notri (v smislu, da gre za različne lokacije, kjer si živela v RL), za kartografijo ni bistveno.

Me veseli, da ti ribarjenje pomaga pri spominjanju. :thumbsup: Vem, frustrirajoče je, ko vsebine zbledijo, še preden jih dobro ozavestiš. Se ti zdi, da je vezano na projekt ali na splošno na reči, s katerimi se ukvarjaš čez dan? Imaš mogoče več obveznosti v RL? Če je vse normalno, gre za prehodno fazo, ki sčasoma mine. Ampak pazi, da ne zaspiš. ;)

Vsemogočni, super, da si še zraven. :thumbsup: Bi bilo pa fino, če bi objavljal vsaj sanje (ali dele sanj), ki so vezani na projekt.
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: zaspanka on 10 August 2012, 13:29:08
Saj mislim da je dosti vpliva na tole karto dalo moje osnovno okolje potem sem ga pa pokombinirala z vsemi kraji, kjer sem kasneje bila in kjer sem zdaj. Dom, ki sem ga narisala je taka mešanca domačega doma, pa vsega mogočega kjer sem bivala med faxom. Vse nekako prehaja. Tudi kako mesto je dostkrat neka mešanica večih mest ... In potem so še kraji, ki jih ne poznam.
Notranjih prostorov tudi nisem risala. Čeprav je nekaj prav zanimivih. Razne skrivne sobe npr. v domači hiši v katerih sem zelo pogosto pa v resnici tam ni ničesar. Ne obstajajo. V sanjah so pa vedno tam :)

A se komu kdaj zgodi da sanja nek kraj, ki ga ne pozna pa potem enkrat res tja pride pa pozna okolje?
Take stvari se mi dosti dogajajo ...

A že opažaš kakšne razlike v sanjanju v primerjavi z recimo sanjami, ki si jih sanjala, preden si se lotila risanja?.

Ja pravzaprav jih res. Kot da bi bolje vedela kam moram v sanjah it, če sem nekje ... Zadnjič me je lovil nek kanibal :P sem točno vedela kam moram skozi gozd, da sem prišla do predmestja in se skrila v pritličju nekega hotela ...

Pa sinoči ko sem pred spanjem še gledala zemljevid, ko sem ga lepila tu gori ... Sem imela potem čudne sanje. Kot da sem nad vso pokrajino in lahko gledam kraje. Potem sem se pa lahk teleportirala iz kraja v kraj. Samo je vse dosti medlo v spominu.

Pa spet sem imela obiskovalce iz prihodnosti v sanjah ... To je pa že čudno počasi :P
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: Saso on 10 August 2012, 15:31:46
... Notranjih prostorov tudi nisem risala. Čeprav je nekaj prav zanimivih. Razne skrivne sobe npr. v domači hiši v katerih sem zelo pogosto pa v resnici tam ni ničesar. Ne obstajajo. V sanjah so pa vedno tam :)

Te so tudi pri meni. Do njih prihajam po raznih temnih hodnikih in je včasih prav čuden občutek. ??? Bodi pozorna v RL na kraje, kjer so v sanjanju razne take sobe in sobice. ;)

A se komu kdaj zgodi da sanja nek kraj, ki ga ne pozna pa potem enkrat res tja pride pa pozna okolje?
Take stvari se mi dosti dogajajo ...

A jaz tudi štejem? :mrgreen:

Ja pravzaprav jih res. Kot da bi bolje vedela kam moram v sanjah it, če sem nekje ... Zadnjič me je lovil nek kanibal :P sem točno vedela kam moram skozi gozd, da sem prišla do predmestja in se skrila v pritličju nekega hotela ...

Pa sinoči ko sem pred spanjem še gledala zemljevid, ko sem ga lepila tu gori ... Sem imela potem čudne sanje. Kot da sem nad vso pokrajino in lahko gledam kraje. Potem sem se pa lahk teleportirala iz kraja v kraj. Samo je vse dosti medlo v spominu.

:thumbsup:

Pa spet sem imela obiskovalce iz prihodnosti v sanjah ... To je pa že čudno počasi :P

Kako pa izgledajo ta srečanja? Upam, da čudno ni mišljeno negativno... :roll:
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: tanja on 10 August 2012, 15:56:27


Moja pozornost je zadnje 3 tedne zelo skoncentrirana na RL. Niso bili čisto običajni tedni, imeli smo polno hišo obiskov, ki so tudi spali pri nas. Tako da se je zelo veliko dogajalo in v RL sem bila bolj aktivna kot ponavadi. Se mi pa tudi dogaja zadnje čase na splošno, da imam bolj skoncentrirano pozornost na tisto kar delam in sem "cela tukaj" v zdaj, v "tej resničnosti", če se po njuejđarsko izrazim  :D. In mi pozornost v "drugi pozornosti" bledi. Še vedno sanjam vsako noč, ampak je vse bolj površinsko. In težje karkoli zavestnega počnem s sanjami. Sicer pa se mi že od vedno menjata obdobji, ko sem bolj zunaj - v tem svetu in potem bolj noter - v ostalih svetovih. Zdaj berem tisto knjigo o prehranskih dodatkih, ki jo je dal Red na forum in vidim, da je dosti odvisno od kemije v možganih... Vsekakor je to prehodna faza ;).

Tanja, predlagam, da se za začetek osredotočiš predvsem na kraje, ki jih sanjaš - v smislu, kje se kaj nahaja glede na pozicijo od nečesa drugega; povezave se bodo sčasoma same pokazale. Notranjih prostorov ne rabiš risat (tu sem se tudi jaz zaplezal, ko sem zadeve poskušal risat) - če recimo sanjaš predavanje, ki ga poslušaš v razredu, narišeš šolo kot objekt in ne posameznih razredov. Tudi doma ne rabiš definirat - to je enostavno en objekt, kot hiška, ki jo je narisala Zaspanka. Kaj je notri (v smislu, da gre za različne lokacije, kjer si živela v RL), za kartografijo ni bistveno.

Kam pa naj narišem npr. šolo, če sanjam samo predavanje v šoli in ne vidim na kateri lokaciji stoji šola?

Me veseli, da si še z nami Vsemogočni :).
lp
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: zaspanka on 10 August 2012, 20:46:29
Te so tudi pri meni. Do njih prihajam po raznih temnih hodnikih in je včasih prav čuden občutek. ??? Bodi pozorna v RL na kraje, kjer so v sanjanju razne take sobe in sobice. ;)

Ja, tudi jaz tja pridem po čudnih temnih hodnikih in celo stopnicah, vse je v temi. Sem že pogledala, če je res kaj tam pa ni. :P  :mrgreen: Nobenih skrivnih prostorov. Škoda, čeprav me res s čudnimi občutki navdajajo.A se komu kdaj zgodi da sanja nek kraj, ki ga ne pozna pa potem enkrat res tja pride pa pozna okolje?
Take stvari se mi dosti dogajajo ...

A jaz tudi štejem? :mrgreen:
hehe kako to misliš, če šteješ :) Imaš kdaj kake take prebliske povezane s kraji iz sanj ali pa celo z osebami?

Jaz sem to nazadnje predvčerajšnjim doživela. Neka dvorana v kateri sem bila prvič. In potem je mimo priletel komar ... Vsa situacija je bila tako čudna, da sem se spomnila sanj v katerih sem tam že bila. Ne gre za nek trenuten dežavu ampak za spomin. Sanjski izsek ...

Kako pa izgledajo ta srečanja? Upam, da čudno ni mišljeno negativno... :roll:

Ne nič negativnega :) Samo čudno mi je da sanjam o tem, ker kdaj prej še nisem. V prvih teh sanjah sem srečala nekega fantka, ki se je z enim fantom oblečenim zelo starinsko dogovoril nekaj v zvezi s časovnimi potovanji in sta se potem srečala v gozdu oba iz nepravih časov. Fantek je prišel iz prihodnosti in sta se z drugim fantom srečala in vedela da je potovanje uspelo. nista se pogovarjala ko sta šla mimo drug drugega samo nasmehnila sta se. v teh zadnjih sanjah je pa prišel nekdo me učit nekaj. Samo je vse zelo nejasno. za neko delo so me usposabljali. na koncu sem pa morala neke škatle sem in tja nosit :D

Kam pa naj narišem npr. šolo, če sanjam samo predavanje v šoli in ne vidim na kateri lokaciji stoji šola?

Tanja, pa poskusi narisati npr. najprej šolo. samo šolo. poskusi se spomniti kam najprej prideš kadar greš iz nje. na katero lokacijo. pa nariši še to. počasi bii se pa potem morali izkristalizirat vsi kraji :)


Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: Saso on 11 August 2012, 11:11:46
Moja pozornost je zadnje 3 tedne zelo skoncentrirana na RL. Niso bili čisto običajni tedni, imeli smo polno hišo obiskov, ki so tudi spali pri nas. Tako da se je zelo veliko dogajalo in v RL sem bila bolj aktivna kot ponavadi. Se mi pa tudi dogaja zadnje čase na splošno, da imam bolj skoncentrirano pozornost na tisto kar delam in sem "cela tukaj" v zdaj, v "tej resničnosti", če se po njuejđarsko izrazim  :D. In mi pozornost v "drugi pozornosti" bledi. Še vedno sanjam vsako noč, ampak je vse bolj površinsko. In težje karkoli zavestnega počnem s sanjami. Sicer pa se mi že od vedno menjata obdobji, ko sem bolj zunaj - v tem svetu in potem bolj noter - v ostalih svetovih. Zdaj berem tisto knjigo o prehranskih dodatkih, ki jo je dal Red na forum in vidim, da je dosti odvisno od kemije v možganih... Vsekakor je to prehodna faza ;).

Potem je razumljivo in, kot ugotavljaš sama, prehodno. :thumbsup:

Kam pa naj narišem npr. šolo, če sanjam samo predavanje v šoli in ne vidim na kateri lokaciji stoji šola?

Glede na to, da je na tvoje vprašanje že super odgovorila Zaspanka, bi dodal le še tole – nariši jo na ločen košček papirja – kot samostojno sfero zaznave in jo za začetek na karto postavi po občutku. Običajno je to že prava pozicija/lokacija, če se slučajno izkaže drugače, pa jo tako lahko premikaš sem in tja. ;) Enako velja za vse lokacije, za katere ne veš (ne veste), kam jih postavit.

Ja, tudi jaz tja pridem po čudnih temnih hodnikih in celo stopnicah, vse je v temi. Sem že pogledala, če je res kaj tam pa ni. :P  :mrgreen: Nobenih skrivnih prostorov. Škoda, čeprav me res s čudnimi občutki navdajajo.

:mrgreen: Te čudni občutki navdajajo (tudi) v RL?

hehe kako to misliš, če šteješ :) Imaš kdaj kake take prebliske povezane s kraji iz sanj ali pa celo z osebami?

Imam vsake toliko. ;D Zato pa vprašam... ;)

Jaz sem to nazadnje predvčerajšnjim doživela. Neka dvorana v kateri sem bila prvič. In potem je mimo priletel komar ... Vsa situacija je bila tako čudna, da sem se spomnila sanj v katerih sem tam že bila. Ne gre za nek trenuten dežavu ampak za spomin. Sanjski izsek ...

Tega bo vedno več. :) Kartografija namreč sproži točno to – sanje, v katerih se spomniš, da si te lokacije že sanjala. Stvari se sestavljajo skupaj. :thumbsup:

Ne nič negativnega :) Samo čudno mi je da sanjam o tem, ker kdaj prej še nisem. V prvih teh sanjah sem srečala nekega fantka, ki se je z enim fantom oblečenim zelo starinsko dogovoril nekaj v zvezi s časovnimi potovanji in sta se potem srečala v gozdu oba iz nepravih časov. Fantek je prišel iz prihodnosti in sta se z drugim fantom srečala in vedela da je potovanje uspelo. nista se pogovarjala ko sta šla mimo drug drugega samo nasmehnila sta se. v teh zadnjih sanjah je pa prišel nekdo me učit nekaj. Samo je vse zelo nejasno. za neko delo so me usposabljali. na koncu sem pa morala neke škatle sem in tja nosit :D

Super. :thumbsup: Nekatere stvari se v sanjanju dogajajo na levi strani, zato traja dlje, da jih ozavestimo. Tudi od tod prihajajo sanjski dežavuji, podobni tistemu, ki si ga opisovala zgoraj – lahko recimo prepoznaš lokacijo ali osebo, lahko se znajdeš v situaciji (v sanjanju ali v RL), ko enostavno veš, kako nekaj naredit in podobno. ;)
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: zaspanka on 11 August 2012, 19:19:52
:mrgreen: Te čudni občutki navdajajo (tudi) v RL?

hmm, mogoče. nekako mora to bit še od takrat, ko sem bila še majhna in so mi bili ti prostori, ki se v sanjah nadaljujejo v te skrivne prehode in sobe, nekako posebni. Mogoče me jih je bilo celo malo strah  :mrgreen: Tema pa bau bau pa to ... Pač otrok s hiperaktivno domišljijo in verjetno posledično tudi sanjami :P

Pa ne vem če sva se prav razumela :) V tisti dvorani sem zadnjič bila v RL :D in se spomnila sanj. Pa še par takih lokacij je. Včasih se mi zdi da kamorkoli na novo pridem najdem nek košček, ki sem ga v sanjah že tudi videla.
Se pa tudi v sanjah spomnim, da sem tam že bila v drugih sanjah. Podobno kot Tanja, v tistem mestu. Pa še rečem komu, ja tu sem pa že v enih drugih sanjah bila ... Sam lucidna žal ne ratam. Nekak očitno vem, da sanjam, samo tolko pa ne ozavestim, da bi ratala lucidna :)
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: tanja on 11 August 2012, 20:34:35
Tanja, pa poskusi narisati npr. najprej šolo. samo šolo. poskusi se spomniti kam najprej prideš kadar greš iz nje. na katero lokacijo. pa nariši še to. počasi bii se pa potem morali izkristalizirat vsi kraji :)

Ja, problem je, ker malokrat v sanjah kam grem peš :D. Ponavadi se kar telepoltiram :D -  pomislim na nek kraj in se potem tam znajdem. Npr. v razredu in potem ne vidim kje je šola postavljena. Če bom pa šla peš iz šole pa upam, da si bom vsaj smer zapomnila ;).

Bom poskusila tudi po občutku Sašo ;).

Par stvari se je pa skristaliziralo, ko malo premišljujem o tem. Npr. največkrat ko sem lucidno sanjala, je bila prva moja misel, da grem letet. In od tam kjer sem se v sanjah zbudila, od doma, sem vedno poletela skozi okno na desno stran. Letela sem čez gozd in potem naprej so bile gore. Sanjsko mesto mislim, da je na levo od doma. V mestu vem kje je opečnata ulica, nakupovalni center in za cerkev se mi približno zdi kje je. Morje je še bolj levo od mesta. No, nekaj točk za začetek se je nabralo ;). Risba sledi...

hmm, mogoče. nekako mora to bit še od takrat, ko sem bila še majhna in so mi bili ti prostori, ki se v sanjah nadaljujejo v te skrivne prehode in sobe, nekako posebni. Mogoče me jih je bilo celo malo strah  :mrgreen: Tema pa bau bau pa to ... Pač otrok s hiperaktivno domišljijo in verjetno posledično tudi sanjami :P

Te sanje, ki jih opisuješ Zaspanka, me spominjajo na moje sanje iz otroštva:
Mama me je peljala čuvat neki ženski. Ta ženska je bila ful prijazna, ko pa je moja mama odšla, se je spremenila v čarovnico. Rekla mi je, da ne bom nikoli mogla oditi, da me bo skrila v njeni hiši, moji mami bo pa rekla, da sem se izgubila. Potem me je zaprla v sobo, ki je imela veliko vrat. Hodila sem skozi vrata po hodnikih in drugih sobah in čisto majhnih sobicah in nisem mogla najti izhoda. To so bile kar hude nočne more. Obstajala je tudi možnost, da pri teh mojih sprehodih po hiši srečam čarovnico, ki sem se je bala in ki mi je zabičala, da moram ostati v tisti sobi. Te sanje so se mi tolikokrat ponavljale, da sem počasi poštekala, da spet sanjam in da se lahko zbudim. In sem se naučila zbudit. Ko pa sem strah še bolj premagala, sem se nekako prepričala da je izhod za naslednjimi vrati in takrat sem ga res našla. Potem se mi te sanje niso ponovile nikoli več. To se je dogajalo se mi zdi da še pred šolo ali pa v začetku OŠ.
Še vedno pa dostikrat sanjam situacije v katerih odprem kakšna vrata in nikoli ne vem kaj bo za njimi :).

Lepe sanje!!

Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: tanja on 12 August 2012, 10:13:52
(http://i1244.photobucket.com/albums/gg577/rina263/c977cdb7.jpg)
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: Saso on 12 August 2012, 11:33:20
... Pač otrok s hiperaktivno domišljijo in verjetno posledično tudi sanjami :P

To je ena razlaga. :) Preden sem se začel ukvarjat s sanjanjem, bi se s tem zagotovo strinjal, zdaj pa... :mrgreen:

Pa ne vem če sva se prav razumela :) V tisti dvorani sem zadnjič bila v RL :D in se spomnila sanj. Pa še par takih lokacij je. Včasih se mi zdi da kamorkoli na novo pridem najdem nek košček, ki sem ga v sanjah že tudi videla.
Se pa tudi v sanjah spomnim, da sem tam že bila v drugih sanjah. Podobno kot Tanja, v tistem mestu. Pa še rečem komu, ja tu sem pa že v enih drugih sanjah bila ... Sam lucidna žal ne ratam. Nekak očitno vem, da sanjam, samo tolko pa ne ozavestim, da bi ratala lucidna :)

Po mojem je čisto razumljivo. ;D Kot sem rekel (in kot ugotavljaš tudi sama), se dogaja, da prideš na neko lokacijo v RL, ki jo prepoznaš iz sanj ali pa prideš nekam v sanjah in se spomniš, da si tu že bila v drugih sanjah. Puzzle padajo na svoje mesto... :thumbsup:

Ja, problem je, ker malokrat v sanjah kam grem peš :D. Ponavadi se kar telepoltiram :D -  pomislim na nek kraj in se potem tam znajdem. Npr. v razredu in potem ne vidim kje je šola postavljena. Če bom pa šla peš iz šole pa upam, da si bom vsaj smer zapomnila ;).

:mrgreen: Linija najmanjšega odpora? ;) Kaj pa, če iz šole pogledaš , kaj vidiš zunaj?

Par stvari se je pa skristaliziralo, ko malo premišljujem o tem. Npr. največkrat ko sem lucidno sanjala, je bila prva moja misel, da grem letet. In od tam kjer sem se v sanjah zbudila, od doma, sem vedno poletela skozi okno na desno stran. Letela sem čez gozd in potem naprej so bile gore. Sanjsko mesto mislim, da je na levo od doma. V mestu vem kje je opečnata ulica, nakupovalni center in za cerkev se mi približno zdi kje je. Morje je še bolj levo od mesta. No, nekaj točk za začetek se je nabralo ;). Risba sledi...

Super začetek. :mrgreen: :thumbsup: Še tiste lokacije, za katere nisi čisto prepričana, kje so, po občutku dodaj. Ko boš naslednjič letela, leti z namenom, da si ogledaš teren. ;)

Te sanje, ki jih opisuješ Zaspanka, me spominjajo na moje sanje iz otroštva:
Mama me je peljala čuvat neki ženski. Ta ženska je bila ful prijazna, ko pa je moja mama odšla, se je spremenila v čarovnico. Rekla mi je, da ne bom nikoli mogla oditi, da me bo skrila v njeni hiši, moji mami bo pa rekla, da sem se izgubila. Potem me je zaprla v sobo, ki je imela veliko vrat. Hodila sem skozi vrata po hodnikih in drugih sobah in čisto majhnih sobicah in nisem mogla najti izhoda. To so bile kar hude nočne more. Obstajala je tudi možnost, da pri teh mojih sprehodih po hiši srečam čarovnico, ki sem se je bala in ki mi je zabičala, da moram ostati v tisti sobi. Te sanje so se mi tolikokrat ponavljale, da sem počasi poštekala, da spet sanjam in da se lahko zbudim. In sem se naučila zbudit. Ko pa sem strah še bolj premagala, sem se nekako prepričala da je izhod za naslednjimi vrati in takrat sem ga res našla. Potem se mi te sanje niso ponovile nikoli več. To se je dogajalo se mi zdi da še pred šolo ali pa v začetku OŠ.

Zanimivo... Izgleda, da smo vsi imeli nekakšne pošasti v omarah... ;D No, moj ni bil v omari, ampak pod posteljo (http://ascportal.net/sanjanje/forum/index.php?topic=45.msg175#msg175). :P Po tem incidentu si več let nisem upal spati tako, da bi mi roke visele iz postelje...

Še vedno pa dostikrat sanjam situacije v katerih odprem kakšna vrata in nikoli ne vem kaj bo za njimi :).

Če jih odpreš kar tako, lahko prideš kamor koli, če nameravaš, kam naj vodijo, pa prav tako. :thumbsup:
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: zaspanka on 12 August 2012, 12:48:38
Tanja, vidiš da gre počasi :) Me pa tole tvoje mesto bolj spominja na tisto mesto, ki je pri meni levo zgoraj. hmm... A majo v tem mestu dober sladoled, hehe? Če ja, potem pa mogoče je to mesto :P
To, da kar letiš je pa fino. Jaz bi tudi .... Pa do tega res redko pride. Če že pa največkrat lebdim, tako pol metra od tal. V enih lucidnih sem se trudila, da bi šla letet. Sem hotela skočit iz okna nekega stolpa pa so se okna sproti zapirala. Tekla po stopnicah gor pa ni šlo. V drugih, pa sem tudi vedela da sanjam, me je bilo pa preprosto preveč strah iz okna skočit. Enkrat je pa ratalo tako, da me je ogromna ptica nesla nad nekimi gorami ... To so bile pa lucidne sanje v katerih sem šla v svojo sobo pa zaspala pa se zbudila v druge lucidne. Take s ptico, gorami in rožnatimi oblački. Pravljične. Bi jih lahko enkrat narisala ko se mi bo dalo :)
Uf, te sanje s čarovnico so bile kar pestre ... Jaz v svojih temnih sobah k sreči nisem nobene srečala :) vsaj ne da bi vedela. nazadnje sem se tam skirla in čez prehod bežala pred enim stricem oblečenim po modi iz leta 1930. Z neko čudno elastiko je uspaval ljudi in jih kajpada tudi pokončal.

To je ena razlaga. :) Preden sem se začel ukvarjat s sanjanjem, bi se s tem zagotovo strinjal, zdaj pa... :mrgreen:

Zdaj pa ...
Bi me zanimalo kaj zdaj hehe. Zaradi enih sanj, ki niso mogle zrast na zeljniku majhnega otroka. Spet je en tak killer vpleten. Sam pomoje da iz rimskega časa. So se ponavljale/nadaljevale do 11ega leta. Očitno od kar živim sanjam neke take creepy frike :D


Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: tanja on 12 August 2012, 13:03:15
Glede letenja ti lahko povem to, da je lažje, če vzletiš iz situacije, ki te ne straši, npr. iz ravnih tal. Letiš lahko tudi skozi zaprta okna, za letenje skozi zid pa pomojem rabiš malo več vaje. Mene je to v začetku zbudilo, potem sem se pa navadila. So me pa na začetku učile letet neke ženske v lucidnih sanjah. Ker nisem znala nadzorovati letenja, pa so me one naučila kako naj pristanem, spremenim smer, se dvignem višje ali nižje in povečujem oz. zmanjšujem hitrost. Zdaj mi je tako dobro letet, da letim vedno kadar imam lucidne sanje. No, zdaj bom delala naloge  :mrgreen:, pred tem projektom sem pa vedno šla najprej letet.

Očitno od kar živim sanjam neke take creepy frike :D

Teh creepy frikov sem pa tudi jaz dosti presanjala :D, zdaj se je to malo umirilo.
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: Saso on 12 August 2012, 13:51:44
Zdaj pa ...
Bi me zanimalo kaj zdaj hehe. Zaradi enih sanj, ki niso mogle zrast na zeljniku majhnega otroka. Spet je en tak killer vpleten. Sam pomoje da iz rimskega časa. So se ponavljale/nadaljevale do 11ega leta. Očitno od kar živim sanjam neke take creepy frike :D

Hja, zdaj imam pa malo več izkušenj in vem, da to pač niso čisto nedolžne otroške fantazije... ;)

Zanimivo tole s tvojimi učiteljicami letenja, Tanja. :) Jaz sem se naučil, ko so me preganjali v modre kombinezone oblečeni modeli, ki so izgledali kot spake iz filma The Hills Have Eyes (http://www.imdb.com/title/tt0454841/), recimo kot tale (https://encrypted-tbn1.google.com/images?q=tbn:ANd9GcQgvC2fqzBjW2NcCLKK0B1RIdv13kNS9aOirS3yp39ctt3Tgnkopw). :P ;D Ko gre za življenje, se vse da... :mrgreen:

Mimogrede, sta danes imeli kakšne zanimive, mogoče posebne sanje?
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: zaspanka on 12 August 2012, 14:39:55
hja, verjetno res ne morjo bit nedolžne otroške fantazije. sploh pa ne v nekem predšolskem obdobju. ni varjante ...

hah Tanja, ti pa maš fajn sanjske izkušnje. če jih srečaš še te tete, jih lahko k meni na obisk pošlješ, da še mene kaj naučijo.  :mrgreen: Sicer bom pa že nekako, sam ozaveščanje mi zadnje čase res ne gre  :roll:

hehe Sašo, si kaj posebnega sanjal? :D

jaz ne vem, če bi današnje sanje definirala kot zelo posebne so bile pa kar pestre ...
prvega dela se ne spomnim dobro. Nekaj z rdečo barvo, ali sem bila jaz ali nekdo drug v rdeče oblečena, ne vem. nekdo je bil z mano tam pri neki hiši. Pa nekaj z neko hrano. potem nek vrt z bazenom  ??? pa čudni ljudje okrog.  pa neke hale, kaj sem tam iskala se mi sanja ne. nekje v mestu je moralo to bit. vglavnem, tam nekje pri bazenu sem se skregala z eno kolegico, ker se ji je nekam mudilo. potem sem šla po neki poti gor k eni veliki hiši. spodaj srečala menda eno astrologinjo, ki mi je rekla če upam v hišo strahov. Pride brat od nekod cel nasmejan in se začne neki zafrkavat, ka ne upam. ;D Dobro, gremo poskusit. Po nekih temnih stopnicah gor pa po toboganu dol pa ovinki pa hitrost, zabavno po svoje po drugi strani strašljivo. :twisted: Spodaj dobim pa potem za nagrado za pogum gel za tuširanje z vonjem po kavi :o
potem vidim astrologinjo potiskat pred sabo voziček poln plišastih igrač. grem za njo. potem je bilo pa nekaj z ropanjem banke in bežanjem in ograjami in vrtljivimi vratci :D
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: tanja on 12 August 2012, 15:07:38
Haha Sašo, grozni so. Tisti tipi, ki pa lovijo mene, imajo večinoma temne lase in rjave oči. Sem se že spraševala, če so vsi tipi v sanjanju takšni  :mrgreen:. Ali pa eni starci, suhi, s črnimi klobuki.

Tudi jaz sem sanjala hišo z bazenom :o. V bazenu smo se vozili z napihljivimi čolni  :mrgreen:. To je bilo pri nekomu doma, sicer pa je bilo zraven več ljudi. Kot nekakšen žur. Zadnje čase veliko sanjam žure  :mrgreen:. Sem se že začela spraševati kaj je s tem. Mogoče bi morala jih malo izživet  :twisted:. Potem se mi je pa še sanjalo, da sem hodila z nekim tipom, ki so ga ubili. Jaz nisem vedela, da je mrtev in sem bila v njegovi hiši in sem oblekla njegove hlače in čakala da pride  :mrgreen:. To se je ponavljalo več dni, ker mi je bilo normalno, da ga pač toliko časa ni. Potem pa sem izvedela, da so ga ubili. Takrat sem bila že novinarka na neki politični večerji :D. Malo zblojene sanje. Drugače pa sem imela zvečer občutek, da bi lahko lucidno sanjala, spet sem imela tisto energijo v želodcu. Pa dolgo nisem mogla zaspat.

Zaspanka pošljem tete, če jih še srečam  :thumbsup:. So se mi kasneje pojavljale v sanjah še v drugačnih zgodbah. Včasih so bile skupina, včasih pa samo po ena. Ampak vedno so me nekaj učile in tudi kadar je bila samo ena, sem po enem času poštekala, da je ena od njih. Se je pa dostikrat zamaskirala - preoblekla, imela drugačne lase,... kadar je bila samo ena.

Kaj se je pa tebi sanjalo Sašo :)?
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: Saso on 12 August 2012, 15:20:13
... hehe Sašo, si kaj posebnega sanjal? :D

A veš, da sem res... :mrgreen:

En del (za tega vem, da so bile sanje) je bil kot začetek konca sveta:

... S skupino ljudi smo na hribu, mesto nekaj kilometrov naprej in nekoliko na levo. Ena od deklet pokaže oblak na naši desni - izrazito visok in neobičajne oblike, kakršni se zadnje čase pogosto pojavljajo v RL. Dobim neprijeten občutek, da tole ni čisto navaden oblak in hitro se izkaže, da imam prav - nad mesto se zgrnejo težki, črni oblaki, iz katerih prihajajo nekakšni tornadi (po obliki niso prav tornadi, ampak bolj rotirajoče cevi), ki v trenutku povzročijo kaos in razdejanje - eksplozije, mesto v plamenih,... :P Pomislim, da vse skupaj izgleda kot v kakšnem znanstveno-fantastičnem filmu. Skozi glavo mi šine misel, ki jo občutim s celim telesom - mešanica strahu (no, bolj nekakšne napetosti), pričakovanja in nekakšne gotovosti, da od zdaj naprej nič več ne bo, kot je bilo. Nekoliko podobno, kot pred kakšnim izpitom, na katerega si (dobro) pripravljen. ... ;D

Drugi del mi pa po pravici povedano (še) ni čisto jasen, ker česa podobnega še nisem doživel:

... Sredi noči se zbudim, ker se mi nekaj dotakne obraza. Ko odprem oči, vidim, da iz stropa tik nad mano visi ogromen pajek (kosmat, velik kot odbojkarska žoga), ki mi popolnoma prekriva obraz in se me rahlo dotika z nogami in tipalkami. :P Prizor me šokira; ko odskočim iz postelje, pajka odbije in odnese na zaveso kake pol metra proč. Hitro spustim ruleto in zaprem balkonska vrata, ki vodijo na teraso, da ne bi ušel - občutek imam, da ne sme ven. ??? Ulovim ga med ruleto in šipo; pograbim baterijo in si ga poskušam ogledat, a nikakor ne pridem tako zraven, da bi ga videl - prvič, med šipo in ruleto je precej malo prostora in drugič, kadar posvetim proti njemu, on pobegne na drugo stran (slišim stopicanje po steklu in ruleti). Nekaj minut svetim levo-desno, poslušam stopicanje in se čudim, kaj za vraga se dogaja, potem pa stopicanje naenkrat utihne. Previdno odprem vrata in ugotovim, da sem ruleto spustil 10 cm premalo - zadeva je očitno pobegnila na teraso. Slišim ga, ko šiba čez s polivinilom prekrit kavč, ki stoji na terasi, potem vse utihne.

Glede na to, da sem že dal čez precej lažnih prebujenj, sem mislil, da je to to, ampak - bil sem popolnoma buden. :o ??? Sem sicer dvignil ruleto in še nekaj časa svetil ven, ampak mi je ušel... :P
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: Saso on 12 August 2012, 15:33:53
Zanimivo... Tudi jaz se od nocoj spomnim nizkega objekta, v katerem sem s skupino ljudi. Bazena se ne spomnim, ker sem bil v tem delu ves čas noter; lahko, da je šlo za žur ali pa za nekakšno delavnico ali predavanje. ??? Sedeli smo za veliko mizo v kuhinji(?), par metrov naprej in nekoliko proti desni ogromen LCD TV. Nekaj okrog enih živali - mama je mladičke na papirju prinesla in odložila na fotelj, nekdo pa je predlagal, naj jih odnesem pred TV, da bo tako TV kriv. ??? :mrgreen:

Danes je bila res čudna noč... ??? Še moja draga je zjutraj rekla, da ciklanje po FA-jih ni najbolj zabavno... :P :mrgreen:

Aja! Pa tole (http://www.ld4all.com/forum/viewtopic.php?t=39006&postdays=0&postorder=asc&&start=15) je bila ena od prvih objav, ki sem jih danes prebral na LD4All (prispevek od uporabnika artfreak; spodnji je moj...) :mrgreen:
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: zaspanka on 12 August 2012, 17:03:32
 :o to pa je gigantski pajek ... Pa še lovil si ga. Jaz ne vem če ne bi od šoka kar strmela pa bi še lažje ušel. Pa zares si bil zbujen ali mogoče tako napol na začetku potem pa čisto?
Čudna izkušnja vsekakor. Kaj veš kakšne vse čudne sanje te čakajo zdaj, če si imel v tistih prvih občutek, da ne bo več tako kot je bilo ...  :twisted:

Sama sem drugače tudi nekako težko zaspala. Tanja kaj pa veš, mogoče sva bili pa na isti bazen žurki ... Spomnim se, da so ljudje pili nek šampanjec in podobno. Čudna naključja  :D
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: Saso on 12 August 2012, 19:47:31
... Pa zares si bil zbujen ali mogoče tako napol na začetku potem pa čisto?
Čudna izkušnja vsekakor. Kaj veš kakšne vse čudne sanje te čakajo zdaj, če si imel v tistih prvih občutek, da ne bo več tako kot je bilo ...  :twisted:

Najprej sem čisto spal, potem sem bil pa čisto zbujen. :mrgreen: Res, zna biti še precej pestro, čeprav je bil tale pajek čisto na začetku noči. Bomo videli, kaj (se) bo dogajalo naprej...
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: tanja on 12 August 2012, 20:19:30
Sama sem drugače tudi nekako težko zaspala. Tanja kaj pa veš, mogoče sva bili pa na isti bazen žurki ... Spomnim se, da so ljudje pili nek šampanjec in podobno. Čudna naključja  :D

Ja, čudna naklučja  :mrgreen:. Zdaj sva že drugič v isti noči sanjale podobna okolja. Zadnjič tisti temen prostor, zdaj pa to. Zanimivo.

Zanimivo... Tudi jaz se od nocoj spomnim nizkega objekta, v katerem sem s skupino ljudi. Bazena se ne spomnim, ker sem bil v tem delu ves čas noter; lahko, da je šlo za žur ali pa za nekakšno delavnico ali predavanje. ??? Sedeli smo za veliko mizo v kuhinji(?), par metrov naprej in nekoliko proti desni ogromen LCD TV. Nekaj okrog enih živali - mama je mladičke na papirju prinesla in odložila na fotelj, nekdo pa je predlagal, naj jih odnesem pred TV, da bo tako TV kriv. ??? :mrgreen:

Mogoče smo pa imeli delavnico ponoči  8). Sicer pa Sašo jaz pred vsako delavnico sanjam delavnico  :mrgreen:. Če greš na kakšno, se mogoče sanje nanašajo na to.

... S skupino ljudi smo na hribu, mesto nekaj kilometrov naprej in nekoliko na levo. Ena od deklet pokaže oblak na naši desni - izrazito visok in neobičajne oblike, kakršni se zadnje čase pogosto pojavljajo v RL. Dobim neprijeten občutek, da tole ni čisto navaden oblak in hitro se izkaže, da imam prav - nad mesto se zgrnejo težki, črni oblaki, iz katerih prihajajo nekakšni tornadi (po obliki niso prav tornadi, ampak bolj rotirajoče cevi), ki v trenutku povzročijo kaos in razdejanje - eksplozije, mesto v plamenih,... :P Pomislim, da vse skupaj izgleda kot v kakšnem znanstveno-fantastičnem filmu. Skozi glavo mi šine misel, ki jo občutim s celim telesom - mešanica strahu (no, bolj nekakšne napetosti), pričakovanja in nekakšne gotovosti, da od zdaj naprej nič več ne bo, kot je bilo. Nekoliko podobno, kot pred kakšnim izpitom, na katerega si (dobro) pripravljen. ... ;D

Jaz sem enkrat sanjala, da so bombandirala mesto v katerem smo živeli. Jaz in še dva "čarovnika" smo tekli na nek hrib. Tam je bilo polno še drugih nam podobnih in prvič sem bila na takšnem srečanju. Bolj proti vrhu hriba sem šla, bolj so bili močni in izkušeni. Na tem hribu pa je bilo zanimivo to, da smo se vsi telepatsko sporazumevali in brali en drugega. Vsi so se mi zdeli isti kot sem jaz in prvič sem bila resnično med "svojimi" ljudmi. To se mi je sanjalo, ko sem začela hodit na delavnice in bil je isti občutek, da nikoli več ne bo kot je bilo, ali kot pred kakim izpitom. No, občutek je bil kar pravi  :twisted:.

Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: Saso on 13 August 2012, 16:18:23
Mogoče smo pa imeli delavnico ponoči  8). Sicer pa Sašo jaz pred vsako delavnico sanjam delavnico  :mrgreen:. Če greš na kakšno, se mogoče sanje nanašajo na to.

A veš, da zaenkrat (ta mesec) pa nobene ne planiram. ??? Kaj veš, marbit se pa že na naslednjo pripravljam... :mrgreen:

Jaz sem enkrat sanjala, da so bombandirala mesto v katerem smo živeli. Jaz in še dva "čarovnika" smo tekli na nek hrib. Tam je bilo polno še drugih nam podobnih in prvič sem bila na takšnem srečanju. Bolj proti vrhu hriba sem šla, bolj so bili močni in izkušeni. Na tem hribu pa je bilo zanimivo to, da smo se vsi telepatsko sporazumevali in brali en drugega. Vsi so se mi zdeli isti kot sem jaz in prvič sem bila resnično med "svojimi" ljudmi. To se mi je sanjalo, ko sem začela hodit na delavnice in bil je isti občutek, da nikoli več ne bo kot je bilo, ali kot pred kakim izpitom. No, občutek je bil kar pravi  :twisted:.

Hehe... ;D Zanimive sanje in smiselna razlaga... Ja, pri meni se ene stvari v RL že toliko časa pacajo, da zdaj bi bil pa reeeeesssss že čas, da se končno premaknejo. :mrgreen:
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: zaspanka on 01 September 2012, 20:26:27
No, da še malo tole temo načnemo nazaj :D Sicer ni povezano z risanje pa vendar  :mrgreen:
Kot sem že pisala, imam take prebliske sanjske pogosto zadnje čase. Prav mega intenzivno so ratali. Besede me asocirajo na sanje itd.
No in danes sem se v takem blisku sanjskega spomina spomnila na sanjske zemljevide. V enih sanjah sem namreč sanjala zemljevid sveta. Izredno natančen, kot da bi pogledal pravo RL karto. Samo da ni bila karta našega sveta. Čisto drugačni kontinenti in postavitve gorovij itd.
Narisat ga sicer ne morem. Je pa zanimivo. Taka karta. Nekako sem s pomočjo tiste karte potem potovala po svetu. Do nekega ognjenika prišla in tako dalje. Pa še enih drugih sanj se spomnim kjer sem tudi zemljevide sanjala. Nekaj v zvezi s severnimi deželami :)
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: Saso on 03 September 2012, 18:28:28
Zaspanka, super! :thumbsup: Če ti uspe, poskušaj po teh sanjah, po tem zemljevidu vsaj skicirat, kolikor se spomniš. Če drugega ne, vsaj okvir - verjetno gorovja, reke, puščava itd. Na sanjske flashback-e se pa kar navadi... :twisted: ;)
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: zaspanka on 04 September 2012, 10:56:21
hjao :D ok, bom poskusla, če bo šlo pa kolikor bo šlo. Tako res okvirno česar se spomnim. Na flashe se pa navajam ...  :thumbsup: znajo bit zanimivi. sploh ko vrže ven kako tako čudno informacijo oz sliko zemljevida iz sanj. ni to slabo sploh :D
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: Svarun on 07 March 2013, 09:58:31
Zivijo. Sem prvic tukaj. Rad bi nekaj vprasal glede tega mesta in karte. Ne vem ali sem prav razumel sploh vse skup, ampak, zakaj izhajate iz predpostavke, da boste vsi sanjali isto mesto?
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: Saso on 08 March 2013, 14:19:26
Zivijo. Sem prvic tukaj. Rad bi nekaj vprasal glede tega mesta in karte. Ne vem ali sem prav razumel sploh vse skup, ampak, zakaj izhajate iz predpostavke, da boste vsi sanjali isto mesto?

Pozdravljen, Svarun in dobrodošel na forumu. :thumbsup:

Pravzaprav ne gre toliko za to, da vsi sanjamo isto mesto (kot sem zapisal že nekje na začetku te teme, objektov, krajev itd. ne vidimo isto, ker delujemo skozi različne interpretativne modele, imamo različne izkušnje in podobno), sanjamo pa iste (arhetipske) elemente - recimo mesto (kot celoto), šolo, cerkev, veleblagovnico, morje, vas, gore, gozdove,...

Kot si lahko razbral iz same debate, se izkaže, da osnovna predpostavka drži - vsi sanjamo iste kraje (na primer cerkvico, veleblagovnico, šolo), ki pa jih zaznavamo različno. In te lokacije so (približno) isto pozicionirane (to pomeni, da je recimo dom pri vseh na sredni karte, mesto zgoraj (nad domom), morje spodaj itd).

Nekaj dodatnih informacij o kartografiji sanj lahko najdeš v temi Cartography of Dreams (http://ascportal.net/sanjanje/forum/index.php?topic=115.0) (v angleščini) in v temi DreamHackers (slovenski prevod) (http://ascportal.net/sanjanje/forum/index.php?topic=918.msg2087#msg2087). Če imaš še kakšno vprašanje, pa kar pogumno. :)
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: tanja on 24 November 2013, 22:12:38
Čau vsi :)!

Zadnje čase se v sanjah vedno znova vračam na neko tržnico, ki je v podhodu, pa me zanima, če je kdo od vas že kdaj bil tam. Tam je zelo veliko kafičev in restavracij. Tudi trgovine so. Vedno grem jest v lokal, kjer prodajajo hrano za s sabo, fast food varianta. Imajo vitrino z zelenjavo, juhami in drugimi jedmi na žlico. Lahko naročiš za domov, imajo pa tudi nekaj mizic in stolov, da lahko ješ tam. V tem podhodu je tudi trgovinica z eko hrano, ampak pri njih je hrana zeeelooo draga. Imajo pa dobre slaščice :). Lokali so večinoma manjši in imajo nekaj stolov in miz tudi zunaj. Zaenkrat sem vedno prišla v podhod, mislim da z juga ali jugo-vhoda. Lokal, kjer ponavadi kupim hrano je na desni. Na desno vodi tudi še en hodnik, poti v levo pa nisem opazila. Problem je, ker se tam še nikoli nisem ozavestila in si nobene stvari nisem podrobneje ogledala.
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: Saso on 25 November 2013, 17:00:40
Ojla, Tanja! :)

Zveni mi sicer znano, ampak se ne morem čisto opredelit, če gre mogoče za "tržnico" v nakupovalnem centru. :-\ A se mogoče kaj spomniš, kako izgleda pot do tega podhoda? Recimo, od kod prideš, kaj je okrog vhoda,...?
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: tanja on 25 November 2013, 18:49:29
Ne spomnem se od kje pridem notri. Sanje se vedno začnejo, ko sem že notri. Me pa vse spominja na sanjsko mesto. Ne vem točno kaj, ista energija, en kafič je zelo podoben enemu iz ene ulice v mestu. In ni tržnica v smislu sadje - zelenjava, v podhodu so samo lokali s hrano in pijačo, nekaj trgovin - ne veliko in fast foodi. Ko sem napisala, da ima ta lokal, kjer kupim hrano, zelenjavo, sem mislila, tisto v stekleni vitrini, ki je naprimer tam, kjer prodajajo falafle ali kebabe, ko imajo noter različno zelenjavo, ki ti jo dajo zraven v tortilijo. Upam, da se bom naslednjič, ko se bom znašla tam, spomnila malo bolj orientirat  :roll:  :-\.
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: Saso on 25 November 2013, 22:28:30
Pri meni je ena tržnica v mestu (oziroma bolj na poti ven, po mojem...), ampak ni "pokrita"; ulica, tlakovana s tistimi "rimskimi kockami" se spušča nekam navzdol (mislim, da proti morju), s tem, da so tam bolj štanti (kot nekakšna "kramarija"). Lokalčki so sicer v zgradbah levo in desno, ampak se ne spomnim kakih fast food-ov, glede na to, da so spredaj mize. Pa še ena je v delu mesta, ki malo spominja na staro Ljubljano - tu vem, da so lokalčki, slaščičarne in fast food-i, ampak je tudi odkrita. Kolikor se spomnim, je še ena, ki bi mogoče lahko bila ta prava, ampak ta je pa v spodnji etaži nakupovalnega centra (nekako tako, kot pasaža Maximarketa), zraven je pa ena ogromna samopostrežna. Če iščeš dobre slaščice, je pa odlična slaščičarna pred ali na letališču (taka izbira, da se mi sline pocedijo, ko samo pomislim :mrgreen: ) in še ena v mestu, spet v delu, ki izgleda kot stara Ljubljana (ampak je po mojem iz druge strani, kot tista tržnica, ki sem jo omenjal prej ali pa v drugi podobni ulici) in čisto na vogalu ulice; hiša ima oranžno ali oker fasado. Ampak ta je pa čisto "to go"; imajo samo vitrino, kot kak sladoledar, za njo pa tako polne police, da se kar šibijo. :D Ko sem bil nazadnje tam, sem vse skupaj sicer samo gledal, ker sem bil ravno na dieti (takrat sem bil dejansko v Peruju)... :mrgreen: Ampak mora biti dobra, ker je bila vrsta do konca hiše in potem še za vogalom, dokler mi je segel pogled. :mrgreen:

A si sanjala kake "posebne aktivnosti" na tej tržnici, ali kako?
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: tanja on 26 November 2013, 12:35:07
Tudi meni se zdi, da je ta podhod pod nakupovalnim centrom. Moj nakupovalni center ima tudi veliko samopostrežno trgovino spodaj in zdaj imam od nekje spomin, da so med to trgovino in vstopom naprej v podhod ena velika dvojna steklena vrata, taka na senzor, ki se sama odprejo ko stopiš zraven in potem si v tistem delu podhoda, ki ga opisujem. Se mi zdi, da sem prvič, ko sem to sanjala vstopila tam. V ostalih sanjah pa se kar znajdem tam. Nič posebnega se ne dogaja. Včasih koga tam srečam in z njim malo klepetam, včasih kaj čakam in grem na kavo, včasih sem lačna in grem tja jest. Nekako v smislu, da grem skozi, ampak imam vedno dovolj časa, da se tam še malo zadržim. Ni pa štantov v tem podhodu.

Ta podhod se mi zadnje čase tolikokrat sanjal, da me je že malo razjezil  :twisted:, v smislu, pa dobro, kaj je zdaj s tem podhodom  :mrgreen:, tako, da me zdaj toliko zanima, da me je spravil spet raziskovat v drugo pozornost  :mrgreen:.

Je pa zanimivo, da mene tudi spominja ta del mesta z nakupovalnim centrom in tista zgornja ulica z lokali in trgovinami na staro Ljubljano. Če pa greš od morja v mesto pa tista (spodnja) ulica izgleda kot ulice v obmorskih mestih.

Sem ravno včeraj razmišljala o "čudnih" dogodkih, ki so se mi zgodili vedno v Ljubljani. Kot da bi skozi nekakšne portale vstopala v drugo resničnost. Enkrat se mi je okolje postavilo v zrcalno sliko, enkrat sem se zgubila za nekaj minut v centru, okoli Maximarketa in mi ni bilo jasno, kako je to sploh možno, ampak je bilo za nekaj časa vse drugače. Sem že mislila da imam alzheimerjevo bolezen al kaj takega  :mrgreen: , enkrat sem pa videla eno zapuščeno veliko stavbo in me je zamaknilo, kot bi stopila v sanje in se mi je zdelo, da je to stavba iz enih sanj, samo da je bila v sanjah polna odprtih trgovin in ljudi. Mogoče celo nakupovalni center iz sanjskega mesta  :-\. Nisem imela časa it od blizu pogledat, ker se mi je mudilo na vlak, ampak imam v mislih in moram enkrat it. V glavnem hočem rečt, da se mi to samo v Ljubljani dogaja, podoben filing kot trigerji v sanjah.

Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: Saso on 26 November 2013, 13:16:04
Tudi meni se zdi, da je ta podhod pod nakupovalnim centrom. Moj nakupovalni center ima tudi veliko samopostrežno trgovino spodaj in zdaj imam od nekje spomin, da so med to trgovino in vstopom naprej v podhod ena velika dvojna steklena vrata, taka na senzor, ki se sama odprejo ko stopiš zraven in potem si v tistem delu podhoda, ki ga opisujem. Se mi zdi, da sem prvič, ko sem to sanjala vstopila tam. V ostalih sanjah pa se kar znajdem tam. Nič posebnega se ne dogaja. Včasih koga tam srečam in z njim malo klepetam, včasih kaj čakam in grem na kavo, včasih sem lačna in grem tja jest. Nekako v smislu, da grem skozi, ampak imam vedno dovolj časa, da se tam še malo zadržim. Ni pa štantov v tem podhodu.

Ja, tudi jaz se spomnim takih steklenih vrat. Ampak se mi zdi, da so na začetku - ko prideš po stopnicah dol in preden vstopiš v podhod; trgovina je potem takoj na desni. :) Po opisu sodeč izgleda, da gre za isto lokacijo, je pa možno, da jo opisujeva vsak iz svoje strani... ;D

Ta podhod se mi zadnje čase tolikokrat sanjal, da me je že malo razjezil  :twisted:, v smislu, pa dobro, kaj je zdaj s tem podhodom  :mrgreen:, tako, da me zdaj toliko zanima, da me je spravil spet raziskovat v drugo pozornost  :mrgreen:.

Evo, super! :thumbsup: Bi celo lahko rekel, kaka zanimiva sinhroniciteta - trenutno se namreč ukvarjam z opisovanjem posameznih funkcionalnosti za Dream eXplorer-ja (zaenkrat objavljam na fb, linki so tudi tu na forumu, v pripravi pa je še spletna stran) in, ne boš verjela, sem ravno pri tab-u za Perception Bubbles-e... :mrgreen:

Je pa zanimivo, da mene tudi spominja ta del mesta z nakupovalnim centrom in tista zgornja ulica z lokali in trgovinami na staro Ljubljano. Če pa greš od morja v mesto pa tista (spodnja) ulica izgleda kot ulice v obmorskih mestih.

Točno tako! ;D Je pa vsaj pri meni cela stvar okrog nakupovalnega centra precej kompleksna - na eni strani, recimo, je betoniran klanec, ki vodi do nekakšnih kanalizacijskih jaškov/kanalov (trgovski center je na vrhu tega klanca), na drugi strani je najbrž (včasih bil?) kak gozd (ko sem se nazadnje sprehajal - no, bežal... :mrgreen: - tam mimo, so bila drevesa tako gola in posušena, da je zgledalo bolj kot kako "pokopališče dreves", kot gozd, pa še s trnjem je tako preraslo, da sem komaj prišel čez :P ), na eni strani (mogoče celo pred tem "kvazi-gozdom") je ogromno, asfaltirano parkirišče; verjetno sem še kaj izpustil, to se spomnim iz glave... ;D

Sem ravno včeraj razmišljala o "čudnih" dogodkih, ki so se mi zgodili vedno v Ljubljani. Kot da bi skozi nekakšne portale vstopala v drugo resničnost. Enkrat se mi je okolje postavilo v zrcalno sliko, enkrat sem se zgubila za nekaj minut v centru, okoli Maximarketa in mi ni bilo jasno, kako je to sploh možno, ampak je bilo za nekaj časa vse drugače. Sem že mislila da imam alzheimerjevo bolezen al kaj takega  :mrgreen: , enkrat sem pa videla eno zapuščeno veliko stavbo in me je zamaknilo, kot bi stopila v sanje in se mi je zdelo, da je to stavba iz enih sanj, samo da je bila v sanjah polna odprtih trgovin in ljudi. Mogoče celo nakupovalni center iz sanjskega mesta  :-\. Nisem imela časa it od blizu pogledat, ker se mi je mudilo na vlak, ampak imam v mislih in moram enkrat it. V glavnem hočem rečt, da se mi to samo v Ljubljani dogaja, podoben filing kot trigerji v sanjah.

A to dejansko ali v sanjanju? :mrgreen:
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: tanja on 26 November 2013, 14:17:04
Ja, tudi jaz se spomnim takih steklenih vrat. Ampak se mi zdi, da so na začetku - ko prideš po stopnicah dol in preden vstopiš v podhod; trgovina je potem takoj na desni. :) Po opisu sodeč izgleda, da gre za isto lokacijo, je pa možno, da jo opisujeva vsak iz svoje strani... ;D

Jaaa  :thumbsup: isto je pri meni  :D. Ko prideš dol, prideš v en predprostor. Na desni je takoj trgovina, naravnost so ta steklena vrata, levo pa ne vem kaj je, če je kaj.

Evo, super! :thumbsup: Bi celo lahko rekel, kaka zanimiva sinhroniciteta - trenutno se namreč ukvarjam z opisovanjem posameznih funkcionalnosti za Dream eXplorer-ja (zaenkrat objavljam na fb, linki so tudi tu na forumu, v pripravi pa je še spletna stran) in, ne boš verjela, sem ravno pri tab-u za Perception Bubbles-e... :mrgreen:

Hmm, a to so te Perception bubbles, moram malo prebrat...

Točno tako! ;D Je pa vsaj pri meni cela stvar okrog nakupovalnega centra precej kompleksna - na eni strani, recimo, je betoniran klanec, ki vodi do nekakšnih kanalizacijskih jaškov/kanalov (trgovski center je na vrhu tega klanca), na drugi strani je najbrž (včasih bil?) kak gozd (ko sem se nazadnje sprehajal - no, bežal... :mrgreen: - tam mimo, so bila drevesa tako gola in posušena, da je zgledalo bolj kot kako "pokopališče dreves", kot gozd, pa še s trnjem je tako preraslo, da sem komaj prišel čez :P ), na eni strani (mogoče celo pred tem "kvazi-gozdom") je ogromno, asfaltirano parkirišče; verjetno sem še kaj izpustil, to se spomnim iz glave... ;D

Uf, jaz se vsega tega ne spomnem, me je pa spomnilo še na en kompleks nekje okoli mesta. Greš iz mesta čez en gozd, oz. jaz sem letela čez, je kar daleč za peš  :mrgreen:. V glavnem čez gozd in potem prideš do nekega hriba, ki zgleda kot da bi ga pol porušil plaz in pod tem hribom je en kompleks napol narejen oz. zbetonirana tla z betonskimi stebri in sobami. Za strop nisem sigurna, strehe pa ni. Ene sanje, ki so se dogajale tam, sem že opisovala na forumu, ne vem točno kje  :-\, se mi zdi, da v prejšnem projektu.

A to dejansko ali v sanjanju? :mrgreen:

Dejansko  :mrgreen: :mrgreen:. Sej zato sem pa že mislila, da je nekaj narobe z mano  :mrgreen:. No, sej mogoče je...  :mrgreen:
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: Saso on 26 November 2013, 15:30:40
Jaaa  :thumbsup: isto je pri meni  :D. Ko prideš dol, prideš v en predprostor. Na desni je takoj trgovina, naravnost so ta steklena vrata, levo pa ne vem kaj je, če je kaj.

Meni se zdi, da je levo samo stena, nisem pa čisto prepričan, ker že en lep čas nisem bil tam (povrhu vsega se mi pa tudi zdi, da je še več predprostorov oziroma vhodov v ta/te predprostor/e - ali pa gre le za različno predstavo/zaznavo, mogoče celo vezano na to, iz katere strani prideš noter...). :P :mrgreen:

Hmm, a to so te Perception bubbles, moram malo prebrat...

Perception Bubbles-i so sfere zaznave; v bistvu točno to, kar zdajle tukaj počneva/analizirava. Na "nakupovalni center" lahko recimo gledaš globalno (na cel objekt/zgradbo kot na eno sfero zaznave, ki je pozicionirana nekje na zemljevidu dreamworld-a; kot recimo na "dom", pa "šolo", "mesto" in tako naprej). Vsaka od teh sfer je, kot rečeno, postavljena nekje; okrog njih je nekaj, do njih vodijo poti/ceste/železnice in tako naprej. Po drugi strani pa je vsaka od teh večjih/globalnih sfer sestavljena iz celega kupa manjših sfer(ic) - recimo tako, kot si najprej opisala tisto tržnico v podhodu, ki si jo sanjala v enih/večih sanjah, ampak še vedno vsakič bolj ali manj enako. Kar počneva tukaj, je, da to sfero (tržnico) opazujeva iz različnih kotov, da poskušava povezat, kaj je kje glede na nekaj drugega (upam, da je tole smiselno... :mrgreen: ). V tem je point kartografije. (In stranski učinek/neizbežna posledica je, da se te manjše sfere začnejo povezovat med seboj v večje, tiste večje naprej in tako dalje in tako naprej, dokler v enem momentu ne dobiš celotne slike/predstave, kako izgleda dreamworld, če nanj gledaš tako, kot bi ga proučevala na zemljevidu - enako, kot če recimo gledaš čisto navaden zemljevid sveta in recimo ugotavljaš, kje je kaka država glede na neko drugo ali pa na naslednjem nivoju, kje je kak objekt glede na nek drug objekt v eni posamezni državi). :thumbsup:


Uf, jaz se vsega tega ne spomnem, me je pa spomnilo še na en kompleks nekje okoli mesta. Greš iz mesta čez en gozd, oz. jaz sem letela čez, je kar daleč za peš  :mrgreen:. V glavnem čez gozd in potem prideš do nekega hriba, ki zgleda kot da bi ga pol porušil plaz in pod tem hribom je en kompleks napol narejen oz. zbetonirana tla z betonskimi stebri in sobami. Za strop nisem sigurna, strehe pa ni. Ene sanje, ki so se dogajale tam, sem že opisovala na forumu, ne vem točno kje  :-\, se mi zdi, da v prejšnem projektu.

Spet - zveni poznano... :mrgreen: A ima ta objekt več steklenih površin namesto zunanjih sten? Podobno kot kak steklenjak, ampak kot nekakšen bunker?

Dejansko  :mrgreen: :mrgreen:. Sej zato sem pa že mislila, da je nekaj narobe z mano  :mrgreen:. No, sej mogoče je...  :mrgreen:

Uf, noro! :thumbsup: Tisti opis "zapuščene velike stavbe" me je spet požgečkal po možgančkih. :mrgreen: A stoji stavba nekako prav sredi mesta? Recimo tako, kot če bi šla recimo od smeri Name skozi tisti podhod mimo Cutty Sark-a proti Prešercu? Se mogoče spomniš kakega notranjega dvorišča? (Aja, butl! :mrgreen: Govoriva ja o RL Ljubljani... :P :mrgreen: :mrgreen: )
Meni se je en tak intenziven reality shift naredil letos na dopustu. Bila sva na Kosu (ki sva ga, mimogrede, prelajnala po dolgem in počez :mrgreen: ) in en dan sva najela skuterja in se zapeljala do ene od tipičnih grških hribovskih vasic, ki se imenuje Pyli. Taka res tipična - nizke hiške z belimi fasadami in modrimi okenskimi okviri in vrati. ;D No, nad to vasico so pa ostanki prvotne vasice - Old Pyli-ja. V glavnem same ruševine, tu pa tam je še kak objekt kolikor toliko ohranjen, nad Old Pyli-jem pa ostanki gradu iz pitaj boga, katerega časa - se mešajo arhitekturni vplivi od Grških, Rimskih, pa do Bizantinskih. Res eno tako zelo močno mesto. V glavnem, hodiva med tistimi ruševinami in prideva do enega zvonca. In si nisem mogel pomagat, da ne bi potegnil za vrv. :mrgreen: Po pravici povedano, je tako zaružil, da me je kar streslo; in očitno istočasno premaknilo... :P :mrgreen: Vizualna zaznava se mi je nekako popačila - tako, kot bi gledal skozi vroč zrak, ko vidiš tisto valovanje. Po tem sva se napotila naprej proti gradu, med vzponom oziroma ob pogledu navzdol/nazaj na strmo, skalnato pot pa sem parkrat dobil izrazito nelagoden občutek, kakršnega imam v sanjah/sanjanju, kadar recimo gledam iz višine navzdol (imenujem ga sanjski vertigo, ker gre po mojem za isti občutek, kot če bi imel strah pred višino, ki pa ga, zanimivo, v RL nimam...  ??? :mrgreen: ) Nimaš kaj, vsi smo po mal' nori... :mrgreen: :mrgreen:
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: tanja on 26 November 2013, 17:30:57
Perception Bubbles-i so sfere zaznave; v bistvu točno to, kar zdajle tukaj počneva/analizirava. Na "nakupovalni center" lahko recimo gledaš globalno (na cel objekt/zgradbo kot na eno sfero zaznave, ki je pozicionirana nekje na zemljevidu dreamworld-a; kot recimo na "dom", pa "šolo", "mesto" in tako naprej). Vsaka od teh sfer je, kot rečeno, postavljena nekje; okrog njih je nekaj, do njih vodijo poti/ceste/železnice in tako naprej. Po drugi strani pa je vsaka od teh večjih/globalnih sfer sestavljena iz celega kupa manjših sfer(ic) - recimo tako, kot si najprej opisala tisto tržnico v podhodu, ki si jo sanjala v enih/večih sanjah, ampak še vedno vsakič bolj ali manj enako. Kar počneva tukaj, je, da to sfero (tržnico) opazujeva iz različnih kotov, da poskušava povezat, kaj je kje glede na nekaj drugega (upam, da je tole smiselno... :mrgreen: ). V tem je point kartografije. (In stranski učinek/neizbežna posledica je, da se te manjše sfere začnejo povezovat med seboj v večje, tiste večje naprej in tako dalje in tako naprej, dokler v enem momentu ne dobiš celotne slike/predstave, kako izgleda dreamworld, če nanj gledaš tako, kot bi ga proučevala na zemljevidu - enako, kot če recimo gledaš čisto navaden zemljevid sveta in recimo ugotavljaš, kje je kaka država glede na neko drugo ali pa na naslednjem nivoju, kje je kak objekt glede na nek drug objekt v eni posamezni državi). :thumbsup:

Kuuul  :thumbsup:. Mene to spet takoj potegne v možgane in nevrone in poti oz. prehode med njimi. ALi pa gobe, delamo isto mrežo kot gobe  :mrgreen: :mrgreen:.

Spet - zveni poznano... :mrgreen: A ima ta objekt več steklenih površin namesto zunanjih sten? Podobno kot kak steklenjak, ampak kot nekakšen bunker?

Pri meni zunanjih sten nima. Tudi steklenih ne. Je pa v delu, mogoče si bil ti tam v drugem času kot jaz, pa so mu že stene vgradili  :mrgreen:. Nekako pa spominja na bunker ja.

Uf, noro! :thumbsup: Tisti opis "zapuščene velike stavbe" me je spet požgečkal po možgančkih. :mrgreen: A stoji stavba nekako prav sredi mesta? Recimo tako, kot če bi šla recimo od smeri Name skozi tisti podhod mimo Cutty Sark-a proti Prešercu? Se mogoče spomniš kakega notranjega dvorišča? (Aja, butl! :mrgreen: Govoriva ja o RL Ljubljani... :P :mrgreen: :mrgreen: )
Meni se je en tak intenziven reality shift naredil letos na dopustu. Bila sva na Kosu (ki sva ga, mimogrede, prelajnala po dolgem in počez :mrgreen: ) in en dan sva najela skuterja in se zapeljala do ene od tipičnih grških hribovskih vasic, ki se imenuje Pyli. Taka res tipična - nizke hiške z belimi fasadami in modrimi okenskimi okviri in vrati. ;D No, nad to vasico so pa ostanki prvotne vasice - Old Pyli-ja. V glavnem same ruševine, tu pa tam je še kak objekt kolikor toliko ohranjen, nad Old Pyli-jem pa ostanki gradu iz pitaj boga, katerega časa - se mešajo arhitekturni vplivi od Grških, Rimskih, pa do Bizantinskih. Res eno tako zelo močno mesto. V glavnem, hodiva med tistimi ruševinami in prideva do enega zvonca. In si nisem mogel pomagat, da ne bi potegnil za vrv. :mrgreen: Po pravici povedano, je tako zaružil, da me je kar streslo; in očitno istočasno premaknilo... :P :mrgreen: Vizualna zaznava se mi je nekako popačila - tako, kot bi gledal skozi vroč zrak, ko vidiš tisto valovanje. Po tem sva se napotila naprej proti gradu, med vzponom oziroma ob pogledu navzdol/nazaj na strmo, skalnato pot pa sem parkrat dobil izrazito nelagoden občutek, kakršnega imam v sanjah/sanjanju, kadar recimo gledam iz višine navzdol (imenujem ga sanjski vertigo, ker gre po mojem za isti občutek, kot če bi imel strah pred višino, ki pa ga, zanimivo, v RL nimam...  ??? :mrgreen: ) Nimaš kaj, vsi smo po mal' nori... :mrgreen: :mrgreen:

Ta zapuščena stavba v Lj je, če bi šel od fakultete za strojništvo, čez Rimsko cesto. Potem imaš na levi eno igrišče za košarko al nekaj in tam nekje za tem igriščem je ta zgradba. Zdaj ko to pišem, vidim, da nimam čisto jasne meje med tem kako je v resnici tam in kaj sem jaz videla  :mrgreen:, možno je, da v resnici ne izgleda čisto tako kot opisujem  ???. Res moram it tja ob priložnosti in preverit.

Kar se pa tvoje izkušnje iz dopusta tiče, se mi pa zdi, da bi se lahko znašel v času in realnosti prvotne vasice, če bi šel malo dlje v zaznavi  ;).
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: Saso on 26 November 2013, 18:20:21
Kuuul  :thumbsup:. Mene to spet takoj potegne v možgane in nevrone in poti oz. prehode med njimi. ALi pa gobe, delamo isto mrežo kot gobe  :mrgreen: :mrgreen:.

Na nek način je točno to. :mrgreen: DH recimo pravijo, da potovanje (ali pa ceste/železnice, se ne spomnim več čisto točno) predstavlja premike zbirne točke, ti pa določajo zaznavo - kaj in na kak način zaznavamo. Dosti o tem pove tudi Castaneda v "The Art of Dreaming". :thumbsup:

Pri meni zunanjih sten nima. Tudi steklenih ne. Je pa v delu, mogoče si bil ti tam v drugem času kot jaz, pa so mu že stene vgradili  :mrgreen:. Nekako pa spominja na bunker ja.

Tja sem šel peš, ko sem iz nakupovalnega centra bežal pred nekakšnimi morilskimi stroji. :P :mrgreen: Zato se (še vedno in še predobro :P ) spomnim, kako sem se lomil čez tisti "fantomski gozd"... ;D Sicer je bila pa tudi tam precej negativna situacija; kot nekakšna past... ???

Ta zapuščena stavba v Lj je, če bi šel od fakultete za strojništvo, čez Rimsko cesto. Potem imaš na levi eno igrišče za košarko al nekaj in tam nekje za tem igriščem je ta zgradba. Zdaj ko to pišem, vidim, da nimam čisto jasne meje med tem kako je v resnici tam in kaj sem jaz videla  :mrgreen:, možno je, da v resnici ne izgleda čisto tako kot opisujem  ???. Res moram it tja ob priložnosti in preverit.

Evo, spet asociacija - je košarkarsko igrišče obkroženo z bloki? Če ja, potem čez noč tam igrajo amazonke. :mrgreen: Hehe, tanka je linija med realnostmi... :mrgreen:

Kar se pa tvoje izkušnje iz dopusta tiče, se mi pa zdi, da bi se lahko znašel v času in realnosti prvotne vasice, če bi šel malo dlje v zaznavi  ;).

Verjetno imaš prav. Ampak še dobro, da (se) nisem. Najboljše, da me na dopustu nasadijo na kako sulico, ker skačem skoz čas...  :twisted: :mrgreen: :mrgreen:
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: tanja on 27 November 2013, 10:10:36
Na nek način je točno to. :mrgreen: DH recimo pravijo, da potovanje (ali pa ceste/železnice, se ne spomnim več čisto točno) predstavlja premike zbirne točke, ti pa določajo zaznavo - kaj in na kak način zaznavamo. Dosti o tem pove tudi Castaneda v "The Art of Dreaming". :thumbsup:

A se da to knjigo dobit v slovenščini? Sem jo brala zelo dolgo nazaj pa se mi zdi, da bi jo zdaj malo bolj razumela  :). V ang mi je pa ful težka  :P.

Tja sem šel peš, ko sem iz nakupovalnega centra bežal pred nekakšnimi morilskimi stroji. :P :mrgreen: Zato se (še vedno in še predobro :P ) spomnim, kako sem se lomil čez tisti "fantomski gozd"... ;D Sicer je bila pa tudi tam precej negativna situacija; kot nekakšna past... ???

Sem našla te sanje, ko sem sanjala ta objekt. Copy - paste:
 "Re: Študija poti Ra v Am-Duat
« Reply #85 on: 20 August 2012, 10:21:41 »
Potem grem letet, da bi si ogledala pokrajino. Vidim cerkev, ki se drzi sole. Solo sele gradijo. Vidim tudi nek gozd z rdeco prstjo. Hrib je nekako odrezan napol. Letim cez prepad. Nekako se ne morem dovolj dvigniti, da bi videla sirso pokrajino. Pristanem pri nekih betonskih temeljih. Tam so na mizah pripravljeni narezki. Jem in si s tem utrdim pozornost v sanjah. Pride neka bivsa sosolka, kot zombi. Pokaze mi nek kamen, ki se spremeni v iznakazeno glavo od Barbike. Vem, da je to predmet moci in da ga ne smem predolgo gledati, da mi ne bo spremenil sanjske slike."

Evo, spet asociacija - je košarkarsko igrišče obkroženo z bloki? Če ja, potem čez noč tam igrajo amazonke. :mrgreen: Hehe, tanka je linija med realnostmi... :mrgreen:

Ni blokov tam, se pa okrog stavbe sigurno dogajajo nenavadne stvari, drugače mi ne bi zamaknila pozornosti :). Ne bi pa srečala še amazonk tam  :mrgreen:, baje da so kar hude  :mrgreen: :mrgreen:.

Verjetno imaš prav. Ampak še dobro, da (se) nisem. Najboljše, da me na dopustu nasadijo na kako sulico, ker skačem skoz čas...  :twisted: :mrgreen: :mrgreen:

Najrajši se to na dopustih zgodi, ko res ne pričakuješ in je učinek presenečenja njim v prid  ;) :mrgreen:.

Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: Saso on 27 November 2013, 13:38:07
A se da to knjigo dobit v slovenščini? Sem jo brala zelo dolgo nazaj pa se mi zdi, da bi jo zdaj malo bolj razumela  :). V ang mi je pa ful težka  :P.

Kolikor vem, slovenski prevod sicer obstaja, če se ga da dobit (in kje), je pa precej vprašljivo... :-\ Zbirko knjig v mehki vezavi je leta '95 izdala založba Gnosis (ironično - moj oče je nabavil vse druge Castanedove knjige, razen Umetnost sanjanja, ki sem jo sam nabavil naknadno in v angleščini :mrgreen: ), "Učenje pri don Juanu" je bila potem še enkrat ponatisnjena, ampak je prevod tako slab in poln pravopisnih napak /typo-tov (v primerjavi s ta prvim), da mi je šlo na kozlanje in sem po prvih par straneh obupal. :mrgreen: Na tvojem mestu bi pogledal v kakem antikvarjatu ali bukvarni, zelo možno pa je, da si jo lahko izposodiš tudi v kaki knjižnici. Če se bi vseeno pomučila z angleško, pa jo dobiš tukaj (https://www.dropbox.com/sh/yj24gl7y130hvgt/reK7-JsU2G/Dreaming). ;) Sicer pa - ja, tudi jaz v njej vsakič odkrijem kaj novega, čeprav sem jo že kar nekajkrat prebral... :mrgreen:

Sem našla te sanje, ko sem sanjala ta objekt. Copy - paste:
 "Re: Študija poti Ra v Am-Duat
« Reply #85 on: 20 August 2012, 10:21:41 »
Potem grem letet, da bi si ogledala pokrajino. Vidim cerkev, ki se drzi sole. Solo sele gradijo. Vidim tudi nek gozd z rdeco prstjo. Hrib je nekako odrezan napol. Letim cez prepad. Nekako se ne morem dovolj dvigniti, da bi videla sirso pokrajino. Pristanem pri nekih betonskih temeljih. Tam so na mizah pripravljeni narezki. Jem in si s tem utrdim pozornost v sanjah. Pride neka bivsa sosolka, kot zombi. Pokaze mi nek kamen, ki se spremeni v iznakazeno glavo od Barbike. Vem, da je to predmet moci in da ga ne smem predolgo gledati, da mi ne bo spremenil sanjske slike."

Hmm, zdaj pa nisem več prepričan, če gre za isti bunker... ??? No, vsaj atmosfera je podobna - pri tebi sošolka/zombi, pri meni pa past. ;D

Ni blokov tam, se pa okrog stavbe sigurno dogajajo nenavadne stvari, drugače mi ne bi zamaknila pozornosti :). Ne bi pa srečala še amazonk tam  :mrgreen:, baje da so kar hude  :mrgreen: :mrgreen:.

Hude, hude! Take z mačjimi potezami. :mrgreen: Sicer sem pa tam okrog že večkrat naletel na razne sumljive tipe... :P :D

Najrajši se to na dopustih zgodi, ko res ne pričakuješ in je učinek presenečenja njim v prid  ;) :mrgreen:.

To pa v vsakem primeru! ;D Sem se prav čudno počutil, ko se mi je pojavil ta sanjski vertigo; glede na to, da v RL sicer nimam težav z višino, si lahko kar predstavljaš, kako mi je bilo vzpenjat se po tisti ozki skalnati potki in gledat Katjo, ko tišči nos v vsako luknjo in uživa v razgledu (ta je bil sicer res fenomenalen, ali ipaq... :mrgreen: ). Da o spustu sploh ne govorim! No, dokler se nisem nazaj sestavil... :mrgreen:
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: tanja on 27 November 2013, 16:18:52
Kolikor vem, slovenski prevod sicer obstaja, če se ga da dobit (in kje), je pa precej vprašljivo... :-\ Zbirko knjig v mehki vezavi je leta '95 izdala založba Gnosis (ironično - moj oče je nabavil vse druge Castanedove knjige, razen Umetnost sanjanja, ki sem jo sam nabavil naknadno in v angleščini :mrgreen: ), "Učenje pri don Juanu" je bila potem še enkrat ponatisnjena, ampak je prevod tako slab in poln pravopisnih napak /typo-tov (v primerjavi s ta prvim), da mi je šlo na kozlanje in sem po prvih par straneh obupal. :mrgreen: Na tvojem mestu bi pogledal v kakem antikvarjatu ali bukvarni, zelo možno pa je, da si jo lahko izposodiš tudi v kaki knjižnici. Če se bi vseeno pomučila z angleško, pa jo dobiš tukaj (https://www.dropbox.com/sh/yj24gl7y130hvgt/reK7-JsU2G/Dreaming). ;) Sicer pa - ja, tudi jaz v njej vsakič odkrijem kaj novega, čeprav sem jo že kar nekajkrat prebral... :mrgreen:

Tudi jaz imam vse njegove knjige doma, samo te ne. Sem delala v knjigarni nekaj časa nazaj in sem težila temu tipu, ki je imel založbo Gnosis, če imajo kje še kak izvod pa nimajo. Potem sem mu težila naj naredijo ponatis  :mrgreen:, pa ni bil za sceno  :P. Iskala sem jo tudi po antikvarjatih pa je nisem našla. V knjižnici jo imajo, si jo bom kar sfotokopirala  :thumbsup:.

Hude, hude! Take z mačjimi potezami. :mrgreen: Sicer sem pa tam okrog že večkrat naletel na razne sumljive tipe... :P :D

Hehe, verjamem, da so okrog amazonk velikokrat kaki sumljivi tipi  :mrgreen:.

To pa v vsakem primeru! ;D Sem se prav čudno počutil, ko se mi je pojavil ta sanjski vertigo; glede na to, da v RL sicer nimam težav z višino, si lahko kar predstavljaš, kako mi je bilo vzpenjat se po tisti ozki skalnati potki in gledat Katjo, ko tišči nos v vsako luknjo in uživa v razgledu (ta je bil sicer res fenomenalen, ali ipaq... :mrgreen: ). Da o spustu sploh ne govorim! No, dokler se nisem nazaj sestavil... :mrgreen:

No, upam da si se vsaj hitro nazaj sestavil  :P.
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: Saso on 27 November 2013, 17:06:12
Tudi jaz imam vse njegove knjige doma, samo te ne. Sem delala v knjigarni nekaj časa nazaj in sem težila temu tipu, ki je imel založbo Gnosis, če imajo kje še kak izvod pa nimajo. Potem sem mu težila naj naredijo ponatis  :mrgreen:, pa ni bil za sceno  :P. Iskala sem jo tudi po antikvarjatih pa je nisem našla. V knjižnici jo imajo, si jo bom kar sfotokopirala  :thumbsup:.

Človek bi rekel, da je tole kar malo ironično, ane? Mislim to, da se moramo (sanjalci) tako pomatrat, da dobimo sanjalsko biblijo... :P :mrgreen: Ko jo boš dobila (in seveda prebrala), se priporočam za info, kakšen je kaj prevod; samo tako - za firbec. Načeloma se mi zdi, da se kaka stvar zna izgubit pri prevajanju (sploh v slovenščino, ker imamo na tem področju glede na moje izkušnje s prevajanjem sanjalskih in podobnih besedil v bistvu obupno omejeno besedišče :P ), angleška verzija pa je pravzaprav že prevod iz španščine, če se ne motim. ???

Hehe, verjamem, da so okrog amazonk velikokrat kaki sumljivi tipi  :mrgreen:.

:mrgreen: Res, res! Na splošno se mi zdi, da je cel tisti del mesta (v sanjanju, seveda :mrgreen: ) tudi na splošno precej sumljiv... :P En tak okoliš, kamor je boljše ne iti, če že ni absolutno nujno (zakaj bi bilo to sploh smiselno, bi moral pa malo raziskat - kaj sem tam počel, kaj je dogajalo itd.). ;D

No, upam da si se vsaj hitro nazaj sestavil  :P.

Hvala, ni bilo hudega. ;D Me je pravzaprav spustilo že med tem, ko sva se spuščala po tisti potki nazaj dol. Je bila pa vsekakor zanimiva izkušnja. :mrgreen: Morava še pripravit par slik za na fb, da bo vse skupaj bolj predstavljivo. ;)
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: tanja on 27 November 2013, 21:51:08
Človek bi rekel, da je tole kar malo ironično, ane? Mislim to, da se moramo (sanjalci) tako pomatrat, da dobimo sanjalsko biblijo... :P :mrgreen: Ko jo boš dobila (in seveda prebrala), se priporočam za info, kakšen je kaj prevod; samo tako - za firbec. Načeloma se mi zdi, da se kaka stvar zna izgubit pri prevajanju (sploh v slovenščino, ker imamo na tem področju glede na moje izkušnje s prevajanjem sanjalskih in podobnih besedil v bistvu obupno omejeno besedišče :P ), angleška verzija pa je pravzaprav že prevod iz španščine, če se ne motim. ???

Ja no, res se matramo  :D, je bilo treba v knjižnico  :mrgreen:. Jo imam že (iz knjižnice) in jo berem. Meni se prevod zdi ok, morala bi pa še malo ang prebrat, da bi lahko primerjala.

:mrgreen: Res, res! Na splošno se mi zdi, da je cel tisti del mesta (v sanjanju, seveda :mrgreen: ) tudi na splošno precej sumljiv... :P En tak okoliš, kamor je boljše ne iti, če že ni absolutno nujno (zakaj bi bilo to sploh smiselno, bi moral pa malo raziskat - kaj sem tam počel, kaj je dogajalo itd.). ;D

Očitno tudi v sanjah najdemo take place  :mrgreen:. Sumim, da si tam počel kaj ilegalnega  :mrgreen: :mrgreen:, sporoči če ugotoviš ;).

Hvala, ni bilo hudega. ;D Me je pravzaprav spustilo že med tem, ko sva se spuščala po tisti potki nazaj dol. Je bila pa vsekakor zanimiva izkušnja. :mrgreen: Morava še pripravit par slik za na fb, da bo vse skupaj bolj predstavljivo. ;)

 :thumbsup:

Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: Saso on 28 November 2013, 11:56:47
Ja no, res se matramo  :D, je bilo treba v knjižnico  :mrgreen:. Jo imam že (iz knjižnice) in jo berem. Meni se prevod zdi ok, morala bi pa še malo ang prebrat, da bi lahko primerjala.

Mislil sem v smislu, da je zanimivo, da imaš tudi ti vse druge knjige doma razen te in da si jo morala prav iskat... ;D Sicer pa super, da si jo dobila! Uživaj ob branju! :thumbsup:

Mi je zanimivo, da sem letos, ko sem jo spet bral (sploh tisti del o vratih sanjanja), imel prav pomisleke, s katerimi vrati se trenutno ukvarjam... :-\ Ko sem bral razlage, sem podvomil, če sem sploh prečkal druga, glede na izkušnje imam pa čisto drugo predstavo... :mrgreen: Nimaš kaj - novodobni čarovniki... :twisted: :mrgreen:

Očitno tudi v sanjah najdemo take place  :mrgreen:. Sumim, da si tam počel kaj ilegalnega  :mrgreen: :mrgreen:, sporoči če ugotoviš ;).

Uf, takih je dosti! ;D Recimo, nekje na obrobju mesta, se mi zdi, je ena taka soseska z nizkimi bloki ali tistimi večstanovanjskimi / večnadstropnimi hišami; pred njimi par metrov široko betonsko dvorišče/parkirišče, na koncu tega približno meter visoka škarpa (naprej zelenica in cesta) - ta ga tudi zmaga! :P Tam živijo cigani; kadarkoli sem se potikal po tistih koncih, sem imel pizdarije - ali so mi avto ukradli, ali so ga postavili na klocne, ali pa sem imel kake druge zaplete z avtohtonimi prebivalci (ki se običajno niso najboljše končali). :P :mrgreen: Pa ena blokovska soseska nekje v centru mesta, pa nedavno nazaj sem odkril en tak brlog v vasi/na robu vasi,... Aja! Pa da na kitajsko četrt ne pozabim; s Kitajci je tudi vedno veselo... ;D Ni kaj, dolgčas pa ni! :mrgreen:
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: tanja on 28 November 2013, 15:31:51
Mislil sem v smislu, da je zanimivo, da imaš tudi ti vse druge knjige doma razen te in da si jo morala prav iskat... ;D Sicer pa super, da si jo dobila! Uživaj ob branju! :thumbsup:

Meni pa naenkrat ni bilo več jasno zakaj je nisem že prej vzela v knjižnici in sfotkala :D. no, ja sem hotela "pravo knjigo" :).

Mi je zanimivo, da sem letos, ko sem jo spet bral (sploh tisti del o vratih sanjanja), imel prav pomisleke, s katerimi vrati se trenutno ukvarjam... :-\ Ko sem bral razlage, sem podvomil, če sem sploh prečkal druga, glede na izkušnje imam pa čisto drugo predstavo... :mrgreen: Nimaš kaj - novodobni čarovniki... :twisted: :mrgreen:

Jaz tudi ne vem kje pravzaprav sem, ko berem njegovo razlago stvari. Se mi zdi da je bilo njim vse še bolj resnično ali kaj?

Uf, takih je dosti! ;D Recimo, nekje na obrobju mesta, se mi zdi, je ena taka soseska z nizkimi bloki ali tistimi večstanovanjskimi / večnadstropnimi hišami; pred njimi par metrov široko betonsko dvorišče/parkirišče, na koncu tega približno meter visoka škarpa (naprej zelenica in cesta) - ta ga tudi zmaga! :P Tam živijo cigani; kadarkoli sem se potikal po tistih koncih, sem imel pizdarije - ali so mi avto ukradli, ali so ga postavili na klocne, ali pa sem imel kake druge zaplete z avtohtonimi prebivalci (ki se običajno niso najboljše končali). :P :mrgreen: Pa ena blokovska soseska nekje v centru mesta, pa nedavno nazaj sem odkril en tak brlog v vasi/na robu vasi,... Aja! Pa da na kitajsko četrt ne pozabim; s Kitajci je tudi vedno veselo... ;D Ni kaj, dolgčas pa ni! :mrgreen:

Hmm, jaz se ne spomnim, da sem sanjala kdaj take predele, ciganov in kitajcev sigurno ne. Bi bilo pa sigurno zelo zanimivo  :mrgreen:.
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: Saso on 28 November 2013, 16:11:28
Meni pa naenkrat ni bilo več jasno zakaj je nisem že prej vzela v knjižnici in sfotkala :D. no, ja sem hotela "pravo knjigo" :).

Poznam občutek. :-\ Imam tudi sam kako "nepravo", pa so mi tako buksljaste, da mi jih še vedno ni uspelo prebrat. :P ;D Se raje potrudim in jih berem na računalniku... ;)

Jaz tudi ne vem kje pravzaprav sem, ko berem njegovo razlago stvari. Se mi zdi da je bilo njim vse še bolj resnično ali kaj?

A veš, kaj jaz mislim? Po mojem se nima prav smisla uvarjat s tem, kje smo; razlage so večinoma izrazito teoretične, da s praktičnimi izkušnjami pogosto nimajo prav dosti veze. Sicer je pa ogromno odvisno tudi od tega, kako si jih razlagaš - v okviru samih razlag, v okviru tega, kar si recimo sama doživela, da o interpretacijah iz raznih drugih teorij sploh ne govorim! :mrgreen:

Hmm, jaz se ne spomnim, da sem sanjala kdaj take predele, ciganov in kitajcev sigurno ne. Bi bilo pa sigurno zelo zanimivo  :mrgreen:.

Če mene vprašaš, niti ni... :P Razen, če pod zanimivo smatraš da te vsake toliko oropajo, ti kaj skrijejo, ali pa razne pretepe in potem pregovarjanja z uradnimi osebami (ja, ti so očitno isti na obeh straneh... :P :mrgreen: ).

Če se vrneva na on-topic - se mogoče spomniš kakega izrazito nenavadnega mesta/kraja? :)
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: tanja on 28 November 2013, 22:40:57
Če se vrneva na on-topic - se mogoče spomniš kakega izrazito nenavadnega mesta/kraja? :)

Ko se poskušam spomnit kakega nenavadnega kraja, ki sem ga sanjala, se mi najbolj "vriva v misli" ena soba v nekem gradu, ki sem jo enkrat obiskala. Notri je bilo ogromno posode iz porcelana. Majhne poslikane šalčke za kavo in malo večje za čaj, krožnički, čajniki. Vsega je bilo res ogromno in vse je bilo zelo majhno. Hodila sem med kupi naloženih skodelic in pazila, da ne bi kaj razbila. V tej sobi sem tudi videla poseben štedilnik na drva, ki je imel na eni strani odprtino za kuhat čaj. Bil je iz nerjavečega jekla in je imel to odprtino že vdelano. Zraven pa je bila ogromna zajemalka  :).
Nekako megleno se spominjam tudi ene ženske. Ponudila mi je čaj. Rekla je, da ona tam živi in kuha čaj. Spili sva čaj in se pogovarjali. Soba je bila zelo nenavadna, ker je bilo toliko tega porcelana, da si se lahko izgubil med šalčkami in cela soba je bila namenjena samo čaju.
Tako nenavadna se mi zdi tudi zato, ker nekako ni čisto spadala v tisti grad, kot bi bila "iz enega drugega filma". Ne vem zakaj, ker v kontekst sanj je pa čisto lepo pasala :).

Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: Saso on 29 November 2013, 11:07:10
Zanimivo. :) Sem moral prav prebrskat po dnevnikih, ampak se mi zdi, da sem tudi jaz že bil v taki (ali podobni) sobi. ??? Se mogoče spomniš, kako si prišla vanjo? Mogoče kakega širokega stopnišča z izrazito ozkimi in strmimi stopnicami?
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: tanja on 29 November 2013, 11:58:38
Zanimivo. :) Sem moral prav prebrskat po dnevnikih, ampak se mi zdi, da sem tudi jaz že bil v taki (ali podobni) sobi. ??? Se mogoče spomniš, kako si prišla vanjo? Mogoče kakega širokega stopnišča z izrazito ozkimi in strmimi stopnicami?

Sem kar nekaj časa hodila po stopniščih, ko sem iskala sobo. So pa bila različna. Nekje so bile stopnice strme in ozke, drugje plitve in široke. Vse so pa bile kamnite in zavite. Spomnim se pa okolja okrog tega gradu. Nasproti gradu je bil velik travnik in za travnikom gozd. Ob travniku je tekla reka. Na drugi strani je bil kamnit zidek in pod njim cesta oz. pot. V to sobo so me poslali menihi, ki sem jih srečala na tej poti. Šli so nabirat zelišča s posebnimi košaricami in mislim da so oni nabrali ves čaj za to sobo.

Pa še enih sanj sem se spomnila, ki so se dogajale v "čudnem okolju"  :mrgreen:. Pri teh sem vztopila v kamnit zid, skozi obokana priprta vrata. Notri je bilo dolgo in ozko stanovanje. Na levi je bila kuhinja, stene so bile temno rdeče barve. Tam je bil tudi srebrn pult/šank/miza. Notri sta živela dva tipa, taka, kot smo se enkrat pogovarjali, da so sanjalci. Z rjavimi očmi in temnimi lasmi. No, najprej sem mislila, da je samo en. Bil je totalno presenečen, ko me je zagledal. Vprašal me je, če bom kavo. Šla sem na vrt, ki je bil na koncu tega stanovanja, vrata za na vrt so bila nasproti vhodnih vrat, ampak vse skupaj je bilo še vedno v zidu. Čez nekaj časa mi je prinesel kavo, z njim pa je prišel še ta drugi tip in si me presenečeno ogledoval :D. Ni jima bilo jasno kako sem našla stanovanje. Jaz pa sem razmišljala, da sta si našla res dobro skrivališče. Potem sem šla v RL pogledat ta zid, ker dejansko obstaja in sem videla, da so včasih bila tam res vrata. Linijo oboka se vidi, če zares dobro pogledaš, drugače pa so čisto zazidana.
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: Saso on 29 November 2013, 12:31:13
Sem kar nekaj časa hodila po stopniščih, ko sem iskala sobo. So pa bila različna. Nekje so bile stopnice strme in ozke, drugje plitve in široke. Vse so pa bile kamnite in zavite.

Tudi pri meni so bile kamnite, ampak čisto ravne. In višinske razlike pošteno čez 10 metrov, na vrhu pa ta čajnica/prodajalnica, polna keramičnih in steklenih izdelkov. Ampak sem bolj kot same izdelke gledal na to, da ne bi kaj porušil/razbil... :P :mrgreen:

Spomnim se pa okolja okrog tega gradu. Nasproti gradu je bil velik travnik in za travnikom gozd. Ob travniku je tekla reka. Na drugi strani je bil kamnit zidek in pod njim cesta oz. pot. V to sobo so me poslali menihi, ki sem jih srečala na tej poti. Šli so nabirat zelišča s posebnimi košaricami in mislim da so oni nabrali ves čaj za to sobo.

Super, od tu se pa že da delat naprej! :thumbsup: Notranji prostori so sicer lahko zelo zanimivi, ampak predvsem iz vidika, kaj se tam dogaja. Za kartografijo rabimo pa okolico.

Na kateri strani gradu imaš ta travnik in gozd zadaj? Spredaj (pred vhodom)? Zadaj? Pa reka - kako poteka glede na grad?

Pa še enih sanj sem se spomnila, ki so se dogajale v "čudnem okolju"  :mrgreen:. Pri teh sem vztopila v kamnit zid, skozi obokana priprta vrata. Notri je bilo dolgo in ozko stanovanje. Na levi je bila kuhinja, stene so bile temno rdeče barve. Tam je bil tudi srebrn pult/šank/miza. Notri sta živela dva tipa, taka, kot smo se enkrat pogovarjali, da so sanjalci. Z rjavimi očmi in temnimi lasmi. No, najprej sem mislila, da je samo en. Bil je totalno presenečen, ko me je zagledal. Vprašal me je, če bom kavo. Šla sem na vrt, ki je bil na koncu tega stanovanja, vrata za na vrt so bila nasproti vhodnih vrat, ampak vse skupaj je bilo še vedno v zidu. Čez nekaj časa mi je prinesel kavo, z njim pa je prišel še ta drugi tip in si me presenečeno ogledoval :D. Ni jima bilo jasno kako sem našla stanovanje. Jaz pa sem razmišljala, da sta si našla res dobro skrivališče. Potem sem šla v RL pogledat ta zid, ker dejansko obstaja in sem videla, da so včasih bila tam res vrata. Linijo oboka se vidi, če zares dobro pogledaš, drugače pa so čisto zazidana.

Zanimivo. Si mogoče kaj raziskovala, kaj je bilo včasih tam, kam so vodila vrata in podobno? Možno je, da gre za kak prostor, ki je dejansko obstajal v preteklosti... ??? Lahko pa, da gre enostavno za prostor, ki obstaja samo v Drugi pozornosti...

Evo, o enem takem prostoru sem govoril tukaj:

Uf, noro! :thumbsup: Tisti opis "zapuščene velike stavbe" me je spet požgečkal po možgančkih. :mrgreen: A stoji stavba nekako prav sredi mesta? Recimo tako, kot če bi šla recimo od smeri Name skozi tisti podhod mimo Cutty Sark-a proti Prešercu? Se mogoče spomniš kakega notranjega dvorišča? ...
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: tanja on 29 November 2013, 14:54:35
Tudi pri meni so bile kamnite, ampak čisto ravne. In višinske razlike pošteno čez 10 metrov, na vrhu pa ta čajnica/prodajalnica, polna keramičnih in steklenih izdelkov. Ampak sem bolj kot same izdelke gledal na to, da ne bi kaj porušil/razbil... :P :mrgreen:

Tudi jaz sem bila najbolj pozorna na to, da ne bi kaj razbila  :mrgreen:.

Super, od tu se pa že da delat naprej! :thumbsup: Notranji prostori so sicer lahko zelo zanimivi, ampak predvsem iz vidika, kaj se tam dogaja. Za kartografijo rabimo pa okolico.

Sem kar narisala, mi je lažje ;):

(http://i1244.photobucket.com/albums/gg577/rina263/th_DSC01598pi_zps34eb0467.jpg) (http://s1244.photobucket.com/user/rina263/media/DSC01598pi_zps34eb0467.jpg.html)

Drugače sem pa jaz ponavadi bolj pozorna na dogajanje kot na okolico :S.

Zanimivo. Si mogoče kaj raziskovala, kaj je bilo včasih tam, kam so vodila vrata in podobno? Možno je, da gre za kak prostor, ki je dejansko obstajal v preteklosti... ??? Lahko pa, da gre enostavno za prostor, ki obstaja samo v Drugi pozornosti...

Evo, o enem takem prostoru sem govoril tukaj:

Uf, noro! :thumbsup: Tisti opis "zapuščene velike stavbe" me je spet požgečkal po možgančkih. :mrgreen: A stoji stavba nekako prav sredi mesta? Recimo tako, kot če bi šla recimo od smeri Name skozi tisti podhod mimo Cutty Sark-a proti Prešercu? Se mogoče spomniš kakega notranjega dvorišča? ...

Se mi zdi, da gre bolj za prostor, ki obstaja samo v Drugi pozornosti. Ker je ta zid v bistvu grajsko obzidje, tisti prostor notri pa je bil zelo sodoben. In stanovanje ter vrt sta bila v zidu, ni se šlo vanju skozi zid. Ne vem no, lahko pa da se motim. Me zanima, kam so v resnici vodila tista vrata. Zdaj je nekaj metrov stran od teh zazidanih vrat tak mali podhodek in skozenj teče ozka lokalna cesta.
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: Saso on 29 November 2013, 15:27:53
Tudi jaz sem bila najbolj pozorna na to, da ne bi kaj razbila  :mrgreen:.

Zoprno, če pride slon v trgovino s porcelanom... :P :mrgreen:

Sem kar narisala, mi je lažje ;):

(http://i1244.photobucket.com/albums/gg577/rina263/th_DSC01598pi_zps34eb0467.jpg) (http://s1244.photobucket.com/user/rina263/media/DSC01598pi_zps34eb0467.jpg.html)

Ej, d'best! :thumbsup: Sem skoraj prepričan, da imam isto lokacijo; tole je iz opis iz dnevnika:

Quote
Travnat klanec, ki je na eni strani obzidan z dober meter visoko steno; na vrhu grad. Od gradu naprej (?) dolina, v njej nekakšen tabor.

S tem, da je tvoja skica bistveno bolj natančna. :roll: :mrgreen:

Drugače sem pa jaz ponavadi bolj pozorna na dogajanje kot na okolico :S.

Ne sekiraj se, jaz tudi. :P Ampak je čar kartografije ravno v tem, da ti med tem, ko se ti nekaj dogaja, slej ko prej klikne, kje ti dogaja (in v nadaljevanju tudi, da ti je tu že prej dogajalo). :thumbsup: Potem se začnejo pa stvari povezovat (oziroma rečeno drugače - sfere zaznave združevat). ;)

Se mi zdi, da gre bolj za prostor, ki obstaja samo v Drugi pozornosti. Ker je ta zid v bistvu grajsko obzidje, tisti prostor notri pa je bil zelo sodoben. In stanovanje ter vrt sta bila v zidu, ni se šlo vanju skozi zid. Ne vem no, lahko pa da se motim. Me zanima, kam so v resnici vodila tista vrata. Zdaj je nekaj metrov stran od teh zazidanih vrat tak mali podhodek in skozenj teče ozka lokalna cesta.

Ja, res ne bi bilo slabo izvedet, kako je vse skupaj izgledalo v preteklosti. Sicer pa, če mene vprašaš, je itak boljše, da tisti prostor iz mojih sanj obstaja samo v Drugi pozornosti - tam namreč živi ena čarovnica, njen služabnik Igor je pa tak, kot bi ga Frankenstein skupaj sestavil... :P In približno toliko prijazen. :mrgreen:
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: tanja on 29 November 2013, 17:00:29
Zoprno, če pride slon v trgovino s porcelanom... :P :mrgreen:
Približno tako sem se počutila ja  :mrgreen:.

Ja, res ne bi bilo slabo izvedet, kako je vse skupaj izgledalo v preteklosti. Sicer pa, če mene vprašaš, je itak boljše, da tisti prostor iz mojih sanj obstaja samo v Drugi pozornosti - tam namreč živi ena čarovnica, njen služabnik Igor je pa tak, kot bi ga Frankenstein skupaj sestavil... :P In približno toliko prijazen. :mrgreen:

Tudi jaz imam eno hišo s čarovnico iz nočnih mor iz otroštva. Te more so se končale šele ko sem po mnogih sanjah končno našla izhod iz hiše  :P. Je bilo kar grozno...
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: Saso on 29 November 2013, 17:24:05
Uf, pri meni je hiš/lokacij s čarovnicami več - v eni nekje precej na samem (okolica izgleda kot iz kakega ameriškega filma - lesena hiška z verando sredi ničesar, okrog pa nič, do koder seže pogled) živi ena kanibalska, ena živi kar v pritličnem stanovanju v bloku (ta je čisto prijazna; se ukvarja z gojenjem kaktusov in zelišč :mrgreen: ), pa še ena (boljše rečeno - njen duh) se potika po enem nizkem objektu, polnem dvoran/hal (mogoče gre za zapor ali del zapora ???). No, tudi ta je prijazna; nam je pokazala izhod, ko nismo našli ven. ;D

Verjetno sem še kako spustil, tole je najprej ven padlo, ko sem brskal po Dream eXplorerju. ;D Ni kaj - bo treba še bolj natančno posistematizirat... :mrgreen:
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: tanja on 29 November 2013, 18:14:17
Moja živi v eni vrstni hiši, ki zgleda taka kot ostale na zunaj. Ima klanček in spodaj garažo, skozi katero sem dostikrat tudi vstopala. Notri v hiški pa je nešteto sobic in sob, hodnikov... skratka prostorčkov in ko si enkrat notri, vhodna vrata izginejo. Ta čarovnica je čuvala otroke, mama me je pripeljala k njej, potem nas pa ni spustila ven. V njeno hišo smo lahko vstopili samo otroci in starši niso vedeli kaj se tam dogaja. Ko si bil enkrat v hiši, se je čas podaljšal in v iskanju izhoda je po občutku lahko minilo tudi leto. Mame so nas hodile iskat, ona pa jim je rekla, da smo že šli, da nas ni več tam.  Vedela sem, da nas je več, ampak nisem nikogar drugega nikoli srečala. Material za kakega otroškega psihologa  :mrgreen:.
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: Saso on 29 November 2013, 18:45:16
Moja živi v eni vrstni hiši, ki zgleda taka kot ostale na zunaj. Ima klanček in spodaj garažo, skozi katero sem dostikrat tudi vstopala.

Kje pa je ta hiška? Spet, zveni poznano... ;D Pri meni je ena taka (vrstna s klančkom in garažo z belimi dvižnimi vrati spodaj) na obrobju mesta - če greš iz mesta, vodi cesta "na podeželje"; na desni so nižji hribčki in travnik, levo od ceste pa so te vrstne hiše. Mislim, da je za hišami še del travnika, za tem potok (ali manjša reka) naprej pa hrib, porasel z gozdom. Če grem mimo teh hišk, pridem na makadamsko cesto (mislim, da se ta enkrat razcepi - na levo se pride do ene delavnice - taka kovinska/pločevinasta konstrukcija z ravno streho, drugi odcep se pa vzpenja nekam v hrib). Notranjosti se pa ne spomnim (po tvojem opisu / tvojih izkušnjah bi rekel, da nič ne zamujam...). :twisted: :mrgreen:

Material za kakega otroškega psihologa  :mrgreen:.

lol! :mrgreen: Kaj bi tak stručko šele rekel, če bi mu začel razlagat, da me je boogeyman poskušal potegnit pod posteljo...? :mrgreen:


Naj mimogrede izkoristim priliko in še tiste, ki debato spremljate od daleč, povabim, da se nama pridružite! Ne rabite čisto nič drugega razen sanjskih dnevnikov in malo volje, da pobrskate po njih. :thumbsup:
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: tanja on 29 November 2013, 19:20:10
Kje pa je ta hiška? Spet, zveni poznano... ;D Pri meni je ena taka (vrstna s klančkom in garažo z belimi dvižnimi vrati spodaj) na obrobju mesta - če greš iz mesta, vodi cesta "na podeželje"; na desni so nižji hribčki in travnik, levo od ceste pa so te vrstne hiše. Mislim, da je za hišami še del travnika, za tem potok (ali manjša reka) naprej pa hrib, porasel z gozdom. Če grem mimo teh hišk, pridem na makadamsko cesto (mislim, da se ta enkrat razcepi - na levo se pride do ene delavnice - taka kovinska/pločevinasta konstrukcija z ravno streho, drugi odcep se pa vzpenja nekam v hrib). Notranjosti se pa ne spomnim (po tvojem opisu / tvojih izkušnjah bi rekel, da nič ne zamujam...). :twisted: :mrgreen:

Tale makedamska cesta mi je znana, drugega se pa ne spomnem. Vrata so pa dvižna ja :). No, raje ne it v to hišo  :mrgreen:  :mrgreen:.

lol! :mrgreen: Kaj bi tak stručko šele rekel, če bi mu začel razlagat, da me je boogeyman poskušal potegnit pod posteljo...? :mrgreen:

 :mrgreen:  :mrgreen:

Naj mimogrede izkoristim priliko in še tiste, ki debato spremljate od daleč, povabim, da se nama pridružite! Ne rabite čisto nič drugega razen sanjskih dnevnikov in malo volje, da pobrskate po njih. :thumbsup:

 :thumbsup: se strinjam  :)
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: Holotropic on 15 August 2014, 17:29:14
Živjo!
tale debata je sicer že nekaj časa neaktivna, mogoče se pa razvije spet :).
Že od nekdaj sem bila v sanjskem svetu zelo doma, do približno pred enim letom pa se nisem spravila sistematično ukvarjati s sanjami. Septembra lani sem tako začela s sanjskim dnevnikom in imela tja do januarja veliko zelo intenzivnih in zame izredno terapevtskih sanj. Ene izmed njih so bile zame še posebej pomembne, ko mi je v sanjah nek šaman jasno povedal, da mi ni treba zaužiti ayahuasce ali kakih drugih psihedeličnih rastlin, da bi vstopila v območje sanjanja, temveč lahko to naredim "na suho", preko sanj. Zato sem se v juniju začela še malo bolj poglabljati v to in že imela 2x lucidne sanje (ene so bile izredno dolge) in precej predlucidnih sanj v katerih vadim "čaranje", prehode med sanjami, letenje it'd.

Pred enim mesecem sem se lotila tudi kartografije sanj, ki je zaenkrat še precej razdrobljena, a upam da se kmalu sestavi. Zanimivo je, da imam tudi jaz obmorsko mestece, ki malo spominja na Piran ali Lisbono, ozko uličico s trgovinicami in kafiči (med trgovinicami je tudi ena čarovniška trgovina s kupom čarovniške šare), morje, dom in okolico doma, dele Ljubljane kjer živim in so malo drugačni kot v RL.

Kar me malo bega je to, da imajo prostori različen "feel". Eni so bolj transparentni, nekonsistentni, eni pa zelo snovni, imajo tako psihedelično kvaliteto, podobno slikam mojega omiljenega slikarja Marka Jakšeta. Ne vem ali gre za mesta na različnih "nivojih", ali ger samo za to da sem v enih sanjah bolj ozaveščena kot v drugih.

Velikokrat sem se znašla tudi v mestu, podobnem New Yorku, kjer se nahaja ena ogromna stolpnica, podobna stolpnicam mesta v Star Warsih.

Imam tudi reko, ki teče med kamnitimi hribi in se na koncu steka v morje, na drugi strani reke pa je visokogorsko mestece, ki malo spominja na Tolmin. Ta "gorska" mesteca imam 3, še vedno pa si nisem čisto na jasnem a je to eno mesto ali so v bistvu 3... Bom videla.

Imam tudi gozd, zelo vlažen, mahnat, z veliko balvani. Na robu gozda je travnik in gozdna pot, ter hiša s senikom in stajo za konje.

Zadeve si skiciram, ko b dobilo malo več konsistentnosti, objavim sliko.
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: Vsemogocni on 16 August 2014, 14:27:40
Dobrodošla, Holotropic in vabljena k sodelovanju na forumu. ;)
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: Saso on 16 August 2014, 19:49:26
Yes, yes - dobrodošla, Holotropic! Super, da si se nam pridružila; marbit pa tole res spet nekoliko zaživi... :thumbsup:

Res je - ayahuasca in drugi psihedeliki so le druga(čna) pot do istega cilja, to je razširjenega zaznavanja. In ja, tudi sanje so vrata v druge svetove. :)

Vidim, da si se kartografije kar resno lotila! Super! :thumbsup: Od začetka je normalno, da so sfere/področja precej razdrobljena in razpršena (v smislu, da se recimo v prvem delu sanj znajdeš nekje v hribih - ki so recimo nekje na jugu ali jugo-zahodu gledano iz perspektive druge pozornosti; v naslednjem delu pa si recimo že na morju, ki je na severu / severo-vzhodu), prehodi so naključni in kaotični in podobno. Ali pa se recimo znajdeš v mestu; čeprav si mesto že sanjala/videla, del, v katerem si trenutno, lahko nima nobenega podobnega feelinga, kot sicer; v končni fazi gre še vedno za del istega mesta, le da verjetno iz kake druge strani. Nadalje - v mesto lahko prideš po različnih poteh; posledično vsakiš vidiš le določen del, celotna slika pa se začne sestavljat šele kasnej, ko začneš prepoznavat elemente iz posameznih sfer znotraj ene sfere in se ti začnejo povezovat. (Hmm... V moji glavi tole zveni čisto logično, ko preberem pa niti ne toliko... :P Upam, da razumeš, kaj mislim...)

Dobro si dognala, da imajo prostori različen "feel". :thumbsup: Severno (navzdol) od mesta je recimo prostor, ki so ga Dreamhackerji poimenovali zona transmutacije in za katero je značilno, da je izrazito fluidna/spremenljiva. Poleg te je zona kataklizem, kjer se ves čas dogajajo razne katastrofe, tornadi, rušenja,... in je zaradi tega prav tako dokaj nekonsistentna (vsaj po videzu; občutki tam se dosti redko spreminjajo...).

Odlično, da stvari skiciraš. Bi ti pa predlagal, da se (vsaj v štartu) ne fokusiraš preveč na konsistentnost, ker je posameznih sfer enostavno preveč (sploh, če vračunaš še to, da eno sfero sanjaš večkrat in iz različnih kotov) in da pozornost bolj posvetiš samim objektom znotraj sfer. Sčasoma boš začela prepoznavat, da si nekje že bila, lokacijo že videla iz kakega drugega zornega kota (moram skicirat, dodam ob priliki...), potem se pa stvari začnejo povezovat.

Kakor koli že - se veselim skic in nadaljnjih debat... :thumbsup:
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: Holotropic on 17 August 2014, 09:39:51
Aha, razumem. Se pravi se bom bolj osredotočila na objekte znotraj sfer. Kaj pa če npr. intuitivno začutim, da je nekaj povezano, tega pa ne vidim? Danes npr. sem v sanjah dojela, da ulica, ki sem jo danes sanjala pelje do enega malega hostla, čeprav tega nisem videla... Če prav razumem bi bilo najbolje, da naslednjič, ko (če) spet snajam ta hostel ali ulico, to kar v sanjah preverim in ne sklepam kar na osnovi občutka kako se mi zdi da je kaj povezano.

Mislim, da razumem tisto tvoje razpredanje o posameznih elementih znotraj sfer ;)
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: Saso on 17 August 2014, 11:09:25
Jaz bi rekel, da če začutiš povezavo, ta najverjetneje obstaja. :) Sicer pa ja - ko boš naslednjič sanjala hostel ali ulico, se kar prepričaj, da je povezava res tam. :mrgreen:

Mislim, da razumem tisto tvoje razpredanje o posameznih elementih znotraj sfer ;)

Super! :thumbsup: Ampak bom še vseeno skiciral, da bo še meni bolj jasno... :P :mrgreen:
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: Saso on 21 August 2014, 15:50:51
Juhej, rokavica je dol, končno lahko spet kako stvar zapišem, skiciram,... 8) :mrgreen:

Takole nekako je s temi elementi znotraj sfer:

... Ali pa se recimo znajdeš v mestu; čeprav si mesto že sanjala/videla, del, v katerem si trenutno, lahko nima nobenega podobnega feelinga, kot sicer; v končni fazi gre še vedno za del istega mesta, le da verjetno iz kake druge strani. Nadalje - v mesto lahko prideš po različnih poteh; posledično vsakiš vidiš le določen del, celotna slika pa se začne sestavljat šele kasnej, ko začneš prepoznavat elemente iz posameznih sfer znotraj ene sfere in se ti začnejo povezovat. (Hmm... V moji glavi tole zveni čisto logično, ko preberem pa niti ne toliko... :P Upam, da razumeš, kaj mislim...)

(https://dream-explorer.com/sanjanje/data/images/cartography/opazovalec-opazovano.jpg)

Štiri skice predstavljajo štiri različne sanje istega objekta (kvadratka) znotraj ene sfere zaznave. V vseh sanjah je objekt/kvadratek na isti poziciji in enako obrnjen, je pa sanjalec (krogec) v vsakih sanjah na drugi strani tega objekta in ima posledično vsakič drugačen pogled na ozadje - tisto, kar je za osrednjim objektom. Če izpustimo dejstvo, da človek v RL vidi v kotu 160-170 stopinj (in bi posledično lahko zaobjel celoten pogled okolice objekta že v treh poskusih) in upoštevamo fluidnost sanj, bi (teoretično) v štirih poskusih morali imet celotno sliko okolice tega objekta.

No, tako nekako... :mrgreen:
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: Holotropic on 22 August 2014, 16:31:12
Je razumljivo, ja. Zato se ti zdi, da gre za različne prostore, v bistvu gre pa za en in isti bubble. To je bilo pri meni pri tistem mestu, ki si ga risal, šele kasneje se mi je sestavilo, da gre za eno vešjo sfero zaznave, čeprav sem tisto mesto sanjala v dveh različnih sanjah. In najbrž se mi bo še kaj sestavilo.
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: Saso on 23 August 2014, 19:55:09
Sem prepričan, da se ti bo! :thumbsup:

Sfera percepcije je dejansko lahko karkoli - notranjost enega prostora, ulica, trg, hrib, otok,... Ko se začnejo manjše sfere sestavljat in povezovat, se lahko recimo sprehodiš tudi skozi celo vas/mesto znotraj ene same sfere. V kasnejši fazi pa ves sanjski svet postane kot ena sama (ogromna) sfera zaznave - kot če vzameš v roke zemljevid (vsakdanjega) sveta.
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: Holotropic on 26 August 2014, 14:59:03
A tebi se je to že zgodilo? Se lahko čisto orientiraš v sanjskem svetu?
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: Saso on 26 August 2014, 16:03:05
Določeni deli so se mi že sestavili, so pa še vedno področja, ki jih obdaja vojna megla. Po domači vasi se recimo lahko sprehodim čisto tako, kot v RL. Pa precejšen del mesta že tudi lahko peš prehodim. :)
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: Holotropic on 28 August 2014, 07:17:19
Danes sem spet sanjala en hotel v hribih, na nekem smučišču. Na tem smučišču sem kar velikokrat. Hotel je v dolinici, tako kot so tiste, tipične smučarske gorske vasice. Hotel je bolj nizek, spodaj je velika avla, v njej rdeč, debel tapison in lifti.

Smučišče pa je ful veliko in je nekako skupek vseh smučišč kjer sem do sedaj bila. Ima vlečnice in sedežnice.
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: Saso on 28 August 2014, 08:47:20
Je v tem hotelu mogoče tudi široko, precej visoko stopnišče, prav tako prekrito z rdečim tapisonom? A si lokacije tudi kaj skiciraš?
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: Holotropic on 28 August 2014, 12:15:33
Ne vem, če je to isti hotel. Imam tudi hotel s širokim in visokim stopniščem, prekritim z rdečim tapisonom, a nisem ziher če gre za isti hotel.
Drugače si skiciram lokacije, ja. Samo je zaenkrat še zelo razdrobljeno vse.
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: Saso on 28 August 2014, 17:10:34
Vsekakor je možno, da ne gre za isti hotel. Tudi jaz jih imam več, enega (prav neverjeten kompleks) celo pod zemljo. :)

Drugače si skiciram lokacije, ja. Samo je zaenkrat še zelo razdrobljeno vse.

Glavno je, da migaš v tej smeri. Brez skrbi - sčasoma se bodo sfere začele povezovat in sestavljat. :thumbsup:
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: Holotropic on 13 September 2014, 10:03:08
Danes sem sanjala ulico med tromostovjem in Zmajskim mostom, ki sem jo že enkrat prej in je bila ista kot danes. Je na tej lokaciji, ampak mnogo bolj stara in ozka. Namesto zmajskega mosta je bil drugačen most, kot kakšen most v kakem velemestu (Pariz, Budimpešta).

Zanimivo je tudi, da zadnje čase sanjam kot sanjski dom ta dom kjer živim sedaj. Prej je bil sanjski dom drugačen, bila je hiša v kateri sem odraščala ali stanovanje kjer sem živela malo kasneje. Sedanji dom iz RL ni bil nikoli moj sanjski dom, čeprav tukaj živimo že 6 let. Zdaj pa je :)
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: Saso on 14 September 2014, 11:34:10
Je bil ta most mogoče precej širok (bistveno širši od Zmajskega) in do njega vodijo precej dolge, široke, kamnite stopnice? Ene take lokacije se spomnim; sedeli smo ob reki na nižjem betonskem zidu, mislim, da na levem nabrežju (glede na smer toka). Gledano iz te smeri je bilo na levi strani mostu ogromno, precej netipično drevo z blazno širokim deblom, prve (prav tako ogromne) veje sicer že precej nizko in segajo nad reko, krošnja pa segajoča v nebo.

Dom kot sfera zaznave je skupek vseh lokacij, ki si jih v realnosti kadar koli imenovala dom. Imaš kako idejo, zakaj bi se ti zaznava doma v sanjah lahko spremenila? Mogoče kaka sprememba odnosa do RL doma? Kaki zaključeni procesi?
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: Holotropic on 15 September 2014, 09:01:22
Hmmm, ne vem, res ne. Nič posebenega nisem procesirala glede doma v zadnjem času, zato me je to tako presenetilo. Edina stvar, ki je sedaj drugačna je ta, da ko sem doma, sem res DOMA in ne delam v glavi še 1000 drugih stvari, vezanih na službo itd...

Un most je pa drugačen, prav široka ulica vodi nanj (namesto Resljeve ulice), ni stopnic.

Se mi je pa zadnjič utrnila neka teorija, ko sem prebirala Talbotovo knjigo: The holographic universe. Če vzamemo teorijo, da je realnost projekcija naše zavesti in da realnost ustvarjamo z zavestjo, potem dejansko velja, da v sanjah ustvarjamo drugo realnost. In večkrat kot se vračamo na isti kraj, bolj trdna postane ta realnost. Že v knjigi Florinde Donner, V sanjanju, ji ena učiteljica reče, da moraš človeka v sanjah videti vsaj 2x, da zares obstaja. Kaj če je potrebno, da nek prostor/sanjski lik vidiš 2x in ga potem skreiraš. In če več sanjalcev sanja isto, je lahko svet ki ga sanjajo takoj trden. Morda je sanjski svet zato tako fleksibilen, ker vsak sanja malo drugače in se zato ne more stabilizirat...
Title: Re: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja
Post by: Saso on 16 September 2014, 11:39:38
... Edina stvar, ki je sedaj drugačna je ta, da ko sem doma, sem res DOMA in ne delam v glavi še 1000 drugih stvari, vezanih na službo itd...

Mogoče je pa ravno to to. :)

Un most je pa drugačen, prav široka ulica vodi nanj (namesto Resljeve ulice), ni stopnic.

Me zanima, če opisujeva različne mostove ali pa mogoče istega iz različnih smeri... ??? :mrgreen: Bom  poiskal v dnevnikih in ob priliki prilepil skico, da lahko na to temo še kako rečeva. :)

... Če vzamemo teorijo, da je realnost projekcija naše zavesti in da realnost ustvarjamo z zavestjo, potem dejansko velja, da v sanjah ustvarjamo drugo realnost. ...

S tem se brez nadaljnjega strinjam. :thumbsup: Mogoče le ne bi rekel, da jo ustvarjamo (vsaj nič bolj, kot ustvarjamo fizično realnost), ampak bolj delujemo v njej (pa z izrazom nisem čisto zadovoljen...).

... In večkrat kot se vračamo na isti kraj, bolj trdna postane ta realnost. ...

Smiselno. Vsaj v smislu trdnosti kot stabilnosti zaznavanja.

... Že v knjigi Florinde Donner, V sanjanju, ji ena učiteljica reče, da moraš človeka v sanjah videti vsaj 2x, da zares obstaja. Kaj če je potrebno, da nek prostor/sanjski lik vidiš 2x in ga potem skreiraš. In če več sanjalcev sanja isto, je lahko svet ki ga sanjajo takoj trden. Morda je sanjski svet zato tako fleksibilen, ker vsak sanja malo drugače in se zato ne more stabilizirat...

Vsekakor zelo zanimiva teorija. :thumbsup: Malo se sicer lovim s tem, da moraš človeka 2x videt, da zares obstaja; če recimo sanjaš mene (oziroma bolje rečeno / bolj verjetno mojo projekcijo) samo enkrat - ali to pomeni, da (še) ne obstajam? Ali je bolj mišljeno v smislu, da sem v tvojih sanjah zgolj projekcija (recimo obraz, ki ga je tvoja (pod)zavest izbrala iz množice naključnih mimoidočih - nekje na ulici, avtobusni, v trgovini,... - in ga pripopala na enega od likov v tvoji sanjski zgodbi), ko me sanjaš naslednjič (drugič), pa postanem resničen (oziroma obstaja verjetnost, da dejansko obstajam tudi v fizični realnosti? Hmm, kompleksno... ??? :mrgreen:

Kar se fluidnosti sanjske realnosti tiče, gre glede na moje vedenje za dve zadevi: prvič, za stvar energije (ki jo potrebuješ za zaznavanje te realnosti) - manj imaš energije, bolj se stvari spreminjajo in obratno - več, ko je imaš, bolj je okolje stabilno (z izjemo dela sanjskega sveta, kjer je vse fluidno ne glede na razpoložljivo energijo; DH so ta del poimenovali zona transmutacij); in drugič (s tem konceptom se sicer še nekoliko borim, ker nimam osebne izkušnje, je pa o tem dosti govora v Castanedovih knjigah) - za pozicijo zbirne točke. Zaznava fizične realnosti je tako stabilna zato, ker 1) je zbirna točka vseh ljudi na istem mestu (to je tudi razlog, da vsi zaznavamo isto) in 2) se ne premika. Posledično je tudi sanjska realnost lahko stabilna, če ti zbirna točka ne skače okrog, kot ponorela (kar se dogaja v običajnih sanjah).

Tole je en všečen quote na to temo iz Castanedove “Druge resničnosti”:

Quote
“Sleherna stvar, ki jo vidiš v sanjah, spremeni obliko tisti hip, ko vanjo pogledaš. ... Zato pri urejanju sanj ne gre le za to, da v stvari gledaš, temveč tudi za to, da njihovo sliko obdržiš pred očmi. Sanjanje obvladaš šele takrat, ko ti uspe izostriti pogled na karkoli. Potem ni več razločka med tistim, kar počneš med spanjem in med tistim, kar počneš v budnosti.”