Melatonin

Dober spanec je pomemben za naše splošno počutje ter fizično in psihično zdravje nasploh. O tem, kaj lahko naredimo, da si ga zagotovimo, sem pisal že v prispevku Osem nasvetov za boljši spanec, tokrat pa podrobneje poglejmo enega ključnih dejavnikov, ki nam zagotavlja kvaliteten spanec – melatonin.

Melatonin je naravni hormon, ki ga proizvaja žleza češerika. Izloča se v temi, njegova naloga pa je, da regulira cikle budnosti in spanja ter nam na naraven način pomaga zaspati. Poleg tega ima tudi pomembno vlogo pri spodbujanju globokega, krepčilnega spanca ter pri delovanju imunskega sistema.

Češerika proizvede največ melatonina med drugo in četrto uro zjutraj, proti jutru pa se njegova proizvodnja spet zmanjša. Svetloba, ki pronica v prostor, namreč zavira nastanek melatonina, zato je za kvaliteten spanec pomembno, da v spalnici zagotovimo popolno temo.

Težava pa ni le svetloba v spalnici. S staranjem namreč telo proizvaja vedno manj melatonina, zaradi česar je vse težje zaspati. Posledice se kažejo v slabši kvaliteti spanca in številnih nočnih prebujanjih, zaradi katerih prihaja do utrujenosti, razdraženosti ter motenj koncentracije in spomina čez dan.

Glede na to, da staranja pač ne moremo ustaviti, nam ne preostane drugega, kot da poskusimo proizvodnjo melatonina spodbuditi. To lahko naredimo na različne načine:

  • Vsaj eno uro na dan (najbolje zjutraj) preživimo na sončni svetlobi. Ta namreč spodbudi izločanje serotonina, ki se kasneje pretvori v melatonin.
  • Uživajmo dovolj polnovredne hrane, predvsem stročnic, žit, soje in alg. Precej melatonina vsebujejo tudi paradižnik, banane, ingver, ječmen in riž.
  • Zvečer zmanjšajmo osvetlitev prostorov, v katerih se zadržujemo. Poskrbimo za trdo temo v spalnici.

Če nam kljub vsemu ne uspe doseči želenega učinka, lahko v skrajnem primeru posežemo tudi po sintetičnem melatoninu v obliki prehranskega dopolnila. Ta deluje kot uspavalo, poleg tega pa nam pomaga obnoviti zdrav ritem spanja in spalnih ciklov. Za razliko od klasičnih uspaval uporaba melatonina ne moti trdnega spanca in REM spanja, prav tako pa ne povzroča odvisnosti, niti simptomov odtegnitvene krize ob prenehanju uporabe.

Čeprav se uporaba melatonina v določenih primerih odsvetuje (na primer v kombinaciji s steroidi, v času nosečnosti in dojenja, v primeru duševnih bolezni, hudih alergij ali avtoimunskih obolenj), pa po drugi strani koristi vsem, ki imajo težave s spanjem ali pa doživljajo velik fizični ali psihični stres.

Če se torej zbujate utrujeni in razdraženi, se razlog najverjetneje skriva v pomanjkanju melatonina. S primerno prehrano in zadosti gibanja lahko sami poskrbite, da se boste zjutraj zbujali spočiti in naspani.

Ste že kdaj posegli po uspavalih ali imate raje kakšno bolj naravno alternativo? Delite svoje izkušnje v komentarjih.

 
 
 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.