Author Topic: Izrazi in okrajšave  (Read 5328 times)

Offline Saso

• Administrator
  • Hero Member
Izrazi in okrajšave
« on: 19 February 2009, 18:56:01 »
Med branjem knjige "First Gate" se mi je utrnila ideja, da bi bilo čisto smiselno naredit temo, v kateri so zbrani izrazi in okrajšave, povezane s sanjami in sanjanjem. In ker mi ne da miru, se bom tega seznama kar lotil... :mrgreen:

LD - (ang. Lucid Dream) - lucidne sanje - sanje, v katerih se zavedamo, da sanjamo

HI - (ang. Hypnagogic Images) - hipnagogične slike - podobe in vzorci, ki jih zaznavamo z/za zaprtimi očmi

FA - (ang. False Awakening) - lažno prebujenje; občutek, da smo se prebudili, a smo v resnici še vedno v sanjah

RC - (ang. Reality Check) - test resničnosti

SP - (ang. Sleep Paralysis) - spalna paraliza; nezmožnost premikanja telesa, ki se običajno zgodi takoj po bujenju

LD (v rubriki "Sanjanje s prehranskimi dopolnili") - tabletke Lucid Dreamer (vsebujejo 4 mg galantamina in 200 mg holina)

DS (v rubriki "Sanjanje s prehranskimi dopolnili") - tabletke Dreamscape (vsebujejo 4 mg galantamina in 3 mg melatonina)

Prva pozornost - vsakdanji (fizični) svet

Druga pozornost - zavestno zaznavan sanjski svet

Namera - sila, ki omogoča ali zavira spreminjanje fizičnega sveta

Fantom - oseba iz sanj, projekcija; v literaturi o sanjanju se običajno uporablja kratica DC (ang. Dream Character)

To mi zaenkrat pade na pamet... Seznam bom dopolnjeval, ko se bom še česa spomnil. Seveda so tudi predlogi dobrodošli... :thumbsup:

Offline Saso

• Administrator
  • Hero Member
Re: Izrazi in okrajšave
« Reply #1 on: 10 April 2009, 10:19:44 »
Trigger - nek predmet (lahko tudi oseba ali dogodek), ki pritegne našo pozornost in s tem povzroči dvig zavestnosti, lahko tudi lucidnost

Tranzit - predmet, ki povzroči spremembo sanjskega prostora (sfere zaznave)

Sfera zaznave - (ang. Bubble of Perception) - območje, prostor, kjer se sanjalec nahaja