Author Topic: Umetnost Sanjanja - Carlos Castaneda  (Read 17038 times)

Offline Vision

• Jr. Member
  • **
Umetnost Sanjanja - Carlos Castaneda
« on: 19 November 2008, 08:44:36 »
Povzeteki iz knjige Umetnost Sanjanja:

VRATA SANJANJA

NASTAVITEV SANJANJA

»... pomeni, da natančno, praktično obvladuješ splošni položaj v sanjah. Sanjaš lahko npr., da si v svojem razredu. Nastavitev sanjanja pomeni, da sanjam ne dovoliš, da bi se spremenile. Ne skočiš iz razreda v gore. Z drugimi besedami, nadzoruješ pogled razreda in ga ne izpustiš dokler nočeš.«

PRVA VRATA

»... so ovira, ki jo moramo prečkati tako, da se zavedamo občutka preden zapademo v globok spanec, občutka, ki je kot prijetna teža, ki nam ne dovoli odpreti oči. Prva vrata sanjanja dosežemo v trenutku, ko se zavedamo da padamo v spanje, obešeni v težko temo.«

»... prva vrata sanjanja prečkamo tako, da lahko vzdržimo pogled na kateremkoli predmetu naših sanj.«

»... sanjači s hitrimi, premišljenimi pogledi preletijo vse, kar je prisotno v sanjah. Če svojo pozornost sanjanja usmerijo na nekaj določenega je to le začetna točka. Od tam gledajo druge predmete, ki so v njihovih sanjah, in se vračajo na začetno točko, čimvečkrat kot je mogoče.

»... na začetku v sanjanju ne glej preveč stvari. Štirje predmeti bodo zadostovali. Toda kakor hitro se začno slike premikati in začutiš, da izgubljaš nadzor nad njimi, se vrni na začetni predmet in vse skupaj začni znova.«

DRUGA VRATA

»Druga vrata sanjanja dosežeš, ko se zbudiš iz sanj v druge sanje. Lahko imaš toliko sanj, kot hočeš, ali pa kolikor si jih sposoben imeti, vendar moraš imeti nad njimi zadosten nadzor, da se ne zbudiš v svetu, ki ga poznamo.Pri prehodu prvih vrat sanjanja doseže sanjač energetsko telo. In kar resnično vstopi skozi druga vrata, preskakujoč iz sanj v sanje, je energetsko telo.«

»... pri prečkanju drugih vrat sanjanja moraš nameravati večji in treznejši nadzor nad pozornostjo sanjanja. To je za sanjače edini varnostni ventil.«

»... resnični cilj sanjanja je izpopolnitev energetskega telesa. Popolno energetsko telo ima, med drugim seveda, takšen nadzor nad pozornostjo sanjanja, da jo lahko zaustavi, kadar je potrebno. To je varnostni ventil, ki ga imajo sanjači.«

»... obstajata dva načina, s katerima pravilno prestopimo druga vrata sanjanja. Prvič, zbudiš se v drugih sanjah; sanjaš, kako sanjaš, nato pa sanjaš, da si se zbudil. Drugič, uporabiš predmete v sanjah in sprožiš nove sanje.«

»... prava naloga pri drugih vratih sanjanja je v tem, da te izvidnik prenese v svoj svet.«

TRETJA VRATA

»... dosežeš jih, ko v sanjah ugotoviš, da strmiš v nekoga, ki spi. Nato se izkaže, da si ta nekdo ti.«

Vsaka vrata sanjanja imajo dve stopnji. Najprej moramo do vrat priti, potem pa jih moramo prečkati.

»Ko si sanjal, da si se videl spati, si prišel do tretjih vrat. Na drugi stopnji pa se premikaš okoli, ko si se videl spati. Pri tretjih vratih sanjanja začenjaš premišljeno stapljati resničnost sanjanja z resničnostjo vsakdanjega sveta. To je vaja, ki ji čarovniki pravijo dopolnitev energetskega telesa. Stapljanje dveh resničnosti mora biti temeljito, zato pa moraš biti še gibljivejši. Pri tretjih vratih raziskuj z veliko mero previdnosti in radovednosti.«

»... pri tretjih vratih se lahko celotno energetsko telo premika, kot se premika energija. Tvoje energetsko telo natančno ve, kako se premika.

»... energetsko telo se premika edinole tako, da drsi ali leti.«

»... naloga za tretja vrata sanjanja: sam si premikal svoje energetsko telo... prava naloga: s svojim energetskim telesom moraš videti energijo.«

Še ena razlaga sanjanja: je postopek, pri katerem sanjač osami sanje, ki ustvarjajo energijo-zaznavamo predmete, ki ustvarjajo energijo.

ČETRTA VRATA

»... energetsko telo pri četrtih vratih sanjanja potuje na posebne, konkretne prostore. Obstajajo trije načini, da uporabimo četrta vrata: prvi, da potujemo na konkretne prostore na tem svetu; drugi, da potujemo na druge prostore zunaj tega sveta; in tretji, da potujemo v prostore, ki obstajajo le v namenu drugih...zadnji način je od vseh najtežji in najnevarnejši.«

»... si pri četrtih vratih sanjanja, sanjaš moje sanje.«

»... svoje sanjanje začni leže na svoji desni strani z rahlo skrčenimi koleni. Discipliniran si, če ta položaj obdržiš in v njem zaspiš. V sanjanju pa se vadiš, če ležeš v natanko isti položaj in ponovno zaspiš.«

»... druge sanje so nameravanje v drugi pozornosti: edini način, da prečkamo četrta vrata sanjanja.«

Offline Saso

• Administrator
  • Hero Member
Re: Umetnost Sanjanja - Carlos Castaneda
« Reply #1 on: 19 November 2008, 08:45:33 »
Uf, konkretno! Hvala, Vision. :thumbsup:

Eno razmišljanje... Položaj telesa (na desnem boku, s pokrčenimi koleni...) - je to pomembno le za četrta vrata (oziroma zaradi prehoda le-teh)? Mislim, sam včasih zaspim v takem položaju. Pred tem na hrbtu, da sprostim telo, ampak mislim, da dostikrat zajebem paralizo ravno s tem, ker se prevalim na bok... :-\

Offline Vision

• Jr. Member
  • **
« Reply #2 on: 19 November 2008, 08:46:18 »
S tem položajem lahko delaš že prej. Namen je predvsem ta, da v sanjah zaspiš v istem položaju.
Sam sem sicer mnenja, da umetnost sanjanja nudi precej svobode, tudi kar se tiče položajev spanja. Tako da si določene stvari lahko prilagodiš lastnim potrebam. Navsezadnje določen položaj sproži določen proces na nezavednem nivoju in če je Castaneda za preboj moral ležati na desnem boku s skrčenimi nogami, ni nujno da tako velja za vse.

Offline Lina

• Newbie
  • *
« Reply #3 on: 14 April 2009, 10:03:20 »

hej sašo!

ostal mi je drobec iz najine debate..

kdo je "zalezovalec" in kdo "sanjalec" po Castanedovsko?

Offline Saso

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #4 on: 14 April 2009, 11:26:44 »
Kolikor jaz razumem, je sanjalec tisti, ki zavestno deluje v II. pozornosti (v sanjah), zalezovalec pa tisti, ki je zavesten svojega delovanja v I. pozornosti.

Offline Lina

• Newbie
  • *
« Reply #5 on: 15 April 2009, 13:24:46 »

ali torej on poimenuje nekoga kot zalezovalca in nekoga kot sanjalca in to dvoje ločuje?

ker gre pravzaprav za dve dopolnjujoči dejavnosti, vsaj po mojih izkušnjah. zavestno delovanje v prvi pozornosti namreč "označuje" nekoga, ki s to namero neposredno izhaja iz delovanja v drugi pozornosti. po tem kar si napisal, bi lahko rekla, da je zalezovanje del sanjanja, ker se delovanje iz prve na nek način "preslikava" v drugo pozornost-spet obratno rečeno, zavestno delovanje v prvi je pogojeno z uspešnim prenašanjem iz druge pozornosti in kot tako šele postaja zavestno delovanje.

meni je vsekakor lažje razmišljat v tej smeri, da je druga pozornost pravzaprav območje subtilnih stanj zavesti..

:P

Offline Saso

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #6 on: 16 April 2009, 09:17:08 »
Kar nekaj časa je že minilo, odkar sem bral te stvari, zato se ne spomnim več dobro, kako "strogo" ju ločuje. Zdi se mi pa, da tudi on o obeh načinih delovanja govori kot o dopolnjujočih se, le da je pri nekaterih bolj poudarjen (verjetno tudi izražen?) en aspekt, pri drugih pa drugi.

...da je zalezovanje del sanjanja, ker se delovanje iz prve na nek način "preslikava" v drugo pozornost-spet obratno rečeno, zavestno delovanje v prvi je pogojeno z uspešnim prenašanjem iz druge pozornosti in kot tako šele postaja zavestno delovanje.

Strinjam se, da se delovanje iz ene pozornosti "preslikava" v drugo in obratno, nisem pa prepričan, da bi zalezovanje označil kot del sanjanja. Prej bi rekel, da z zalezovanjem (opazovanjem sebe, svojih občutkov in reakcij na dejanja drugih, zavestnim delovanjem itd.) krepiš/dviguješ svojo pozornost (slovenščina je v tem izrazoslovju rahlo "nerodna"; v mislih imam "awareness") v budnem življenju in posledično tudi v delovanju na subtilnih nivojih.

meni je vsekakor lažje razmišljat v tej smeri, da je druga pozornost pravzaprav območje subtilnih stanj zavesti..

Vprašanje: Ko si enkrat recimo v sanjah in počneš, kar koli pač že počneš in si svojega delovanja le delno zavestna (recimo kot "povprečen" človek) - po čem se tisto okolje razlikuje od vsakdanjega sveta? Kako veš, da deluješ v "subtilnem" in ne v "resničnem" svetu?

Offline Red

• Jr. Member
  • **
  • lucid REDreamer
« Reply #7 on: 10 July 2012, 22:55:02 »

ČETRTA VRATA

»... energetsko telo pri četrtih vratih sanjanja potuje na posebne, konkretne prostore. Obstajajo trije načini, da uporabimo četrta vrata: prvi, da potujemo na konkretne prostore na tem svetu; drugi, da potujemo na druge prostore zunaj tega sveta; in tretji, da potujemo v prostore, ki obstajajo le v namenu drugih...zadnji način je od vseh najtežji in najnevarnejši.«

»... si pri četrtih vratih sanjanja, sanjaš moje sanje.«

»... svoje sanjanje začni leže na svoji desni strani z rahlo skrčenimi koleni. Discipliniran si, če ta položaj obdržiš in v njem zaspiš. V sanjanju pa se vadiš, če ležeš v natanko isti položaj in ponovno zaspiš.«

»... druge sanje so nameravanje v drugi pozornosti: edini način, da prečkamo četrta vrata sanjanja.«

Ehm, v bistvu tle govorimo o skupinskem sanjanju? Al lahko to sam spedenaš nekak?

Sašo, si že prečkal to?

red
Solar Dreamer

Offline Saso

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #8 on: 11 July 2012, 12:53:02 »
Po mojem ni toliko govora o skupinskem sanjanju, kot o potovanju po Drugi pozornosti. Odgovor je torej ja, to lahko počneš sam.

A veš, da izkušnje sicer težko s čimer koli primerjam (ni prav dosti virov informacij in to...) ampak po mojem ja, sem prečkal. Vsaj dva od treh načinov: potovanje na konkretne prostore na tem svetu in potovanje na druge prostore zunaj tega sveta. Ni čisto za izključit, da se nisem potikal tudi po svetovih v namenu drugih, ampak za to nisem čisto siguren. ???

Sicer pa - prva dva načina si verjetno izvajal tudi sam - kot astralna potovanja...? ;)

Offline Red

• Jr. Member
  • **
  • lucid REDreamer
« Reply #9 on: 12 July 2012, 16:33:25 »
Sicer pa - prva dva načina si verjetno izvajal tudi sam - kot astralna potovanja...? ;)

Ja, sem ja. Oboje, na ta "naš" fizični svet oz lokacije in tudi na onega, onstran.

Skupinsko pa smo pred leti trenirali na onem forumu, imeli neke začetne uspehe, vendar nismo vztrajali.
Bi pa bilo zanimovi tko sanjati v živo, ja.
:)

Tnx za razlago.

red
Solar Dreamer

Offline Saso

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #10 on: 12 July 2012, 17:02:25 »
Hehe, tele različne interpretacije... :mrgreen:

Kar se skupinskega sanjanja tiče, pa po mojem prav tako ni nobena huda znanost - treba se je seveda ozavestit, sicer je pa vse stvar dogovora, kje se zgodi srečanje in nadaljevat od tam. ;)

Brez skrbi, bomo... :thumbsup:

Offline Red

• Jr. Member
  • **
  • lucid REDreamer
« Reply #11 on: 13 July 2012, 09:08:55 »
Hehe, tele različne interpretacije... :mrgreen:

Kar se skupinskega sanjanja tiče, pa po mojem prav tako ni nobena huda znanost - treba se je seveda ozavestit, sicer je pa vse stvar dogovora, kje se zgodi srečanje in nadaljevat od tam. ;)

Brez skrbi, bomo... :thumbsup:

Yes.
Mi je pomembno, da je pristop resen in kot kaže ga ti imaš. Superca :)
Solar Dreamer

Offline Saso

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #12 on: 13 July 2012, 09:21:42 »
Se res veselim, da sem končno našel nekaj sogovornikov, ki jim je to zanimivo. Tako da - brez dvoma, skupinsko sanjanje je le vprašanje časa... :thumbsup:

Offline Red

• Jr. Member
  • **
  • lucid REDreamer
« Reply #13 on: 13 July 2012, 13:57:51 »
Se res veselim, da sem končno našel nekaj sogovornikov, ki jim je to zanimivo. Tako da - brez dvoma, skupinsko sanjanje je le vprašanje časa... :thumbsup:

Ja.

Na LD forumu smo imeli res dobro skupino (solar dreamers), delali projekte vsake 14 dni, res močna skupina. Ni pa bilo ene konsistentne resnosti.
Tko da...super da smo se našli.

:thumbsup:
Solar Dreamer