Author Topic: V Sanjanju  (Read 25740 times)

Offline Saso

• Administrator
  • Hero Member
Re: V Sanjanju
« Reply #15 on: 19 November 2008, 14:26:03 »
Od delavnice SSZ so se mi sanje nekako spremenile. :-\ Kako, si še ne znam razložit, vem le, da je nekaj drugače...
S spominjanjem pa sem spet na začetku - ali se zjutraj spomnim, ali pa pač enostavno ne... :(

Offline Vision

• Jr. Member
  • **
« Reply #16 on: 19 November 2008, 14:26:58 »
Povsem pričakovano je, da se z ozaveščanjem in preseganjem tvojih bazičnih vzorcev kažejo spremembe tudi v sanjanju. Verjetno gre za prehodno obdobje, več ti bom lahko povedal, ko ugotoviš kako so sanje sedaj drugačne. Vsebinsko, po intenzivnosti, morda kaj drugega....?
V sanjanje vstopaš drugačen kot prej, z novimi spoznanji, zato morda občutek, kot da si na začetku.

lp

Offline Saso

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #17 on: 19 November 2008, 14:27:34 »
Pravzaprav se razlikujejo tako vsebinsko, kot tudi po intenzivnosti. Ves čas sanjanja so stvari popolnoma jasne, dogajanje je spet nekje, z nekom, nekaj, ko pa se zjutraj spomnim, mi vse ponikne... :(
Upam, da je res prehodno...

Offline Vision

• Jr. Member
  • **
« Reply #18 on: 19 November 2008, 14:28:33 »
Kako pa je s tvojo namero pred spanjem oz. z namero nasploh za sanjanje? Kaj bi rad doživel - doživljal v sanjah?

Ne prepuščaj se dvomom in preteklosti, ampak si jasno zastavi svoje cilje in vizije in jih s popolnim zaupanjem začni uresničevati. Imaš namreč dve možnosti - da kljub vsemu ohranjaš dosedanji način delovanja ali pa z odločitvijo narediš korak v novo.

lp

Offline Saso

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #19 on: 19 November 2008, 14:29:06 »
Hja... Potem je problem ne-nameravanje... Še vedno nimam nobenih načrtov, kaj bi v sanjanju rad doživel, poleg tega me pa trenutno malo ubija realnost (gneča v službi, bližajoč se izpit, konstantna utrujenost,...). Bom videl, kako se bodo stvari naprej obračale...

Quote from: Vision
...da kljub vsemu ohranjaš dosedanji način delovanja...

Mimogrede - tale možnost SUX!!! :P

Offline Saso

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #20 on: 19 November 2008, 14:30:05 »
Spet nazaj...! :mrgreen:

Tri dni nazaj sem spet napolnil sanjski dnevnik, pa sem se odločil, da ga malo pregledam, preden ga spravim med ostale, da se bo še nanj nabiral prah... Eh, ja... :roll:

Torej... Sanj se spomnim enkrat bolj, drugič manj. Zavestnih je bilo od konca februarja, ko sem jih nehal pretipkavat, pa do zdaj, bolj malo, se mi pa zdi, da sem spet prišel do nekaj praktičnih ugotovitev:

1) Večina sanj se mi dogaja na znanih lokacijah - doma, pri eni ali drugi babici ali pa v najemniškem stanovanju.
Te so v glavnem manj zanimive, čeprav bi (si) jih mogoče lahko "razlagal" z Alanovo idejo, da je treba poenotit (združit) prvo in drugo pozornost. Kakor koli že... :mrgreen:

2) Najboljše izhodišče za LD imam iz najemniškega stanovajna - tj. iz sanjskega najemniškega stanovanja, ki sem ga ljubkovalno poimenoval Zona somraka. :mrgreen:
Zanimivo se mi zdi, da so na tej strani skoraj vedno prisotni zelo intenzivni, manj prijetni občutki (tesnoba, strah, itd.). Skoraj prepričan sem, če bi jim posvetil več pozornosti (seveda, tudi v RL, kjer teh občutkov praktično ni), da bi veliko lažje prepoznal, kje sem.

3) NAMERA, NAMERA, NAMERA!!!
Če nimam jasnega cilja, kaj početi (ki ga običajno seveda nimam...), potem me sanje pač nosijo po svoje. In v teh primerih je lucidnost praktično vstran vržen dar...

4) Ne glede na to, kako nepomembne ali fragmentalne so sanje - vse je treba zapisat!
Ravno zadnjič se mi je zgodilo, da sem eno nedeljo zjutraj, tik preden sem se zbudil, spet nekje obtičal in med tem so se mi nekako odvrtele sanje celega tedna, kot bi gledal filme na kasetah. :mrgreen: Ob bujenju mi je večji del sicer odneslo, seveda pa sem bil potem še prelen, da bi zapisal, kar je ostalo. Na žalost se danes niti tega več ne spomnim, kdaj je to bilo. :wall: No, ja; ostal je pa zanimiv občutek.. :D

Odločil sem se, da bom v svoj sanjski dnevnik odslej zapisoval le še lucidne sanje in tiste iz Zone somraka (FA-je), ter tiste bolj intenzivne sanje, ki mi bodo pustile kak poseben priokus.

No, toliko zaenkrat...

Offline Saso

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #21 on: 19 November 2008, 14:30:41 »
Ugotavljam, da tudi sprememba lokacije zanimivo vpliva na sanjanje. Pravkar sem se namreč vrnil iz tujine, kjer so bile sanje neverjetno žive, celo povezane skozi več noči. Lucidnost sem za kratek čas nekako ujel (v smislu, da vem, da so to itak sanje), o tem pa sem se naslednjo noč z nekom pogovarjal. 8)

Možni faktorji za boljše sanjanje:
- več gibanja (mesto smo prehodili po dolgem in počez)
- daljši spalni cikli (cca. 10 ur na noč)
- bolj nemiren spanec (konstanten hrup, neudobno ležišče,...)
- manjši vnos nikotina

Zoprno je le to, da je lahko kar koli od tega ali pa celo kombinacija vsega naštetega... :(

Ni druge - bo treba testirat...

Offline Saso

• Administrator
  • Hero Member
V Sanjanju
« Reply #22 on: 19 December 2008, 14:26:40 »
Zadnja dva dni opažam, da se mi povsem naključno in neodvisno od tega, kaj sicer počnem, v spomin vračajo različne slike iz sanj - lokacije, dogodki, osebe,... Sanje med sabo nimajo očitne povezave (niti vsebinsko, niti glede obdobja/časa, ko sem jih sanjal), se mi pa zdi, da so vezane na "skupno" lokacijo. Moral bom biti bolj pozoren, ko se bo flash-back naslednjič zgodil in zapisat čim več, da vidim, če je moja predpostavka pravilna...

Offline Saso

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #23 on: 09 February 2009, 20:29:22 »
Kako ugotoviti, ali so osebe v sanjah le fantomi (projekcije, sanjski liki,...), ali pa gre za dejanske sanjalce? ???

Na LD4All forumu je nekdo omenjal, da nikogar v sanjah ne jemlje resno, dokler ta ne odleti za njim. Ideja se mi sicer ne zdi slaba, ni pa nujno učinkovita, ker se tudi sam bolj poredko spomnim na letenje... :P

Offline Saso

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #24 on: 12 February 2009, 10:27:51 »
Še dva načina:

Na prvega me je spomnil Vision - Alan je enkrat pripovedoval, da v sanjanju nikoli ne gleda v oči, ker lahko močnejši sanjalec šibkejšega potegne v "drug film". Takoj, ko je omenil gledanje v oči, sem se spomnil sanj, v katerih sem izgubil "bitko" z očitno močnejšim sanjalcem. :P

O drugem načinu sem prebral včeraj v enem od tekstov o dreamhacker-jih - usmerjanje mezinčka. ;D Zadevo sem danes preskusil in... no, nekako deluje. :-\ Moram še potestirat...

Offline Saso

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #25 on: 16 February 2009, 11:22:06 »
Flash-backi se nadaljujejo. ;D Pojavljajo se kot posamezne slike (predvsem lokacij), nekje med 5 in 10 v nizih. Zanimivo se mi zdi, da ob sliki praktično brez težav prikličem tudi dogodek, ki se je tam zgodil (seveda ne vseh detajlov, a vendar...).

Sinoči so se mi pri opazovanju teh slik prvič pojavile tudi dve ali tri nepoznane lokacije - očitno katere od sanj, ki si jih takrat nisem zapomnil. :-\ Škoda, da jih nisem zapisal/narisal... :P Še zanimiv fenomen: preden sem sinoči zaspal, sem nekako "drsel" med temi slikami - ko so se pojavile, sem jih lahko poljubno priklical nazaj, čeprav sem že opazoval naslednjo sliko in podoživljal z njo povezane dogodke.

Offline Lina

• Newbie
  • *
« Reply #26 on: 06 October 2009, 10:46:17 »
zdravo po dolgem času!

glede na debato, ki sva jo imela včeraj (za vse ostale udeležence in raziskovalce na tem forumu, povem da je vendarle fino, da se sanjalci na vsake toliko časa srečajo in predebatirajo tehnike, izkušnje, prigode, itd..  :scratch: ), in sicer glede zavestnega vstopanja v izventelesne izkušnje ali zavestno sanjanje .

Tudi sama tako kot Vision lahko potrdim, da se ti skoraj vsakič pojavlja tipičen zvok ki bi ga sama opisala kot nekako kovinskega, močno brnečega in na začetku zelo neprijetnega. Res, postopoma se ga navadiš in ti pravzaprav postane pomemben del vstopanja, saj je pokazatelj, da se premikaš skozi stopnje ločevanja subtilnega telesa od fizičnega.
Sama se po tem zvoku namerno osredotočim na prehajanje iz telesa-izbereš poljubno tehniko. Vsak ima svojo, ki mu najbolj leži, zame najbolj učinkovita je ta, da se pričnem dvigovati z glavo (konkretno z nosom) v diagonali navzgor proti stropu. Ponavadi ob tem začutim kot bi prešla skozi nekakšno membrano, ki je fluidna in gosta (nekakšna želatinasta snov)..( Ponavadi rečem zato, ker mi včasih uspe to stopnjo tudi preskočit... )
Nato se osredotočim na vstajanje s subtilnim telesom in v sobi, kjer to prakticiram, poiščem ogledalo ter se grem pogledat-to mi služi, da fiksiram svoje subtilno telo in se zavem, da mi je ločevanje uspelo. Ti občutki so mi vedno znova fascinacija, saj se zavem, da imam možnosti da počnem kar si želim. Od tu dalje je vse odvisno od namere-če želiš raziskovati v smislu izventelesnosti, lahko preizkušaš različne tehnike-od prehajanja skozi stene, okna, letenje, drsenje, itd. Temu bi rekla nekakšen poligon za igro, saj gre predvsem za preizkušanje nove telesnosti, pri kateri se ti tudi marsikdaj zgodi, da te ob kakem novem manevru, zasuče nazaj (spontano recimo ob trudu ki ga nameniš nekemu gibanju, premakneš roko na fizičnem nivoju in te butne nazaj..)  ;D
Kot drugo pa se lahko namesto igranja in preizkušanja izventelesnosti, namensko odpraviš v sanje-če si postaviš pred prakticiranjem jasno namero katero stvar želiš raziskat, se z zavestnim vstopom (vsaj po mojih izkušnjah) vsakič direktno odpraviš na pravi kraj, kjer dobiš "odgovor" za svoja vprašanja. Na ta način sama ponavadi raziskujem naravo svojih vzorcev, velikokrat se na ta način uspešno vračam v svoje otroštvo, ali pa v popolnoma drugem smislu raziskujem pokrajine in srečujem bitja, raziskujem živalski in rastlinski svet ter podobno..
V takšnem položaju je tudi izredno učinkovito skreirati prostor in situacijo, iz katere črpaš navdih, lahko se pripravljaš na nastop in preučiš vse možnosti, vadiš svoj nastop itd. V tem smislu se ponavadi zelo dobro pripraviš na dogodke ki sledijo, saj se ničkolikokrat zgodi, da se kasneje realnost oblikuje tako kot si jo namensko skreiral.
Za primer lahko naprimer podam svojo izkušnjo iz konference, kjer sem vnaprej skreirala svoj nastop. Pri celi stvari je zanimivo
to, da sem si zavestno skreirala dogodek šele od trenutka, ko sedim pred občinstvom. Tako se je zgodilo, da predno sem konkretno sedela pred občinstvom, nisem vedela, da se bo to dejansko zgodilo-bila sem celo prepričana da ne bom nastopila. Šele ko je prišel trenutek da pridem pred občinstvo, sem vedela kako to izpeljati-vse kar se je dogajalo prej je bilo podobno filmu kokoši ki zbegano leta naokoli in ne ve kam ter kako se obrnit.. :mrgreen:

Ja, se splača namenit nekaj časa prakticiranju, ko se ti namreč tele tehnike "vsedejo", je vse veliko lažje  ;D

pozdrav!*

Offline Saso

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #27 on: 14 October 2009, 10:58:20 »
Ojla, Lina! ;D

Ja, res je fino vsake toliko v živo predebat o vsem skupaj. Se v celoti strinjam s tabo - absolutno se splača prakticirat katere-koli-pač-že tehnike, ampak, saj veš mene - če gre po bližnjici, še toliko boljše... :mrgreen: Sicer se pa tako in tako največ naučim(o) po principu poskus-napaka. ;)

Offline metu

• Newbie
  • *
« Reply #28 on: 05 September 2014, 21:22:43 »
Tudi jaz imam kakšno zanimivo stvar za deliti z vami. Z lucidnostjo se ne ukvarjam resno, se pa na vsake toliko zavem oziroma se mi posveti "Da so to sanje". Dogaja se mi tudi, da se en čas sanj zavedam, potem pa kot da me je nekaj zamotilo in se jih ne, nato pa se jih spet zavedam, kar ugotavljam, ko se zbudim. Vsak dan se spomnim kakšnih sanj, saj imam dovolj časa za spanje. Mislim, da sem se prav navadila zbujati, da bi se ja spomnila sanj. Redkokdaj, da bi spala do jutra. Če se zavem, da sanjam pa to izkoristim, da lahko bolj živo opazujem, kaj se bo dogajalo. Ni mi toliko do tega, da bi obiskovala neke kraje, ampak mi je trenutno bolj do tega, da bi obiskovala svoje otroštvo v določenih trenutkih svojega življenja. Imam namreč eno travmo, ki se mi je zgodila kot 4 ali 5-letnemu otroku in bi jo rada podoživela. Travmatičnega dogodka se spomnim (pa še to najbrž precej okrnjeno), občutkov, ki gredo zraven pa ni. Polno situacij je, v katere bi se rada vrnila in jih videla sedaj, ko sem odrasla.

Opažam pa, da kadar zaspim podnevi, da je sanjalsko prizorišče bolj ali manj omejeno na prostor, v katerem spim. Pa večkrat, ko tonem v spanec spustim nekakšen zvok, ki me zdrami in prestraši. Ugotovila sem, da se to zgodi takrat, kadar preveč intenzivno mislim in hkrati tonem v spanec. Če poskusim preusmeriti pozornost od glasilk, mi začnejo brez kontrole trzati mišice. Sedaj že vem, da se bo to nehalo, če bom umirila svoje misli. Enkrat se spomnim, da še nisem zaspala popolnoma, ko se pred mano pojavi sanjska podoba tovornjaka, ki gre proti meni, ko grem čez cesto. V tistem momentu se zbudim (no, prej predramim) istočasno pa mi trzne celo telo. Sanje namreč iz naših misli naredijo sanjske podobe, nekakšno predstavo za nas.

Zanimivo, kako se mi je včasih pogosto dogajalo, da me sanje dostikrat niso hotele poslušati in da so dandanes veliko bolj prijazne z mano, bolj radodarne pri izpolnjevanju mojih želja. Ne vem, kako se je zgodila ta sprememba. Mogoče, ker sem tudi zavestno do sebe veliko bolj prijazna.

Večkrat sem sanjam tudi hvaležna. Ko se kakšen dan počutim, da je življenje popolnoma brez pomena in pusto, mi potem sanje ponoči vedno postrežejo z vsaj eno magično sliko, pa ne zato, ker sem sanjam rekla, naj jo pokažejo, ampak to naredijo same od sebe. Ponavadi gre za kakšen barven in živ razgled, lahko pa tudi za kaj nenavadnega kot so oblaki na tleh,... Skratka, kot bi me hotele potolažiti ali nadomestiti izgubo.

Offline Saso

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #29 on: 06 September 2014, 13:07:12 »
Živjo, metu, dobrodošla na forumu! :thumbsup:

Če se zaveš oziroma se ti posveti, da so to sanje, je to točno to – lucidnost. :) In če se ti že dogaja spontano, bi bilo po mojem še toliko lažje prevzeti kontrolo in to početi čisto načrtno. ;) Skozi lucidne sanje vsekakor lahko podoživiš dogodek iz otroštva (in druge situacije, ki jih želiš podoživet) – recimo z namero (tako, da se v dogodek/situacijo načrtno vrneš), ali pa s pomočjo vodnikov, ki jih v lucidnih sanjah preprosto pokličeš in prosiš za pomoč. :)

Opažam pa, da kadar zaspim podnevi, da je sanjalsko prizorišče bolj ali manj omejeno na prostor, v katerem spim. Pa večkrat, ko tonem v spanec spustim nekakšen zvok, ki me zdrami in prestraši. Ugotovila sem, da se to zgodi takrat, kadar preveč intenzivno mislim in hkrati tonem v spanec. Če poskusim preusmeriti pozornost od glasilk, mi začnejo brez kontrole trzati mišice. Sedaj že vem, da se bo to nehalo, če bom umirila svoje misli. Enkrat se spomnim, da še nisem zaspala popolnoma, ko se pred mano pojavi sanjska podoba tovornjaka, ki gre proti meni, ko grem čez cesto. V tistem momentu se zbudim (no, prej predramim) istočasno pa mi trzne celo telo. Sanje namreč iz naših misli naredijo sanjske podobe, nekakšno predstavo za nas.

Zanimivo. ??? Je ta zvok fizičen ali bi lahko bil notranji? Zaznave, ki jih opisuješ, mi namreč zvenijo zelo podobne hipnagogičnim zaznavam (te so lahko vizualne, avditivne ali kinestetične), ki nastopijo pred spalno paralizo oziroma pred/med prehodom zavesti v subtilno/sanjsko/astralno/... telo.

Zanimivo, kako se mi je včasih pogosto dogajalo, da me sanje dostikrat niso hotele poslušati in da so dandanes veliko bolj prijazne z mano, bolj radodarne pri izpolnjevanju mojih želja. Ne vem, kako se je zgodila ta sprememba. Mogoče, ker sem tudi zavestno do sebe veliko bolj prijazna.

V kakem smislu pa izpolnjujejo tvoje želje? Da sanjaš situacije/prostore, ki jih želiš/nameravat sanjat?

Večkrat sem sanjam tudi hvaležna. Ko se kakšen dan počutim, da je življenje popolnoma brez pomena in pusto, mi potem sanje ponoči vedno postrežejo z vsaj eno magično sliko, pa ne zato, ker sem sanjam rekla, naj jo pokažejo, ampak to naredijo same od sebe. Ponavadi gre za kakšen barven in živ razgled, lahko pa tudi za kaj nenavadnega kot so oblaki na tleh,... Skratka, kot bi me hotele potolažiti ali nadomestiti izgubo.

Super, da imaš do sanj (ali mogoče bolje – z njimi) tak odnos. :thumbsup: Ko sem bil mlajši, sem imel pogosto more (kot verjetno večina otrok) in sem tudi sam razvil koncept, s katerim sem se boril  proti njim. :mrgreen:

Iz vidika lucidnega sanjanja so sicer veliko več kot podobe, ki nastanejo iz naših misli, je pa res, da je to popolnoma drugačen pristop/koncept od nam najbolj domačega in poznanega psihološkega/psiho-terapevtskega pristopa. Temu osebno sicer nisem pretirano naklonjen (ali pa sem enostavno prelen, da bi interpretiral sanjske simbole in na ponavljajoče elemente raje gledam kot na sanjska znamenja), ampak ga zaradi tega na noben način ne smatram za manjvrednega/slabšega; kvečjemu bistveno drugačnega. :)