Author Topic: V Sanjanju  (Read 25739 times)

Offline Saso

• Administrator
  • Hero Member
V Sanjanju
« on: 19 November 2008, 14:03:15 »
No, danes je za mano spet precej divja noč... Same sanje bom kasnej opisal v DeLiRiJe (čeprav bo spet "samo vsebina"...) :roll: , v tole temo pa bom nizal "nenavadnosti".

[V noči iz torka na sredo, 13.03.2007]
Spat sva se spravila okrog desetih, torej sva nekaj po deseti zagotovo že spala.
Naenkrat se mi zazdi, da sem buden, da je v sobi poleg naju še nekdo. Pogledam naokrog in res vidim "žensko", ki leži na jogijih, postavljenih ob steni poleg postelje. Nekaj ji dogaja, iz jogijev se kotali na posteljo med naju. :-\ Nekajkrat (dva- ali trikrat) "odskočim", naenkrat (četrtič?) pa se zbudim; sedim na vogalu postelje in zrem proti vratom, ki vodijo na teraso. Ozrem se po sobi in s pogledom iščem vsiljivko, a vidim le gospodično, ki sem jo prebudil s svojim divjim odskokom. :o Pogledam na uro: 23:20. (Spet?!?)
Pomirim gospodično in ji razložim, da mi je dogajalo v spanju, se uležem nazaj in zaspim ko zaklan...

Zanimiv FA...

Offline Saso

• Administrator
  • Hero Member
Re: V Sanjanju
« Reply #1 on: 19 November 2008, 14:06:34 »
Zadnje čase pogosto prisoten nenavaden občutek, ki se je začel okoli 02.04. z nastavljanjem nekakšne frekvence. :-\ Od takrat naprej imam ponoči večkrat občutek, da se mi nekaj dogaja - kratki stiki (kot nekakšna električna napetost v možganih), programiranje računalnika,... Vedno pogosteje sem tudi zadet v sanjah. :o Je to kompenzacija...? :-\

Offline Vision

• Jr. Member
  • **
« Reply #2 on: 19 November 2008, 14:06:52 »
Se pojavlja tudi zvok?

Offline Saso

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #3 on: 19 November 2008, 14:07:24 »
Se, ja. Le da ta bolj izrazito v budnem sanjanju.

Offline Vision

• Jr. Member
  • **
« Reply #4 on: 19 November 2008, 14:07:45 »
Lahko opišeš ta zvok?

Offline Saso

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #5 on: 19 November 2008, 14:08:23 »
Huh... :-\ Zveni kot nekakšno piskanje, pravzaprav bolj brenčanje. Največkrat le na eno uho, zelo poredko (recimo takrat, ko sem imel tisti elektrošok v sanjah) pa na obe hkrati... Običajno traja nekaj sekund in izkine kmalu potem, ko mu zavestno prisluhnem.

Offline Vision

• Jr. Member
  • **
« Reply #6 on: 19 November 2008, 14:08:47 »
Sam ga dostikrat slišim ob spalni paralizi. Dokler se ga ne privadiš, je bolj kot ne neprijeten. Pri meni se navadno seli iz ene strani glave v drugo in mi služi kot pokazatelj, da je primeren trenutek za AP.

Offline Saso

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #7 on: 19 November 2008, 14:10:07 »
Zanimivo... Ampak sredi belega dne?!? :-\

Offline Saso

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #8 on: 19 November 2008, 14:10:48 »
Sinoči sem imel spet pestro noč - elektrošoki in brnenje v glavi. Sem se zalotil razmišljat, da bi lahko to izkoristil za AP, pa mi je zmanjkalo... :( Vision, mi lahko kaj svetuješ?

Hvala! :thumbsup:

Offline Vision

• Jr. Member
  • **
« Reply #9 on: 19 November 2008, 14:11:17 »
Poskusi tako, da si zamisliš občutek dvigovanja iz telesa, kot da te vleče iz telesa proti stropu.

Offline Saso

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #10 on: 19 November 2008, 14:13:36 »
In to je to?? :-\ Heh, lahko bi si mislil, da je tako enostavno... :twisted:

Hvala za nasvet! :thumbsup:

Offline Vision

• Jr. Member
  • **
« Reply #11 on: 19 November 2008, 14:14:38 »
Eh oprosti, sem pozabil, da ti enostavne variante ne sedejo.... :twisted:

Offline Saso

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #12 on: 19 November 2008, 14:19:30 »
Ne dolgo nazaj sem prvič opazil povezavo med sanjami in dnevno budnostjo.

Prvi tak (izrazito očiten) primer sem izkusil, ko se mi je pokvaril MP3 predvajalnik, ki sem ga uporabljal v avtu…

Quote from: Sanje 30.04.2007
… Sem na nekakšni podzemni železniški postaji. Z bratom nekaj debatirava, pokaže mi USB ključ, ki si ga je kupil. Zadevica me malo spominja na MP3 predvajalnik (črno-oranžen, odporen na vlago in udarce) in mi je precej všeč, zato ga prosim, če gre še meni enega kupit…

Tri dni kasneje sem na forumu Računalniških novic naletel na oglas, v katerem je nekdo po smešno nizki ceni ponujal natanko tak (!!!) MP3 predvajalnik! Seveda sem se odzval na oglas in kljub konkurenci prišel do rešitve za svojo težavo. :D

Naslednje sanje so me nekako opozorile, da se mi izteka avtomobilsko zavarovanje…

Quote from: Sanje 21.05.2007
… Pridem v Mislinjo. Vse je zasneženo, zato med vožnjo po avtobusni postaji (?!?) izgubim kontrolo nad avtomobilom, zaradi česar pride do prometne nesreče. :o Avtomobili so naloženi na kup, spodaj sedi skupina ljudi, ki čakajo na pomoč. Ker z avtom pristanem na vrhu ostalih avtomobilov, sprožim plaz, ko lezem ven. Sneg se vsuje na skupino spodaj; mislim, da proti njim zdrsne tudi en avto. ??? Ena od deklet je pri tem poškodovana. Ko pokaže roko, vidim, da je ta popolnoma modro-rdeča in pod nohti opazim prelivajočo se kri. :-\ Hudo mi je zaradi tega. Stvari se še dodatno zapletejo, ko ljudje od mene zahtevajo odškodnino. Takrat od nekod pride Janč, ki kot zavarovalniški agent oceni škodo in pove, da bo stroške krila zavarovalnica…

V soboto, ko sem se po dolgem času spet oglasil doma, me je mati spraševala, če sem uredil zavarovanje; povedala mi je, da jo je  v četrtek (spet 3 dni po mojih sanjah!) poklical zavarovalniški agent in jo opozoril, da se mi izteka… ;D

Vsake toliko se mi podnevi zgodi, da v neki situaciji natančno vem, kaj se bo recimo zgodilo naslednje, ali pa, kaj bo nekdo rekel. Me zanima – je to sinhroniciteta ali le skrajna predvidljivost ljudi…?

Offline Saso

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #13 on: 19 November 2008, 14:20:06 »
Še eno opažanje - pred nekaj dnevi se mi je sredi belega dne in sredi nekega (nepomembnega) opravila v mislih pojavil nekakšen filmček. Slika je bila precej meglena in je delovala nekako dvodimenzionalno; vse skupaj je izgledalo kot nekakšen podoživet spomin, a je minil prehitro, da bi mi ga uspelo ulovit in si ga razložit... :(

Offline Saso

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #14 on: 19 November 2008, 14:24:37 »

# Dve temi iz starega foruma, združeni v eno; od tod nekonsistentnost... #

V to temo bom zapisoval svoje izkušnje, ugotovitve in spoznanja, povezana s spanjem, sanjanjem, lucidnostjo in vsemi ostalimi s tem povezanimi fenomeni.

Za začetek:
Različni ljudje, različni pristopi in tehnike => ni vsakemu ustrezen vsak položaj, vsaka tehnika! Pomembno je eksperimentiranje z obstoječimi možnostmi (opisi postopkov so na internetu, nekaj tudi v raznih temah na forumu) in/ali iskanje povsem svojih pristopov k stvari.

Bioritem:
Spat hodim med 22. in 23. uro, vstajam ob 6:30 (na budilko, ki včasih odnese precejšen del sanjske vsebine…). :P
Zdi se mi, da se najbolj intenzivne sanje dogajajo med 7. in 11. uro zjutraj (biti zaposlen k tem izkušnjam na žalost ne doprinese…). :(

Spominjanje sanj:
Teorija:
Ko se zbudiš, poskušaš ostati čim bolj negiben (s premikanjem se energijsko telo vrne v lupino, zaradi česar spomin na nočno avanturo najpogosteje zbledi), nato si poskušaš priklicat sanje.
Običajno od zadnjih proti prvim. Če ne uspeva, poskušaš zgodbo izzvat preko občutkov, asociacij, fragmentov,…

Moja izkušnja:
Ko se prebudim, grem običajno najprej v kopalnico (jutranja toaleta), ko se vrnem, mehanično navijem cigareto in se lotim zapisovanja. Med vsemi aktivnostmi premišljujem o tem, kaj se je ponoči dogajalo, kje in s kom sem bil, kakšne občutke sem ob tem doživljal,…
Najintenzivnejše zgodbe/vtisi/slike/občutki običajno ostanejo zadosti močni, da lahko na podlagi le-teh prikličem v spomin celotno zgodbo (ali vsaj precejšen del). ;D

Ugotovitev: WBTB dejansko poveča verjetnost za prebujanje v sanjah, čeprav je procent uspelih poskusov (zaenkrat) komaj vreden omembe…
Nadalje – zanimiva se mi zdi metoda VILD (pri vizualiziranju zrežirane situacije sem dosegel gibljive slike, potem pa padel v navadne sanje). Za doseganje lucidnosti jo bom moral še izpiliti

Ugotovitev: Verjetnost za lucidnost se poveča, če se spravim spat jasen (brez prisotnosti substanc) in čim lažji (ne, da se pred spanjem nažrem do onemoglosti).

Dejstvo: Verjetnost za lucidnost se bistveno poveča, če imam pred spanjem (najbolje pa tudi tekom dneva) že pripravljen nekakšen načrt, cilj, kaj bom počel. Zavestne sanje sem najpogosteje doživljal v okviru projektov na LS.

(Verjetno bi bilo smiselno začet na začetku – pri stabiliziranju okolice…)