# Dve temi iz starega foruma, združeni v eno; od tod nekonsistentnost... #
V to temo bom zapisoval svoje izkušnje, ugotovitve in spoznanja, povezana s spanjem, sanjanjem, lucidnostjo in vsemi ostalimi s tem povezanimi fenomeni.
Za začetek:Različni ljudje, različni pristopi in tehnike => ni vsakemu ustrezen vsak položaj, vsaka tehnika! Pomembno je eksperimentiranje z obstoječimi možnostmi (opisi postopkov so na internetu, nekaj tudi v raznih temah na forumu) in/ali iskanje povsem svojih pristopov k stvari.
Bioritem:Spat hodim med 22. in 23. uro, vstajam ob 6:30 (na budilko, ki včasih
odnese precejšen del sanjske vsebine…).

Zdi se mi, da se najbolj
intenzivne sanje dogajajo med 7. in 11. uro zjutraj (biti zaposlen k tem izkušnjam na žalost ne doprinese…).
Spominjanje sanj:Teorija:Ko se zbudiš, poskušaš ostati čim bolj negiben (s premikanjem se energijsko telo vrne v
lupino, zaradi česar spomin na nočno avanturo najpogosteje zbledi), nato si poskušaš priklicat sanje.
Običajno od
zadnjih proti
prvim. Če ne uspeva, poskušaš zgodbo
izzvat preko občutkov, asociacij, fragmentov,…
Moja izkušnja:Ko se prebudim, grem običajno najprej v kopalnico (jutranja toaleta), ko se vrnem,
mehanično navijem cigareto in se lotim zapisovanja. Med vsemi aktivnostmi premišljujem o tem, kaj se je ponoči dogajalo, kje in s kom sem bil, kakšne občutke sem ob tem doživljal,…
Najintenzivnejše zgodbe/vtisi/slike/občutki običajno ostanejo zadosti močni, da lahko na podlagi le-teh prikličem v spomin celotno zgodbo (ali vsaj precejšen del).
Ugotovitev: WBTB dejansko poveča verjetnost za
prebujanje v sanjah, čeprav je procent uspelih poskusov (zaenkrat) komaj vreden omembe…
Nadalje – zanimiva se mi zdi metoda VILD (pri vizualiziranju
zrežirane situacije sem dosegel
gibljive slike, potem pa padel v navadne sanje). Za doseganje lucidnosti jo bom moral še
izpiliti…
Ugotovitev: Verjetnost za lucidnost se poveča, če se spravim spat
jasen (brez prisotnosti substanc) in čim
lažji (ne, da se pred spanjem nažrem do onemoglosti).
Dejstvo: Verjetnost za lucidnost se bistveno poveča, če imam pred spanjem (najbolje pa tudi tekom dneva) že pripravljen nekakšen načrt, cilj, kaj bom počel. Zavestne sanje sem najpogosteje doživljal v okviru
projektov na LS.
(Verjetno bi bilo smiselno začet na začetku – pri stabiliziranju okolice…)