... Pred tedni sem malo prakticiral in za nekaj časa nehal piti kavo (drugače jo redno) in nisem opazil sprememb.
Kako dolgo pavzo si pa naredil?
Sem pa vprašanje postavil predvsem zato, ker že nekaj časa nisem imel LD pa mi je kot možen razlog kofein prišel prvi na misel. 
Hehe...

Na sanjanje vpliva toliko faktorjev, da je praktično nemogoče izolirat posameznega in ga določit za
krivca.

Se ti je spremenil spalni cikel? Hodiš prej/kasnej spat? Spiš manj/več? Kako dolgo? Si spreminjal prehrano? Si bolj aktiven v RL? Mogoče bolj pod stresom, obremenjen? ... To so le nekateri od dejavnikov. Ni treba odgovarjat; le v premislek, če ti mogoče kaj pomaga.
...Še lepše, od preveč kofeina se mi drema 100 na uro.
Mogoče je ravno to razlog, da nekateri viri priporočajo kavico pred popoldanskim počitkom kot pripomoček za doseganje lucidnosti...

Hmm...
Jaz pijem kavo občasno, v službi če jo.
Ampak kadar se mi spi, recimo da mi pada glava dol ne pomaga niki kava. Edino bolj živčen postanem, tresti se začnem po njej 
Poznam občutek.

Si mogoče kdaj poskusil z guarano? To je šele kofeinski šok!

Aja sem pa opazil da včasih ko mi za trenutek pade dol glava, izgubim razsodnost, v glavi se zgodi klik in potem sem čisto normalen nisem več zaspan. A to traja potem le nekaj časa. Podobno kot pri LS traja lucidnost le nekaj časa.
Zanimivo. Če primerjaš svoje razpoloženje pred in po tem kliku - a je možno, da gre za kak
mikro-spanec? V smislu, da za delček sekunde recimo
izgubiš zavest?
Najbolj se mi pa spo po kosilu in če sem na kakšnem sestanku, seminarju, kjer je noter več ljudi na kupu.
Te so najboljše.

Mali, slabo prezračen prostor, (pre)natlačen z ljudmi je idealen recept za
instant knockout, pa če ti kar direktno v žilo teče...

To je sicer le razmišljanje, ampak... Mogoče je pri
predoziranju (beri: pretiravanju) s kofeinom podobno, kot pri pripravi pravega čaja - če zelišče stoji v vodi do 3 minute, se izloča tein, ki deluje kot poživilo, kar je nad 3 minute, pa ima zaradi tanina kontra-učinek.