Author Topic: Vpliv kofeina na sanje  (Read 15104 times)

Offline Vsemogocni

• Full Member
Vpliv kofeina na sanje
« on: 27 September 2012, 08:37:32 »
Ali bi lahko kdo iz izkušenj potrdil, če kofein vpliva negativno na LD? Prebral sem že marsikaj, vendar bi me zanimale izkušnje. Jaz naprimer pri ND ne opazim razlike. :)

Offline Saso

• Administrator
  • Hero Member
Re: Vpliv kofeina na sanje
« Reply #1 on: 27 September 2012, 16:26:49 »
Sem razdelil temo, ker med učinki kofeina na sanj(anj)e in vegetarijanstvom ne vidim nobene povezave... :)

Kar se tvojega vprašanja tiče, sem na to temo tudi jaz že bral vse mogoče (vključno s tem, da naj bi kofein pozitivno učinkoval tudi na doseganje lucidnosti, če kavico spiješ pred popoldanskim počitkom), ampak kot strasten kofetar ne opazim bistvenih razlik oziroma kakršnih koli vplivov na sanj(anj)e.

Offline Vsemogocni

• Full Member
« Reply #2 on: 27 September 2012, 17:16:10 »
Fino, da je tema ločena, saj bo tako bolj pregledno. :)

Drugače pa je fajn slišati, da ni opaziti razlik. Pred tedni sem malo prakticiral in za nekaj časa nehal piti kavo (drugače jo redno) in nisem opazil sprememb. Sem pa vprašanje postavil predvsem zato, ker že nekaj časa nisem imel LD pa mi je kot možen razlog kofein prišel prvi na misel. ;)

Offline zaspanka

• Full Member
  • ...
« Reply #3 on: 27 September 2012, 23:32:44 »
Jaz imam od kave in zelenega čaja verjetno kofein namesto krvi, pa sanjam isto kot nekoč, ko sem brez teh "substanc" živela in sanjala  :mrgreen:

Še lepše, od preveč kofeina se mi drema 100 na uro.  ;)

Offline Vsemogocni

• Full Member
« Reply #4 on: 28 September 2012, 07:24:41 »
Jaz imam od kave in zelenega čaja verjetno kofein namesto krvi, pa sanjam isto kot nekoč, ko sem brez teh "substanc" živela in sanjala  :mrgreen:

:D Super, torej lahko rečemo, da je to še ena potrditev, da kofein ne špila nobene vloge. :thumbsup:

Offline Primoz

• Newbie
  • *
« Reply #5 on: 28 September 2012, 13:11:47 »
Jaz pijem kavo občasno, v službi če jo.
Ampak kadar se mi spi, recimo da mi pada glava dol ne pomaga niki kava. Edino bolj živčen postanem, tresti se začnem po njej :)

Aja sem pa opazil da včasih ko mi za trenutek pade dol glava, izgubim razsodnost, v glavi se zgodi klik in potem sem čisto normalen nisem več zaspan. A to traja potem le nekaj časa. Podobno kot pri LS traja lucidnost le nekaj časa.

Najbolj se mi pa spo po kosilu in če sem na kakšnem sestanku, seminarju, kjer je noter več ljudi na kupu.

Offline Saso

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #6 on: 28 September 2012, 16:25:44 »
... Pred tedni sem malo prakticiral in za nekaj časa nehal piti kavo (drugače jo redno) in nisem opazil sprememb.

Kako dolgo pavzo si pa naredil?

Sem pa vprašanje postavil predvsem zato, ker že nekaj časa nisem imel LD pa mi je kot možen razlog kofein prišel prvi na misel. ;)

Hehe... :mrgreen: Na sanjanje vpliva toliko faktorjev, da je praktično nemogoče izolirat posameznega in ga določit za krivca. :) Se ti je spremenil spalni cikel? Hodiš prej/kasnej spat? Spiš manj/več? Kako dolgo? Si spreminjal prehrano? Si bolj aktiven v RL? Mogoče bolj pod stresom, obremenjen? ... To so le nekateri od dejavnikov. Ni treba odgovarjat; le v premislek, če ti mogoče kaj pomaga.

...Še lepše, od preveč kofeina se mi drema 100 na uro.  ;)

Mogoče je ravno to razlog, da nekateri viri priporočajo kavico pred popoldanskim počitkom kot pripomoček za doseganje lucidnosti... ??? Hmm...

Jaz pijem kavo občasno, v službi če jo.
Ampak kadar se mi spi, recimo da mi pada glava dol ne pomaga niki kava. Edino bolj živčen postanem, tresti se začnem po njej :)

Poznam občutek. :-\ Si mogoče kdaj poskusil z guarano? To je šele kofeinski šok! :twisted:

Aja sem pa opazil da včasih ko mi za trenutek pade dol glava, izgubim razsodnost, v glavi se zgodi klik in potem sem čisto normalen nisem več zaspan. A to traja potem le nekaj časa. Podobno kot pri LS traja lucidnost le nekaj časa.

Zanimivo. Če primerjaš svoje razpoloženje pred in po tem kliku - a je možno, da gre za kak mikro-spanec? V smislu, da za delček sekunde recimo izgubiš zavest?

Najbolj se mi pa spo po kosilu in če sem na kakšnem sestanku, seminarju, kjer je noter več ljudi na kupu.

Te so najboljše. :P Mali, slabo prezračen prostor, (pre)natlačen z ljudmi je idealen recept za instant knockout, pa če ti kar direktno v žilo teče... :mrgreen:

To je sicer le razmišljanje, ampak... Mogoče je pri predoziranju (beri: pretiravanju) s kofeinom podobno, kot pri pripravi pravega čaja - če zelišče stoji v vodi do 3 minute, se izloča tein, ki deluje kot poživilo, kar je nad 3 minute, pa ima zaradi tanina kontra-učinek. ???

Offline Vsemogocni

• Full Member
« Reply #7 on: 28 September 2012, 19:34:17 »
Kako dolgo pavzo si pa naredil?

Pavza je bila dolga skoraj pet tednov. Na splošno sem se v celoti izogibal kofeinu. Dalj časa kot to se mi ni zdelo smiselno, ker bi v tem času verjetno moral zaznati neke spremembe. :)

Hehe... :mrgreen: Na sanjanje vpliva toliko faktorjev, da je praktično nemogoče izolirat posameznega in ga določit za krivca. :)

To vse drži. Zanimivo je, kako se to odrazi v sanjah. :) Na splošno pa nisem nič kaj spreminjal. Sem pa trenutno na neki način psihično kar obremenjen in posledično tudi pod stresom. Pozimi pričakujem neko stabilizacijo.

Offline zaspanka

• Full Member
  • ...
« Reply #8 on: 28 September 2012, 21:49:10 »
To je sicer le razmišljanje, ampak... Mogoče je pri predoziranju (beri: pretiravanju) s kofeinom podobno, kot pri pripravi pravega čaja - če zelišče stoji v vodi do 3 minute, se izloča tein, ki deluje kot poživilo, kar je nad 3 minute, pa ima zaradi tanina kontra-učinek. ???

Aha! Tanin! Jaz vedno pustim čaj dlje kot tri minute :D Potem pa ima kontra efekte :) Zato se mi najbrž spi od kofeina.
Če je pa to za lucidnost dobro pa ne vem. Se je pa že zgodilo. Popoldanska kavica in potem malo oddremat kako kitico. Pa so bile sanje lucidne.
Je pa tudi pri meni stanje še vedno nelucidno. Navadne sanje samo. Pa zato tolk bolj divje  :roll:

Offline Primoz

• Newbie
  • *
« Reply #9 on: 08 October 2012, 18:00:52 »

...Še lepše, od preveč kofeina se mi drema 100 na uro.  ;)

Mogoče je ravno to razlog, da nekateri viri priporočajo kavico pred popoldanskim počitkom kot pripomoček za doseganje lucidnosti... ??? Hmm...

Kot sem jaz slišal te kofein na začetku res malo zbudi, ampak si pa kasneje še bolj zaspan, kot če kave nebi pil.

Offline Primoz

• Newbie
  • *
« Reply #10 on: 08 October 2012, 18:10:51 »

Zanimivo. Če primerjaš svoje razpoloženje pred in po tem kliku - a je možno, da gre za kak mikro-spanec? V smislu, da za delček sekunde recimo izgubiš zavest?

Lahko da gre res za neke vrste mikro spanec/prehod v drugo zavest, ki se ga zavedaš šele ko se vrneš nazaj.

Offline Saso

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #11 on: 12 October 2012, 19:24:45 »
Kot sem jaz slišal te kofein na začetku res malo zbudi, ampak si pa kasneje še bolj zaspan, kot če kave nebi pil.

Nekaj podobnega sem tudi sam slišal. Moram pa priznat, da od kofeina (in drugih poživil - beri: energijskih napitkov, guarane v vseh možnih oblikah, razen ekstrakta in podobnih) nikoli nisem občutil kake bolj izrazite budnosti ali kakega drugega vpliva na percepcijo ali telo (pritisk izključen).

Lahko da gre res za neke vrste mikro spanec/prehod v drugo zavest, ki se ga zavedaš šele ko se vrneš nazaj.

Možno. Zanimivo se mi zdi, da praviš, da po tem kliku nisi več zaspan. Si mogoče kdaj poskušal to stanje zavestno izvesti?

Offline Primoz

• Newbie
  • *
« Reply #12 on: 17 October 2012, 11:17:24 »

Možno. Zanimivo se mi zdi, da praviš, da po tem kliku nisi več zaspan. Si mogoče kdaj poskušal to stanje zavestno izvesti?
Aha spomnil sem še enega podobnega dogodka, ko sem šel spat sem doživel trzljaj (Mioklonični zgib, kot je opisan nekje). Pač ko sem že skoraj zaspal me je streslo in sem se prebudil in nisem mogel več nazaj zaspat. To se menda dogaja zaradi tega ker telo prehitro tone v spanec.

več smo napisali že http://www.lucidnesanje.com/forum/viewtopic.php?t=153&postdays=0&postorder=asc&highlight=tresljaj&start=0

Offline Vsemogocni

• Full Member
« Reply #13 on: 17 October 2012, 15:51:51 »
Aha spomnil sem še enega podobnega dogodka, ko sem šel spat sem doživel trzljaj (Mioklonični zgib, kot je opisan nekje). Pač ko sem že skoraj zaspal me je streslo in sem se prebudil in nisem mogel več nazaj zaspat. To se menda dogaja zaradi tega ker telo prehitro tone v spanec.

Glede trzljajev sem enkrat prebral, da možgani preverijo, če spiš (takrat, ko greš spat). Nekaj krat sem jih zaznal tudi sam. Enkrat sem ravnokar zaspal, ko mi je roko vzdignilo nekaj cm visoko. Po moje to ni nič nenavadnega. Razlogov je sicer lahko več.  :)

Offline Primoz

• Newbie
  • *
« Reply #14 on: 27 November 2012, 15:02:48 »

Je kdo že kdaj slišal kaj glede tega, da v RL za sekundo postaneš mentalno odstoten? Tisti moment naj bi bil zelo hiter se ga ne zavedaš, ampak vseeno veš, da je bil, ker se zavedaš ponovnega štarta - okolja in dogajanja. :)

pa to je to :)