Pri lucidnem sanjanju pravzaprav ni nobenega
merila, kaj je
prav in kaj ne, koliko časa traja kaka
faza in podobno. Eni se ozavestijo prej, drugi za to porabijo več časa; važno je le, da vztrajaš. Po mojem je normalno, da se ti po šestih dneh izvajanja RC-jev še ni uspelo ozavestit, vsekakor pa napreduješ, če že opažaš razliko v spominjanju in aktivnostih v sanjah.

Alkohol definitivno vpliva na spominjanje sanj, ker povzroča REM rebound efekt, ni pa rečeno, da je to edini razlog za slabše spominjanje. Tudi utrujenost vpliva na spomin, pa količina spanca, prehrana, ne nazadnje tudi luna (danes je ravno polna in jaz osebno sem precej
razdrt).

Kar se WILD tiče, je pa tako - ni
narobe, je pa zvečer bistveno težje (tudi za
stare mačke). Pri WILD gre za direkten prehod iz budnosti v spanje/sanje. Če malo pogledaš
teorijo spanja, lahko ugotoviš, da gremo vsako noč skozi več spalnih ciklov, ki so sestavljeni iz različnih faz - od dremavosti, rahlega in globokega spanca, pa v REM, mikro-zbujanje in spet nov cikel. V prvih nekaj spalnih ciklih je daljša faza globokega spanca, med katero si najbolj odpočijemo in med katero se naša telesa regenerirajo, posledično ostaja manj časa za REM (sanjanje). V drugi polovici noči se to razmerje obrne - skrajša se faza globokega spanca in podaljša REM (ki proti jutru lahko traja tudi celo uro ali več).
Če se vrnem na WILD, to pomeni, da moraš zvečer ostati
buden (z opazovanjem HI, štetjem, predstavljanjem občutka teže ali dvigovanja,...) ves čas, ko tvoje telo tone v spanec (pri tem se ne smeš niti malo premaknit, ker sicer prekineš proces) in vse do REM faze, ki v prvem ciklu nastopi šele po 90-120 minutah (in povrhu vsega traja le nekaj minut).

Za moje pojme čisto preveč
dela in premalo
koristi.

No, če WILD delaš med WBTB (zvečer recimo malo pomeditiraš, narediš kako inkubacijo ali kaj podobnega in greš normalno spat, potem pa po cca 4-5 urah za kratek čas vstaneš in greš potem nazaj spat), se čas do REM faze močno skrajša, kar pomeni, da ostale faze minejo hitrej in moraš na sanje čakati manj. Posledično je WILD bolj
enostaven in bolj
učinkovit.

Vsekakor pa bi ti predlagal, da začneš s čim bolj
enostavnim - nadaljuješ z RC-ji in dodaš recimo inkubacijo (nameravaš sanjat nek v naprej določen predmet, situacijo ali lokacijo), lucidnost pa
naskočiš od znotraj (DILD).