Author Topic: Kartografija sanj kot "bližnjica" za prečkanje Prvih vrat sanjanja  (Read 40812 times)

Offline Saso

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1453
Prva vrata sanjanja so prva ovira, ki jo mora sanjalec prečkati na svoji poti k lucidnosti. Castaneda jih je v knjigi Umetnost sanjanja opredelil takole:

Quote
Prva vrata
(iz knjige Umetnost sanjanja; Castaneda, 1993)

“... so ovira, ki jo moramo prečkati tako, da se zavedamo občutka, preden zapademo v globok spanec; občutka, ki je kot prijetna teža, ki nam ne dovoli odpreti oči. Prva vrata sanjanja dosežemo v trenutku, ko se zavedamo, da padamo v spanje, obešeni v težko temo.”

Nadalje podrobneje pojasnjuje, kaj so in kako jih prečkati:

Quote
“... prva vrata sanjanja prečkamo tako, da lahko vzdržimo pogled na kateremkoli predmetu naših sanj.”

“... sanjači s hitrimi, premišljenimi pogledi preletijo vse, kar je prisotno v sanjah. Če svojo pozornost sanjanja usmerijo na nekaj določenega, je to le začetna točka. Od tam gledajo druge predmete, ki so v njihovih sanjah, in se vračajo na začetno točko, čim večkrat kot je mogoče.”

“... na začetku v sanjanju ne glej preveč stvari. Štirje predmeti bodo zadostovali. Toda kakor hitro se začno slike premikati in začutiš, da izgubljaš nadzor nad njimi, se vrni na začetni predmet in vse skupaj začni znova.”

Naloga, ki jo je don Juan za prečkanje prvih vrat predlagal Castanedi, je iskanje rok v sanjanju. Gre sicer za razmeroma lahko nalogo, ki pa je daleč od enostavnega - v sanjanju namreč v glavnem delujemo nezavedno, avtomatsko (no, ja... tudi v RL običajno delujemo na avtopilotu, ampak pustimo to...).

Castanedovo iskanje rok v sanjanju v resnici ni nič drugega, kot eden od RC-jev. In, kot vemo, RC-je izvajamo čez dan, med tem, ko smo budni. Ponavljanje namere in same aktivnosti (v tem primeru iskanje rok) sčasoma povzroči, da se njeno izvajanje prenese tudi v sanjanje. Ampak...

Pri izvajanju tega sanjalskega manevra sem sam naletel na dve težavi:

1. V prvi fazi je trajalo precej dolgo, preden je manever postal toliko avtomatiziran, da se je njegovo izvajanje preneslo v sanjanje. Prva težava, s katero se glede na objave na internetu sooča večina sanjalcev, je torej trajanje samega procesa. In ravno to je razlog, zaradi katerega številni obupaljo in vse skupaj opustiljo.

2. Dvojnik (sanjsko telo) očitno deluje na podobnem principu, kot fizično telo. Konkretno: prvo, kar (v vsakdanji resničnosti) vidimo kot dojenček, so naši udi - torej roke in noge. Ob uporabi tega manevra velja enako tudi za sanjanje - prvo, kar vidimo, so naše roke. Izkaže se, da ima manever (oziroma naša zaznava) napako - zaznava je popačena, roke so drugačne, kot v RL (imamo na primer preveč ali premalo prstov, ti so med seboj zaraščeni, nenormalne oblike in podobno). Z nekaj prakse lahko te nepravilnosti izkoristimo za ozaveščanje v sanjah. No, sčasoma pride do problema - naše zaznavanje nas samih v sanjanju kreirajo naša pričakovanja. To pomeni, da se zaznava dvojnika toliko zbistri, da imamo tudi v sanjanju pač le pet prstov, zaradi česar manever postane neuporaben za testiranje resničnosti.

DH so odkrili (pravim odkrili, ker je metoda mnogo starejša od DH, a imam premalo podatkov, da bi o tem lahko povedal kaj več) alternativen način za prečkanje prvih vrat - ne skoznje, temveč po bližnjici - skozi tunel pod njimi. In ta tunel je mapiranje (kartografija) sanj.

Če ste zainteresirani, predlagam, da se med projektom v teku torej lotimo še kartografije sanj. Pogoj za sodelovanje pri tem projektu je seveda sanjski dnevnik. Več, kot imate opisanih sanj, boljše je, za potrebe projekta pa naj bo minimum 30 vpisov v sanjskih dnevnikih.

Offline Saso

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1453
Dajmo tole raje drugače zastavit in naredimo kartografijo kot del projekta in ne kot dodaten projekt. Materialov na to temo je sicer kar precej, a so v glavnem v ruščini, v slovenščino nisem še ničesar prevajal. Nekaj malega v angleščini najdete tukaj. Če koga zanima, bi menda lahko izbrskal še link na hrvaški forum, kjer so se zadeve tudi lotili, sicer pa je najboljše, da zadevo zastavimo po svoje.

Za začetek nekaj predpostavk:

1) Druga pozornost je resničen svet. To pomeni, da je vedno tam (kar koli že to pomeni) in da v njej obstajajo kraji, na katere se lahko vračamo.

2) V Drugi pozornosti je orientacija drugačna, kot v fizični realnosti – vzhod in zahod naj bi bila pozicionirana enako (torej V desno in Z levo), os S-J pa naj bi bila zamenjana – S spodaj, J pa zgoraj. Druga pozornost naj bi torej bila horizontalna preslikava fizične realnosti. Zakaj je to pomembno? Zaradi pozicioniranja posameznih lokacij v odvisnosti ene do druge (na primer stojim pred svojim (sanjskim) domom, ko pogledam levo, vidim recimo šolo, na desni nakupovalni center itd). Pravim naj bi, ker so do te ugotovitve prišli DH na podlagi lastnih izkušenj in študije nekakšnih starih kitajskih manuskriptov (do njih mi na žalost še ni uspelo priti), sam pa sem pri mapiranju naletel na problem – močen občutek, da nekaj s tole preslikavo ni čisto v redu, a mi še ni uspelo ugotovit, kje tiči zaplet. Kakor koli že, zaenkrat izhajamo iz predpostavke, da so kardinalne smeri Druge pozornosti takšne:

   J
Z   V
  S

3) V Drugi pozornosti obstajajo kraji, ki so neodvisni od sanjalca – vsi imamo na primer sanjski dom, šolo, nakupovalni center in tako dalje. Govorimo o arhetipskih elementih karte sanjanja. Naša naloga bo, da jih identificiramo, jih narišemo (ali vsaj čim podrobneje opišemo) in jih pozicioniramo na zemljevidu Druge pozornosti.

Kartografija kot taka ni naš cilj, temveč le sredstvo (če želite – orodje) za dosego tega cilja. Da ne teoretiziram preveč na dolgo in široko, predlagam, da se zadeve kar lotimo.

Kot sem že omenil, je osnova za kartografijo sanjski dnevnik. Pozabite torej na razne minimume in podobne zadeve, zagrabite dnevnike in se zakopljite vanje! :D

Za začetek nas zanima, kje se naše sanje dogajajo. Predlagam torej, da razčlenite vsake sanje posebej na posamezne lokacije in spiske (oziroma še bolje – čim bolj podrobne opise lokacij, do katerih pridete z analizo večih sanj, ki so se dogajale na teh istih lokacijah ali pa celo skice lokacij) objavite v nadaljevanju. Tako bomo ugotovili, katere lokacije so nam skupne, kje se nahajajo, kako izgledajo, kaj se tam dogaja itd.

Ideja kartografije je sicer v tem, da lokacije narišemo in dolgoročno gledano ustvarimo zemljevid Druge pozornosti, a se mi zdi, da je risanje karte le eden od možnih načinov. Ko sem se zadeve lotil, sem namreč naletel na dve težavi: 1) za risanje nisem ravno nadarjen in 2) risati zemljevid je v resnici precejšen izziv (v smislu, da nekaj tako konkretnega, kot je neka fizična lokacija, toliko abstrahiramo, da jo kot simbol lahko narišemo). Ali imam prav, se bo najverjetneje pokazalo med samim izvajanjem, ko bomo lahko primerjali izkušnje tistih, ki lokacije le opisujejo z izkušnjami tistih, ki jih boste/bodo poskušali tudi narisati.

Da pa ne odkrivamo tople vode, predlagam, da za osnovo (za lažjo predstavljivost) vzamemo zemljevide, ki so jih ustvarili DH:





Ta del projekta ni časovno omejen in ga bomo izvajali, dokler bo interes. Predlagam, da se ga lotite čim bolj resno in da kartografiji dejansko poskušate posvetiti nekaj časa vsak dan (tako za samo izvajanje, kot tudi za objavljanje na forumu). Gre namreč za zelo močno orodje, ki z redno prakso razmeroma hitro prinese dobre rezultate (v smislu krepitve sanjskega spomina, prepoznavanja lokacij v sanjanju in ozaveščanja na ta račun). Je pa napredovanje odvisno od vas samih in od vloženega truda.

Zagotovo sem izpustil še cel kup stvari... Če komu kaj pade na pamet, kar korajžno, sicer pa - srečno! :thumbsup:

Offline tanja

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 166
Naloga, ki jo je don Juan za prečkanje prvih vrat predlagal Castanedi, je iskanje rok v sanjanju.

Meni se je ta naloga obrnila tako, da sem v sanjah gledala roke in sem na eni roki imela 6 prstov in se mi je to zdelo normalno. Sem si rekla, ok, tukaj imam 6 prstov, torej ne sanjam...

Mi je pa uspelo z dvigalom ali pa s telefonom. V dvigalu so bila v sanjah pomešana nadstropja, v telefonu pa nikoli nisem mogla najti v imeniku osebe, ki sem jo želela poklicat, pa tudi druge funkcije so bile pomešane.

Kar se pa tiče kartografije, bi bilo pa mogoče zanimivo začet z enim mestom, v katerega velikokrat pridem in ga že poznam in kadar pridem vanj, vem da sanjam. Vanj pridem iz kakega drugega mesta ali pa se kar znajdem tam. Bi bilo zanimivo ga narisat, če mi ga bo uspelo preslikat v zemljevid :S. Mislim da grejo ulice nekako v spiralo. Notri pridem iz dveh smeri, ali z vzhoda (to je od spodaj v spiralo) ali pa iz zahoda ( z vrha spirale). Ima bolj ozke ulice, kot obmorska mesta, na vrhu pa se razširi in odpre. Ulice so večinoma žive, polne ljudi in trgovin odprtih tudi ponoči, enkrat pa sem bila tam, ko je bilo vse zaprto, takrat pa je bila tista ulica, po kateri sem hodila, opečnato rdeča. V sanjah pa se vsake toliko pojavi tudi kakšen nov delček tega mesta, ki ga v prejšnih sanjah ni bilo oz. še nisem hodila po njem.


Offline Saso

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1453
Meni se je ta naloga obrnila tako, da sem v sanjah gledala roke in sem na eni roki imela 6 prstov in se mi je to zdelo normalno. Sem si rekla, ok, tukaj imam 6 prstov, torej ne sanjam...

:) Od začetka je to precej pogosto. Potem sledi, da ti take anomalije (preveč/premalo prstov, deformirane oblike rok in podobno) pomagajo dvignit energijo, zaradi česar se lahko ozavestiš. Še kasnej, ko se ti okrepi pozornost sanjanja, pa je prstov običajno le pet (pač odvisno od tvojih pričakovanj glede tega, kakšno obliko imaš).

Mi je pa uspelo z dvigalom ali pa s telefonom. V dvigalu so bila v sanjah pomešana nadstropja, v telefonu pa nikoli nisem mogla najti v imeniku osebe, ki sem jo želela poklicat, pa tudi druge funkcije so bile pomešane.

Odlično - če se ti situacije z dvigali in telefoni ponavljajo, pomeni, da so to (tvoja) sanjska znamenja. Predlagam, da v takih situacijah (kadar se znajdeš v dvigalu, kadar vzameš v roke telefon) začneš izvajat RC-je.

Kar se pa tiče kartografije, bi bilo pa mogoče zanimivo začet z enim mestom, v katerega velikokrat pridem in ga že poznam in kadar pridem vanj, vem da sanjam. Vanj pridem iz kakega drugega mesta ali pa se kar znajdem tam. Bi bilo zanimivo ga narisat, če mi ga bo uspelo preslikat v zemljevid :S. Mislim da grejo ulice nekako v spiralo. Notri pridem iz dveh smeri, ali z vzhoda (to je od spodaj v spiralo) ali pa iz zahoda ( z vrha spirale). Ima bolj ozke ulice, kot obmorska mesta, na vrhu pa se razširi in odpre. Ulice so večinoma žive, polne ljudi in trgovin odprtih tudi ponoči, enkrat pa sem bila tam, ko je bilo vse zaprto, takrat pa je bila tista ulica, po kateri sem hodila, opečnato rdeča. V sanjah pa se vsake toliko pojavi tudi kakšen nov delček tega mesta, ki ga v prejšnih sanjah ni bilo oz. še nisem hodila po njem.

Evo, to je točno to! :mrgreen: Moram sicer priznat, da se vhodov (oziroma ulic) v obliki spiral trenutno ne spomnim, mi pa zveni precej znano to z ozkimi ulicami in trgovinami. Gre v tvojem primeru dejansko za  obmorsko mesto (v bližini morja/vode) ali za mesto (del mesta)?

Predlagam, da se za začetek posvetimo samemu izgledu in pozicijam lokacij - torej, kako izgleda, kaj je levo/desno/spredaj/zadaj od te lokacije/objekta,... Povezave/poti/prehode in druge načine, s katerimi na neko lokacijo pridemo, pa zaenkrat pustimo stati.

Offline zaspanka

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 110
  • Gender: Female
  • ...
wau, tako mesto pogosto sanjam tudi jaz :D Ob morju nekje. Uličice in trgovinice. V eni imajo celo megačudne stvari, take čarovniške. tako, ko naokrog prideš je potem tam celo neka opečnato rdeča cerkvica.

Mi je pa tole s kartami zanimivo ... Bom poskusila nekako narisat vse te sanjske "kraje".

Offline Saso

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1453
Se veselim videt, kako vi vidite te stvari. :thumbsup:

Offline tanja

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 166
wau, tako mesto pogosto sanjam tudi jaz :D Ob morju nekje. Uličice in trgovinice. V eni imajo celo megačudne stvari, take čarovniške. tako, ko naokrog prideš je potem tam celo neka opečnato rdeča cerkvica.

Tudi pri meni so take trgovine. In Indijske. In pol stvari imajo zunaj, pred trgovino. Tudi kafiči so taki, da imajo tudi zunaj mize in stole. Cerkvice se ne spomnem, sem pa enkrat sedela na vrhu hribčka, do katerega sem prišla skozi opečnato ulico in tam bi lahko bila. Vsaj v Slo mestih je na takih krajih ponavadi cerkvica.

Odlično - če se ti situacije z dvigali in telefoni ponavljajo, pomeni, da so to (tvoja) sanjska znamenja. Predlagam, da v takih situacijah (kadar se znajdeš v dvigalu, kadar vzameš v roke telefon) začneš izvajat RC-je.

A to misliš, da takrat začnem gledat roke?

Gre v tvojem primeru dejansko za  obmorsko mesto (v bližini morja/vode) ali za mesto (del mesta)?

Ne vem. Morja nikoli nisem videla. Če je spirala se dvigne v dveh krogih, ni velika, nisem pa čisto prepričana, da je res spirala. Mislim da je zato, ker je en del mesta nižje kot drugi in ker od spodaj prideš noter z desne, od zgoraj pa z leve.

Spomnim se še ene velike veleblagovnice, z velikimi okni in če greš v to trgovino, so tam tudi stopnice za zgornje nadstropje, tam je pa tudi polno trgovin in lokalov.

Offline Saso

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1453
A to misliš, da takrat začnem gledat roke?

Gledanje rok je le eden od možnih RC-jev (ki po mojih izkušnjah sčasoma postane še nezanesljiv povrhu vsega). Bolj bistveno je, da se ob takih (ponavljajočih) situacijah vprašaš, če takrat sanjaš. Kar povzroči dvig zavesti, je dvom v resničnost samo, RC je v le način za preverit in si potrdit (ali ovrečt), da sanjamo (oziroma kje smo).

Kar se tiče kartografije – imamo torej mesto z ozkimi uličicami, trgovinami, lokali in kafiči, na ulici štanti in mize. Nekje sta cerkvica in veleblagovnica.

Vprašanje: Bomo mesto vzeli kot celoto (v smislu, da je to le ena točka na zemljevidu) ali ga bomo bolj podrobno secirali (naredili natančen načrt, kaj se kje nahaja)?

Zaspanka, če mesto gledamo kot eno samo točko na zemljevidu, kje je cerkvica? Tanja, kaj pa veleblagovnica?

Izhodišče (center) karte sanjanja je naš (sanjski) dom, ostale lokacije pa pozicioniramo glede na tega. Kje se torej nahajajo mesto, cerkvica in veleblagovnica glede na naš dom?

Offline Red

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 58
  • Gender: Female
  • lucid REDreamer
Izhodišče (center) karte sanjanja je naš (sanjski) dom, ostale lokacije pa pozicioniramo glede na tega. Kje se torej nahajajo mesto, cerkvica in veleblagovnica glede na naš dom?

Nisem vsega prebral pa me zanima zdej:
se torej počasi fokusiramo na to, da se tam pričnemo dobivati?

Očitno vsi sanjamo to mesto.

r.
Solar Dreamer

Offline Saso

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1453
Drži - vsi sanjamo to mesto, ampak sanjamo vsak svoj dom, zato to ni najboljša točka za srečevanje. Zaenkrat se fokusiramo na to, da vidimo, kako Druga pozornost izgleda, kje je kaj, kasnej bomo izbirali lokacije za srečanja.

Offline tanja

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 166
Izhodišče (center) karte sanjanja je naš (sanjski) dom, ostale lokacije pa pozicioniramo glede na tega. Kje se torej nahajajo mesto, cerkvica in veleblagovnica glede na naš dom?

Kako naj najdem svoj dom? V to mesto vedno pridem skozi enega od dveh vhodov.

Offline Saso

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1453
Dom je ločena lokacija, običajno na sredini mesta/naselja (pri meni je običajno na vasi, a je hkrati tudi v mestu, kjer sem živel kot študent - to recimo pomeni, da sanjam, kako vstopam v domačo hišo v Mislinji, potem pa po stopnišču namesto v spodnje nadstropje pridem recimo v garsonjero, kjer trenutno živim). Dom je namreč skupek vseh lokacij, na katerih smo kdaj živeli v fizični realnosti. Zanimivo je, kako ga sanje sestavijo, če se (je) človek dosti seli(l). ;)

Na zadevo poglej še iz druge perspektive: Kje vse se znajdeš, kadar v mesto ne prideš po eni od teh dveh poti? (Na primer v šoli, pred veleblagovnico, v parku,...) V katero smer moraš iti, če želiš priti iz mesta po eni od teh poti?

Offline zaspanka

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 110
  • Gender: Female
  • ...
Zaspanka, če mesto gledamo kot eno samo točko na zemljevidu, kje je cerkvica? Tanja, kaj pa veleblagovnica?

Ok, recimo da imamo pred sabo navaden list papirja in da le-ta predstavlja mesto. Cerkvica bi tako bila pri meni čisto spodaj v levem kotu. spodnja meja tega papirmesta je pa morje. na desni strani je pa meja konec mesta neko vaško okolje. neke kolovozne poti se spomnim in hribov.
Je pa blagovnica tudi v mojem mestu. nekje na sredini papirmesta čisto zgoraj. Vseh uličic pa ne znam pozicijonirat.

sem poskušala drugače narisat svojo karto pa razen doma in gozda nimam pojma kam naj kaj dam. iz doma sicer hitro pridem v mesto, ker pač imam združeno v sanjah svoj dom, ki je na vasi in pa mesto, kjer zaradi študija preživim večino časa. vendar to domače mesto ni povezano s tistim mestom s cerkvico in uličicami itd.

Offline Saso

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1453
Tudi pri meni je morje severno (spodaj) od mesta. Je med mestom in morjem še kaj?

Ne ženi si k srcu, če nisi prepričana, kaj kam spada. Zaupaj si in kraje na karto riši po občutku. Pomagaš si lahko recimo tako, da vsak kraj (in neposredno okolico) narišeš na poseben listič, te pa polagaš na večji papir. Tvoj papirmesto je že en tak del. Zaenkrat je pomembno to, da vidiš, kaj vse je, kraji pa bodo sčasoma sami popadali na svoja mesta.

Offline zaspanka

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 110
  • Gender: Female
  • ...
Tudi pri meni je morje severno (spodaj) od mesta. Je med mestom in morjem še kaj?

Neka široka cesta, pa parkirišča. Semaforji. Mislim da nekoliko niže proti jugu (čist pod mestom) železniška postaja.

Pomagaš si lahko recimo tako, da vsak kraj (in neposredno okolico) narišeš na poseben listič, te pa polagaš na večji papir.

Bom poskusila tako :)