explorer, pozdravljen.
Calea je čisto legalna rastlin'ca, je pa vprašanje, kaj kupit, precej
kompleksno. Jaz jo nabavljam preko
Maya Ethnobotanicals; kupujem posušeno zel, ekstrakte in tinkture pripravljam sam. Je pa pri Mayi catch, da mora biti naročilo najmanj 50 USD (plus davek in poštnina, ki običajno navržeta dodatnih 20+ USD), kar zna še kar precej nanesti. Mislim, da se jo da dobit tudi preko Amazon-a, nisem pa nikoli kupoval, tako da bolj natančno težko svetujem.
Semena lahko za relativno majhen denar naročiš preko neta (dobaviteljev ne poznam), koliko je to smiselno, pa je vprašanje - problem je namreč v tem, da je kaljivost blazno nizka (mislim, da manj, kot 10%) in moraš imet res srečo, da ti sploh kaj zraste. Meni je po dveh letih poskušanja in približno gramu posejanih semen uspelo vzgojit le eno, pa še ta je potrebovala več kot leto dni, da se je toliko okrepila, da lahko iz nje končno snamem kak listek.
Sadike lahko prav tako naročiš preko neta; iz tujine zagotovo (če seveda zaupaš pošti, da bo rastlina preživela potovanje...),
Zavod Raznolikost pa je celo slovenska vrtnarija, kjer jo imajo. Menda tudi oni pošiljajo po pošti, je pa po mojem bolj
varno, če jo greš osebno iskat.
Moje osebno mnenje je, da se najbolj splača kupit posušeno zel. Zakaj? Najbolj običajen način uporabe je pitje caleinega čaja, ki ima specifičen, izrazito grenek okus (ki ga meni ni uspelo ublažit niti s sladkorjem, medom, cedevito ali sadnim sirupom), zato ni neumno, če kupuješ male količine, da vidiš, če ti sploh ustreza. Poleg tega lahko posušeno zel tudi kadiš ali pa iz nje sam izdelaš tinkturo/ekstrakt. Sicer sem pa z eksperimentiranjem ugotovil, da se okusu lahko nekoliko
izogneš, če rastlino konzumiraš v obliki kapsul (povrhu vsega pa sem na tak način dosegel tudi najboljše rezultate v smislu ozaveščanja v sanjah), tako da se ti mogoče splača raziskat tudi to opcijo.
Če te zanimajo večje količine, je Maya za moje pojme definitivno dobra (in po mojih izkušnjah zanesljiva) izbira, za nabavo manjših količin za testiranje pa lahko Caleo dobiš tudi preko
Dream Shop-a.
Upam, da sem zajel vse, če imaš še kako vprašanje, pa kar korajžno!

lp,
Sašo