Hypericum perforatum – Šentjanževka

Šentjanževka (lat. Hypericum perforatum, ang. St. John’s Worth) je 60 do 90 cm visoka, grmičasta rastlina z rumenimi socvetji. Ime je dobila po svetem Janezu Krstniku, ena od legend pa pravi, da so jo uporabljali tudi vitezi križarji reda svetega Janeza med boji v Jeruzalemu. Šentjanževka je v mnogih kulturah veljala za sveto in obredno rastlino. Varovala je pred uroki, zlimi duhovi in strelo.

Danes se šentjanževkino olje uporablja za zdravljenje prask, manjših ranic in nekaterih drugih kožnih obolenj, ker razkužuje in pospešuje rast povrhnjice.

Deluje protidepresivno – izboljšuje razpoloženje in zmanjšuje občutek izčrpanosti, utrujenosti in brezvoljnosti. Lajša težave pri glavobolu, migrenah in živčnih motnjah.

Stranski učinki

Pri dolgotrajni in intenzivni uporabi lahko povzroči povišano občutljivost kože na svetlobo (fotosensibilizacija). Odsvetuje se uporaba v kombinaciji z drugimi zdravili ter v času nosečnosti in med dojenjem.

Vpliv na sanje

Šentjanževka okrepi intenzivnost sanj in sposobnost spominjanja sanj. Njen učinek nastopi postopoma, zato jo je potrebno uživati dlje časa, preden njeno delovanje zaznamo v sanjah.

Priporočam dva- do tritedensko kuro, nato teden do dva tedna premora in šele potem naslednji cikel, da se preprečijo stranski učinki. V primeru kakršnihkoli reakcij uporabo takoj prekiniti!

Uporaba

Pred spanjem v obliki tinkture, ekstrakta ali poparka/čaja.

 


 

Če želite spoznati še druge oneirogene (rastline za sanjanje), ne spreglejte e-knjižice Oneirogeni – 5 najboljših rastlinskih pripomočkov za sanjanje.

 
 
 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.