Testiranje resničnosti

Eden od načinov za doseganje lucidnosti je zagotovo testiranje resničnosti (ang. “Reality Check”). Ideja je v tem, da se med vsakdanjimi opravili (na primer med čakanjem v vrsti pred blagajno, med ali po umivanju rok na stranišču in podobno) vprašamo, ali v tem trenutku sanjamo. Ne glede na to, kako absurdno se vprašanje sliši, ko pa vendar vemo, da smo budni, se naloge lotimo temeljito in z vso resnostjo.

Za testiranje resničnosti lahko uporabimo katerega od naslednjih načinov:

 • Branje besedila: Preberemo neko besedilo, se za trenutek obrnemo drugam, nato pa besedilo preberemo še enkrat. Če se je med tem časom na kakršenkoli način spremenilo, potem verjetno sanjamo.
 • Štetje prstov: Roko dvignemo v višino obraza z dlanjo proti sebi in preštejemo prste. Ko končamo, jo obrnemo in prste preštejemo še enkrat. V sanjah se rado zgodi, da nam kakšen prst manjka ali pa je odveč, da roka ni “normalne” oblike,… No, boste že ugotovili…
 • Podaljševanje prstov: Iztegnemo prst, ga primemo z drugo roko in ga poskušamo podaljšati. Če sanjamo, je uspeh zagotovljen.
 • Nedelujoča elektronika: Poskusimo prižgati in ugasniti luč ali kako drugo elektronsko napravo. V sanjah rado prihaja do “okvar” in stvari običajno ne delujejo tako, kot bi morale.
 • Prst skozi snov: Poskusimo potisniti prst skozi nekaj trdnega, na primer skozi svojo dlan ali skozi zid. Ta test je nekoliko manj zanesljiv in ga je smiselno večkrat ponoviti, ker moramo um najprej navaditi, da v sanjah pač veljajo drugačne zakonitosti.
 • Letenje: Iztegnemo roke ob telesu in poskočimo, kot bi poskušali poleteti. Spet – v sanjah nam utegne uspeti.
 • Dihanje skozi zaprt nos: Z eno roko si zatisnemo nos, z drugo prekrijemo usta in poskusimo vdihniti skozi nos. Enako učinkovita metoda je tudi dihanje pod vodo.
 • Pogled na digitalno uro: Metoda je podobna branju besedila – pogledamo na digitalno uro, se obrnemo proč, nato pa še enkrat pogledamo na uro. V sanjah se pogosto zgodi, da so drugič številke drugačne ali pa spackane.
 • Pogled v konico nosu: Zamižimo na eno oko in z drugim poskušamo videti konico svojega nosu.
 • Dotik ustnega neba z jezikom: Poskusimo se z jezikom dotakniti neba.
 • Dotik komolca z jezikom: Z jezikom se poskusimo dotakniti svojega komolca.

Pomembno je, da resničnost testiramo večkrat na dan in z jasnim namenom – to je, prepričati se, da sanjamo. Ko neko aktivnost zadosti pogosto ponavljamo, se nam ta usede v podzavest in slej ali prej jo začnemo izvajati tudi v sanjah.

Načinov je veliko in med njimi se zagotovo najde tudi kakšen tak, ki ga lahko izvajamo kjerkoli, ne da bi pri tem privlačili začudene poglede ljudje.

 
 
 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.