WILD – Neposreden prehod iz budnosti v sanje

WILD je tehnika, ki omogoča neposreden prehod iz budnosti v sanje. Osnovni princip je v tem, da opazujemo hipnagogične slike, dokler se te ne razvijejo v sanjske podobe. Takrat lahko dobesedno “vstopimo” v sanje.

Hipnagogična faza nastopi tik preden zaspimo. Običajno se začne kot posamezne barvne točke ali črtice, ki jih zaznavamo za zaprtimi vekami in se lahko razvije do precej kompleksnih podob. Pozorno spremljamo, kako se preoblikujejo, dokler se ne znajdemo sredi sanj.

Postopek

1. Sprostitev

Hipnagogične slike se pojavijo, ko smo popolnoma sproščeni in počasi tonemo v spanec. Prvi korak je torek, da čim bolj sprostimo telo. Postanimo pozorni na svoje dihanje. Med vdihom napnemo mišice nog, med izdihom jih sprostimo. Nadaljujemo z meči, stegni trebušnimi mišicami, prsnimi mišicami, rokami, dlanmi, vratom, obrazom – med vdihom mišice napnemo, med izdihom sprostimo.

2. Ostanimo pozorni

Namen vaje je, da ostanemo pozorni in da nas ne “odnese”. Da bi to dosegli, si lahko pomagamo na različne načine – s štetjem, pozornostjo, usmerjeno na dihanje, s predstavljanjem, da se spuščamo po stopnicah,…

3. Vstopimo v sanje

Če nam uspe obdržati pozornost na hipnagogičnih slikah, bodo te sčasoma postale vse bolj jasne in kompleksne. Naenkrat bomo dobili občutek, da lahko dobesedno vstopimo v sanje. Da bi nam to uspelo, je najbolje zagrabiti najbližji predmet ali pa si od blizu ogledati kakšen detajl iz slike in to nas bo potegnilo v sanje.

Metoda WILD je po mojih izkušnjah ena težjih, saj je ohraniti pozornost med tem, ko telo tone v spanec, vse prej kot enostavno. Pomembno je, da nas neuspehi ne potrejo in odvrnejo od prakticiranja, saj le vaja prinese najboljše rezultate.

 
 
 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.