5-HTP

5-hidroksitriptofan (5-HTP) je neposredni predhodnik serotonina, ki spodbuja nastanek kemikalij, potrebnih za njegovo proizvodnjo. Za razliko od serotonina lahko prehaja iz krvnega obtoka v možgane. V terapevtske namene se uporablja za odpravljanje depresije, zniževanje stresa in napetosti, spodbujanje spanca in lajšanje določenih tipov migrene. Maksimalen učinek doseže 90 minut po zaužitju in se iz telesa v celoti izloči po približno petnajstih urah.

Stranski učinki

Najpogostejši stranski učinki so slabost in prebavne težave. Težave, povezane s slabostjo, lahko odpravimo, če začnemo z uporabo malih količin, ki jih postopoma povečujemo, prav tako pa se zmanjšujejo s časom. Avtor Thomas Yuschak v svoji knjigi navaja, da pri uporabi 100 – 150 mg (pred spanjem) ni izkusil nobenih stranskih učinkov.

Vpliv na sanje

5-HTP ima pozitiven vpliv na dolžino in kvaliteto sanj. Pri doseganju lucidnosti igra bolj podporno vlogo, ker dviguje kvaliteto spanca in podaljšuje čas v ne-REM fazah, zato ga je najbolje vzeti pred spanjem ali v kombinaciji z drugimi bolj stimulativnimi substancami.

 
 
 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.