Silene capensis

silene capensis

silene capensisSilene capensis (“African Dream Root”) izvira iz porečij Južne Afrike in med plemenom Xhosa velja za sveto rastlino. Tamkajšnji šamani jo tradicionalno uporabljajo kot pripomoček pri divinaciji in komunikaciji s predniki, prav tako pa služi kot pomoč pri sprožanju intenzivnih, včasih preroških in zavestnih sanj.

Učinki

S. capensis učinkuje že v relativno majhnih odmerkih. Priporočene aktivne doze so med 250 in 500 mg, v večjih količinah pa lahko pride do sicer neškodljivih, a neprijetnih purgativnih učinkov. Alkaloidi, ki jih korenina vsebuje, po telesu potujejo počasi, zato so učinki na budnost minimalni, toliko bolj intenziven pa je njihov vpliv na sanje – te so izrazito žive, povezane in ob bujenju zlahka zapomnljive.

Uporaba

Tradicionalno se jo pripravlja na dva načina. Po prvem načinu v pol skodelice (približno 1 dl) vode vsujemo pol čajne žličke v droben prašek zdrobljenih korenin in dobro premešamo. Napitek izpijemo ob bujenju na prazen želodec, nato pa s hrano počakamo, dokler se nam apetit ne povrne. Druga možnost je priprava goste pene – kopasto žlico zdrobljene korenine vsujemo v pol litra vode in mešamo, dokler ne nastane gosta pena. To pijemo do občutka “napihnjenosti ”, nato gremo spat.

Alternativna metoda za pripravo pene: 750 ml (ali večjo) steklenico do četrtine napolnimo z vodo in vanjo stresemo 1 g praška. Steklenico nekaj minut krepko tresemo, nato pa peno iztisnemo iz nje. Preostanek lahko hranimo v hladilnik za naslednji dan, ko steklenico ponovno pretresemo in odstranimo peno za zaužitje. Po nekaj dneh se mešanica neha peniti; takrat lahko dodamo še en gram, ali pa postopek začnemo znova.

Najenostavnejši način uživanja pa je zagotovo žvečenje posušenih koreninic – 250 do 500 mg koreninic temeljito prežvečimo in na koncu pojemo. Ko se koreninice navlažijo, postanejo rahlo grenkobnega okusa.

Dodatne informacije

http://www.shaman-australis.com/forum/index.php?showtopic=18639&st=0

http://www.dreamviews.com/community/showthread.php?t=67642

 
 
 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.