Nymphaea caerulea

Nymphaea caerulea flower

Nymphaea caerulea flowerNymphaea caerulea, poznana tudi kot “sveta modra lilija” ali “modri lotus”, izvira iz porečja Nila in drugih predelov vzhodne Afrike, od koder so jo že v starih časih ponesli tudi na druge konce sveta. Ima koničaste, 10 do 15 cm velike cvetove in pretežno okrogle, plavajoče liste z gladkimi robovi in s premerom od 25 do 40 cm. V Starem Egiptu in egipčanski mitologiji je veljala za sveto rastlino, saj je simbolizirala vzhod in zahod sonca, hkrati pa je predstavljala tudi simbol egipčanskega božanstva Nefertem. V Aziji in Afriki zaradi sposobnosti preživetja v dolgih sušnih obdobjih velja kot simbol nesmrtnosti, na Kitajskem in v Indiji pa predstavlja verski simbol in simbol ženske lepote.

Učinki in uporaba

V preteklosti so jo uporabljali kot umetniški pripomoček (priprava naravnih barvil), kot dodatek za pripravo kruha, za izdelavo parfumov ter za zdravljenje. Danes jo uporabljajo predvsem za pripravo različnih zvarkov (čajev, vin in martinijev) ter v aromaterapiji, saj velja, da vsebuje “božansko” esenco, zaradi česar povzroča občutke povišane pozornosti in spokojnosti. Novejše raziskave so pokazale, da ima zaradi vsebnosti alkaloidov nuciferina in apomorfina rahle psihoaktivne učinke, uživanje cvetov pa učinkuje kot blago pomirjevalo.

Za pripravo zvarkov uporabimo 10 – 20 gramov cvetnih listov, ki jih za najmanj tri tedne namočimo v šibek alkohol, za pripravo čaja pa cele cvetove pustimo vreti 10 do 20 minut.

Za sanjanje se priporoča pitje čaja v kombinaciji s kajenjem cvetnih listov 30 do 60 minut pred spanjem. Ta kombinacija povzroča dremav in sanjav občutek pred spanjem ter bolj intenzivne in lažje zapomnljive sanje, s tem pa poveča možnost za ozaveščenje med sanjami.

 
 
 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.