Inkubacija sanj

Inkubacija sanj je kombinacija vizualizacije in postavljanja namere, s katero ustvarimo situacijo (scenarij), ki jo želimo sanjati. Čeprav metoda ni neposredno namenjena doseganju lucidnosti (z njo lahko namreč inkubiramo kakršnekoli sanje – od spopadov s prazgodovinskimi pošastmi, pa do raziskovanja skritih kotičkov vesolja), pa jo lahko uporabimo tudi za ustvarjanje scenarija, v katerem izvedemo RC in se ozavestimo.

Priprava

Zamislimo si situacijo, ki jo bomo inkubirali. Prizor naj bo kolikor se da podroben – čim bolj natančno si predstavljajmo, kje smo, kaj je okoli nas, kdo je z nami, kaj se dogaja, kaj počnemo,… Najbolje je, če gre le za eno situacijo, ki se ne spreminja preveč.

Postopek

  • Ko ležemo, sprostimo telo in umirimo misli.
  • V spomin si prikličemo scenarij, ki smo ga ustvarili. Predstavljamo si ga čim bolj podrobno; poskušamo “občutiti”, da smo dejansko tam, da v njem sodelujemo.
  • Prizor poskušajmo čim bolj podrobno obdržati v mislih, dokler ne zaspimo. Če nam misli začnejo tavati, jih mirno preusmerimo nazaj k našemu scenariju in nadaljujemo z vizualiziranjem. Ko se situacija “odvrti”, začnemo znova od začetka in postopek ponavljamo, dokler ne zaspimo in se znajdemo v skreirani situaciji.

Metoda vstopne točke

Pri metodi vstopne točke inkubiramo scenarij, ki deluje kot “prehod” iz budnosti v sanje. Priporočljivo je, da je scenarij čim bolj enostaven, da ga lahko dosledno in natančno ponovimo, kadarkoli tehniko izvajamo.

Predstavljajmo si na primer naslednji scenarij:

“Stojimo v hodniku ogromnega hotela. Levo in desno od nas so vrata, ki vodijo v sobe, na njih so napisane številke; na levi sode in na desni lihe. Ogledamo si, kako so narejene številke, nato se razgledamo naokoli. Opazimo vzorec na tleh, luči,… Pozorni smo na podrobnosti. Počasi se sprehodimo po hodniku in “štejemo” sobe. Hodnik zavije desno, številka prve sobe na naši levi je 738. Po približno dvajsetih korakih hodnik spet zavije, tokrat v levo. Sobe se zdaj začnejo na desni. Preverimo številko na prvih vratih, nato se odpravimo naprej. Čez čas pridemo do troje vrat na koncu hodnika – ena so levo, druga desno in tretja naravnost pred nami. Ta so nekoliko drugačna od ostalih, na njih ni številk. Izberemo vrata in jih odpremo, nato vstopimo v sanjski svet…”

Namesto hodnika si lahko zamislimo tudi stopnišče, po katerem se vzpenjamo, ali pa ozek tunel, ki se konča s svetlobno pregrado, skozi katero vstopimo v sanje.

 
 
 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.