Nikotin

Nikotin deluje kot acetilholin (ACh) agonist, kar pomeni, da ima enak učinek kot ACh in enostavno preide iz krvnega obtoka v možgane. Povzroča kratko- in dolgoročno desenzibilizacijo ACh receptorjev (blokira njihovo delovanje; neobčutljivost). Sicer ni rakotvoren, povzroča pa odvisnost ob redni uporabi in je toksičen že v malih količinah.

Z nikotinskim obližem dosežemo maksimalen učinek po 7,5 urah, razpolovilni čas pa je 2 uri po tem, ko obliž odstranimo.

Stranski učinki

Nikotin ima najhujše stranske učinke od vseh opisanih dodatkov – povzroča vrtoglavico in slabost, težave z grlom, izsušena usta, vlažne oči, glavobol, zaprtje in razdraženost kože na mestih, kjer ga nosimo. Thomas Yuschak zato priporoča uporabo nikotinskega obliža izključno v času poskusa zavestnega sanjanja in odstranitev le-tega takoj po njem, poroča pa tudi o boljših rezultatih ob uporabi šibkejše doze (7 mg).

Vpliv na sanjanje

Nikotin ima močan učinek na lucidno sanjanje, če 1) ga uporabljamo ob redkih priložnostih, 2) v majhnih količinah in 3) imamo pripravljen proaktiven način za preprečevanje desenzibilizacije. Njegovo delovanje je podobno GPC – deluje kot sprožilec za lucidno sanjanje ali kot ojačevalec za galantamin.

 
 
 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.