Calea zacatechichi

calea zacatechichi

calea zacatechichi

Calea je poznana tudi pod imenom “pasja zel”. Njena domovina so Mehiška višavja in določeni predeli Costa Rice. Zraste od 1 do 1,5 metra v višino in ima številne veje s parnimi, ovalnimi listi, dolgimi 3-5 cm in širokimi 2-4 cm.

Mehiški Indijanci Chontal jo uporabljajo za doseganje jasnovidnih sporočil skozi sanje, v Mehiški ljudski medicini pa služi tudi za uravanje metabolizma. Indijanci caleo imenujejo tudi “Božje listje”. Cenjena je zaradi zmožnosti prečiščevanja čutov, spodbujanja vizij v sanjah in drugih splošnih zdravilnih lastnosti.

Šamani zel uporabljajo za sprejemanje preroških sporočil skozi sanje, običajni ljudje v Mehiki pa jo uporabljajo za spodbujanje teka in med drugim tudi za uravnavanje prebave.

Učinki

Calea povzroča pomirjajoč in dremav občutek in poveča možnost spontanega prebujenja med sanjami. Psihoaktivni efekt je izrazito subtilen in ga lahko opišemo kot sanjavega. Pravijo, da občutek ugodja lahko traja tudi dan ali več, pri čemer pa ni negativnih stranskih učinkov. Calea med Mehiškimi Indijanci velja za halucinogen, kljub temu pa znanstveniki še niso uspeli izolirati halucinogenih alkaloidov.

Uporaba

Od 3 do 25 gramov zdrobljenih, posušenih listov prelijemo z vrelo vodo in pustim stati 5-8 minut. Precedimo in počasi popijemo. Opozoriti velja, da je za calein čaj značilen izrazito grenak okus. Nekateri v kombinaciji s čajem priporočajo tudi kajenje posušenih listov.

 
 
 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.