Sanjalska raziskava

Iščem 20-30 prostovoljcev, ki bi bili pripravljeni sodelovati v sanjalski raziskavi.

Ta temelji na naslednjih predpostavkah:

1. Vsakdanji (fizični) svet, ki ga zaznavamo med dnevno budnostjo, je ”konsenzualna realnost”.

Živimo v skupnem okolju, kjer smo v interakciji z neko skupino ljudi. Da se med seboj lahko sporazumevamo, smo si izmislili jezik, s katerim opisujemo vse, kar vidimo. Stvarem smo določili pomen, da se o njih lahko pogovarjamo. Sklenili smo dogovor, da je taka naša realnost. To pomeni, da je način, na katerega dojemamo svet in na katerega si razlagamo stvari okoli sebe, pogojen z dogovorom (”programom”), ki smo ga sprejeli v preteklosti (primarno od staršev, v nadaljevanju od vrstnikov, okolice itd.). Ta ”program” imamo v glavi in ga uporabimo (oziroma se samodejno aktivira) vedno, kadar se na primer želimo o čem pogovarjati.

Če na primer pogledamo skozi okno, vidimo ljudi, zgradbe, avtomobile, drevje in kup drugih reči (objekte percepcije). Ker vsak od nas gleda skozi okno svojega doma, sicer vidimo različne objekte percepcije, a se o njih kljub temu lahko pogovarjamo (jih opisujemo, razlagamo, primerjamo…), ker imamo o njih skupno ”predstavo” (uporabljamo enak dogovor/program).

2. Sanje niso le množica naključnih podob, ki jih naš um ponoči procesira (bodisi le kot ”razbremenitev možganov” ali pa z namenom, da bi razrešili kakšen problem, s katerim se ukvarjamo čez dan). Vsak od nas je namreč že sanjal različne objekte percepcije (recimo avto, drevo, hišo,…), kar pomeni, da lahko tudi sanje dojemamo kot ”konsenzualno realnost”.

3. V sanjah obstajajo (arhetipske) lokacije in kraji, o katerih sanjamo vsi ljudje (sanjamo na primer svoj dom, domači kraj, šolo, mesto, nakupovalne centre, garaže, pa morje, gore, reke, jezera in gozdove,…). Če te objekte percepcije poskusimo umestiti v prostoru (jih narisati v obliki ”zemljevida”), so te lokacije in kraji pri vseh pozicionirane na (približno) istem mestu. Tega zaenkrat sicer ne bomo raziskovali, če je kdo zainteresiran, pa vabljeni k sodelovanju pri projektu na forumu.

4. Pri različnih ljudeh se v sanjah pojavljajo isti elementi (na primer iste lokacije, podobne ali enake vsebine, iste aktivnosti in podobno).

Namen raziskave je ugotoviti, v kolikšni meri se pri različnih ljudeh pojavljajo iste lokacije, katere so in kako pogosto se ponavljajo ter ali različni ljudje istočasno sanjajo iste (ali podobne) vsebine.

Trajanje raziskave: 2 meseca

Od udeležencev se pričakuje redno (vsakodnevno) zapisovanje sanj, zato prosim, da se prijavite izključno resni kandidati, ki se že spomnite vsaj enih sanj na noč. Navodila glede posredovanja sanj bodo udeleženci prejeli po mailu.

Za prijave pišite na [email protected] (v polje ”Subject”/”Zadeva” napišite ”Sanjalska raziskava”), za dodatne informacije in odgovore na morebitna vprašanja pa se oglasite preko FB strani ali foruma.

Vabljeni k sodelovanju!


Update 5. 9. 2014

Obveščam vas, da z današnjim dnem zaključujem z zbiranjem sanj za sanjalsko raziskavo. Rezultate bom objavil, ko zaključim z analizo.

Vsem sodelujočim se najlepše zahvaljujem za sodelovanje in vam želim veliko sreče pri (samostojnih ali skupinskih) potovanjih v druge svetove!

 
 
 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.