Vrata Sanjanja

Še preden sem se sploh začel ukvarjati s sanjanjem, sem naletel na knjige Carlosa Castanede. Kljub temu, da sem že od otroštva velik ljubitelj knjig, pa se mi je takrat zaustavilo že na prvi strani prve knjige. Dobesedno.

Nekaj let kasneje, ko sem jih ponovno vzel v roke, je bila situacija popolnoma drugačna – tokrat sem jih eno za drugo na dušek prebral. Zadnja, ki sem jo dobil v roke, je bila “Umetnost Sanjanja” (The Art of Dreaming, 1993). V njej so povzete in dokaj podrobno opisane Castanedine izkušnje z zavestnim sanjanjem, potovanji po sanjskih svetovih in srečanji z “anorganskimi bitji”, zato bi jo priporočil v branje vsem, ki jih sanjanje zanima.

V nadaljevanju so povzetki iz knjige “Umetnost Sanjanja”, ki predstavljajo ključne koncepte “castanedovske” filozofije.

VRATA SANJANJA

Nastavitev sanjanja

“… pomeni, da natančno, praktično obvladuješ splošni položaj v sanjah. Sanjaš lahko, na primer, da si v svojem razredu. Nastavitev sanjanja pomeni, da sanjam ne dovoliš, da bi se spremenile. Ne skočiš iz razreda v gore. Z drugimi besedami, nadzoruješ pogled razreda in ga ne izpustiš dokler nočeš.”

Prva vrata

“… so ovira, ki jo moramo prečkati tako, da se zavedamo občutka preden zapademo v globok spanec; občutka, ki je kot prijetna teža, ki nam ne dovoli odpreti oči. Prva vrata sanjanja dosežemo v trenutku, ko se zavedamo, da padamo v spanje, obešeni v težko temo.”

“… prva vrata sanjanja prečkamo tako, da lahko vzdržimo pogled na kateremkoli predmetu naših sanj.”

“… sanjači s hitrimi, premišljenimi pogledi preletijo vse, kar je prisotno v sanjah. Če svojo pozornost sanjanja usmerijo na nekaj določenega, je to le začetna točka. Od tam gledajo druge predmete, ki so v njihovih sanjah, in se vračajo na začetno točko, čimvečkrat kot je mogoče.”

“… na začetku v sanjanju ne glej preveč stvari. Štirje predmeti bodo zadostovali. Toda kakor hitro se začno slike premikati in začutiš, da izgubljaš nadzor nad njimi, se vrni na začetni predmet in vse skupaj začni znova.”

Druga vrata

“Druga vrata sanjanja dosežeš, ko se zbudiš iz sanj v druge sanje. Lahko imaš toliko sanj, kot hočeš, ali pa kolikor si jih sposoben imeti, vendar moraš imeti nad njimi zadosten nadzor, da se ne zbudiš v svetu, ki ga poznamo. Pri prehodu prvih vrat sanjanja doseže sanjač energetsko telo. In kar resnično vstopi skozi druga vrata, preskakujoč iz sanj v sanje, je energetsko telo.”

“… pri prečkanju drugih vrat sanjanja moraš nameravati večji in treznejši nadzor nad pozornostjo sanjanja. To je za sanjače edini varnostni ventil.”

“… resnični cilj sanjanja je izpopolnitev energetskega telesa. Popolno energetsko telo ima, med drugim seveda, takšen nadzor nad pozornostjo sanjanja, da jo lahko zaustavi, kadar je potrebno. To je varnostni ventil, ki ga imajo sanjači.”

“… obstajata dva načina, s katerima pravilno prestopimo druga vrata sanjanja. Prvič, zbudiš se v drugih sanjah; sanjaš, kako sanjaš, nato pa sanjaš, da si se zbudil. Drugič, uporabiš predmete v sanjah in sprožiš nove sanje.”

“… prava naloga pri drugih vratih sanjanja je v tem, da te izvidnik prenese v svoj svet.”

Tretja vrata

“… dosežeš jih, ko v sanjah ugotoviš, da strmiš v nekoga, ki spi. Nato se izkaže, da si ta nekdo ti.”

Vsaka vrata sanjanja imajo dve stopnji. Najprej moramo do vrat priti, potem pa jih moramo prečkati.

“Ko si sanjal, da si se videl spati, si prišel do tretjih vrat. Na drugi stopnji pa se premikaš okoli, ko si se videl spati. Pri tretjih vratih sanjanja začenjaš premišljeno stapljati resničnost sanjanja z resničnostjo vsakdanjega sveta. To je vaja, ki ji čarovniki pravijo dopolnitev energetskega telesa. Stapljanje dveh resničnosti mora biti temeljito, zato pa moraš biti še gibljivejši. Pri tretjih vratih raziskuj z veliko mero previdnosti in radovednosti.”

“… pri tretjih vratih se lahko celotno energetsko telo premika, kot se premika energija. Tvoje energetsko telo natančno ve, kako se premika.”“… energetsko telo se premika edinole tako, da drsi ali leti.”“… naloga za tretja vrata sanjanja: sam si premikal svoje energetsko telo… prava naloga: s svojim energetskim telesom moraš videti energijo.”

Še ena razlaga sanjanja: je postopek, pri katerem sanjač osami sanje, ki ustvarjajo energijo – zaznavamo predmete, ki ustvarjajo energijo.

Četrta vrata

“… energetsko telo pri četrtih vratih sanjanja potuje na posebne, konkretne prostore. Obstajajo trije načini, da uporabimo četrta vrata: prvi, da potujemo na konkretne prostore na tem svetu; drugi, da potujemo na druge prostore zunaj tega sveta; in tretji, da potujemo v prostore, ki obstajajo le v namenu drugih… zadnji način je od vseh najtežji in najnevarnejši.”

“… si pri četrtih vratih sanjanja, sanjaš moje sanje.”

“… svoje sanjanje začni leže na svoji desni strani z rahlo skrčenimi koleni. Discipliniran si, če ta položaj obdržiš in v njem zaspiš. V sanjanju pa se vadiš, če ležeš v natanko isti položaj in ponovno zaspiš.”“… druge sanje so nameravanje v drugi pozornosti: edini način, da prečkamo četrta vrata sanjanja.”

 
 
 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.