Fizika Druge pozornosti, 1. del: Prehod v nefizični svet

Druga pozornost je svet, v katerem veljajo drugačne zakonitosti od teh, katerih vplive občutimo in v katerih okvirjih delujemo v vsakdanjem življenju – na primer gravitacije, trdnosti snovi, (svoje) fizične oblike, (linearne) percepcije prostora in časa in podobno. Če želimo uspešno krmariti skozi Drugo pozornost, moramo njene zakonitosti (s)poznati in znati uporabiti v svojo korist. Prva stvar, ki se jo moramo naučiti, pa je seveda prehod v nefizični svet.

Lucid Dreaming (c) kr1ka https://goo.gl/xdHyLz

Različne tehnike sanjanja nam omogočajo, da sanjanje dosežemo na enega od dveh načinov:

  1. Ozavestimo se med tem, ko se sanje že dogajajo (DILD – Dream Initiated Lucid Dream)

“… V dvigalu srečam žensko, ki me pospremi skozi podzemno garažo in nato v nekakšen nenavaden objekt. Hodiva skozi dolgo “halo”, v kateri so “lokalčki”, nekakšen wellness center z bazenčki, masažne sobe in podobno, vmes pa me ves čas nekaj prepričuje in čaka na mojo privolitev. Vse skupaj se mi zdi na moč čudno, kaj me “moti”, pa ugotovim, ko greva že drugič mimo iste mize, za katero sedijo isti ljudje in klepetajo; ista ženska nekaj vneto razlaga, potem se obrne v drugo smer in “zatrokira”, ko se obrne nazaj. Sanjam! … ”

  1. Izvedemo direkten prehod iz budnosti v sanjanje (WILD – Wake Induced Lucid Dream)

“… Izvedem direkten prehod. Vizualna zaznava se začne formirati, potem spet zbledi in izgine, vrne se občutek telesa. Poskusim se skoncentrirati na šibek prizor, ki ga zaznavam za zaprtimi očmi in kmalu mi res uspe – občutek je, kot bi se skozi glavo dvignil navzgor in ven, spet se začne krepiti vizualna zaznava, kot da bi z glavo navzdol “pikiral” v sliko. Občutek se začne prenašati v dvojnika; ko začutim roke, jih začnem drgniti, da bi zaznavo okrepil. Za trenutek deluje, potem me spet začne odnašati. Podrgnem bolj intenzivno in zaznava se spet okrepi. … ”

Kljub temu, da ozaveščanje v sanjah večini ljudi predstavlja precejšen izziv, pa lahko to izkušnjo vsakdo doseže. Potrebujemo le zadosti vztrajnosti in motivacije, da ne odnehamo ob začetnih neuspehih.

Še večji izziv od samega ozaveščanja pa zagotovo predstavlja neposreden prehod iz budnosti v sanjanje. Do popolnega prehoda zavesti iz fizičnega v energijsko telo pride šele takrat, ko se fizično telo popolnoma izključi. Da bi to dosegli, moramo ohraniti buden um, med tem, ko naše telo tone v spanec. Kot zadnja faza tega procesa nastopi tudi spalna paraliza – varnostni mehanizem telesa, ki preprečuje, da bi sanje fizično izživljali. Čeprav je to stanje povsem normalno in popolnoma naravno in ga dejansko doživljamo vsi, vsako noč in celo večkrat na noč, pa zna biti za neizkušenega sanjalca ali za nekoga, komur se zgodi spontano, izkušnja precej zastrašujoča. Spalno paralizo poleg nezmožnosti premikanja in govorjenja pogosto spremlja še druga oblika nočnega terorjalažno prebujenje (občutek, da smo se prebudili, čeprav v resnici še vedno spimo in sanjamo). Kombinacija obeh lahko v nas vzbudi intenzivne občutke tesnobe in strahu, ki jih občutek prisotnosti ter razne vizualne in avditivne zaznave še dodatno okrepijo. S prakso pa se naučimo obvladovati svoje “strahove”, kar nam omogoča, da spalno paralizo ter lažna prebujenja izkoristimo za vstop v sanjanje.

V naslednjem prispevku bom predstavil nekaj nenavadnih in zanimivih lastnosti dvojnika – energijskega telesa, s katerim delujemo v Drugi pozornosti. Naročite obvestila in poskrbite, da ga ne boste zamudili. 😉