O kolektivnih simbolih sanj in stvareh v grlu

Se vam je kdaj sanjalo, da vas je čakal pomemben javni nastop (ali izpit), vi pa ste tik pred zdajci enostavno “zmrznili” ali pa ste se na dogodek prikazali popolnoma goli? Da se vam je nekam mudilo, a ste zamudili prevoz? Kaj pa, da vas je tiščalo na potrebo, stranišče (največkrat javno) pa je bilo tako umazano, da se ne da opisati z besedami? Ali pa, da so vam med umivanjem začeli izpadati zobje?

Gol v javnosti (slika je iz http://identity-mag.com/egyptian-unexplainable-myths/)

Če ste na katero od vprašanj odgovorili pritrdilno, zagotovo poznate tudi občutke, ki so sanje spremljali ob bujenju in se najverjetneje zavlekli še dolgo v dan. Naj vas potolažim – niste edini. Omenjeni primeri so le nekateri od številnih kolektivnih sanjskih simbolov; sanj, s katerimi se vsakdo kdaj sooči. Če jih začnemo razčlenjevati in raziskovati iz vidika pomenov, hitro ugotovimo, da so simboli povezani s samopodobo, z željo/potrebo po sprejemanju, s strahom pred neuspehom.

V dobrem desetletju, kolikor se ukvarjam s sanjanjem, sem sanjal vse omenjene in številne druge sanje, ki so zjutraj pustile “priokus”. Ker na sanje že dolgo ne gledam več le kot na govorico simbolov, tovrstne vsebine smatram za sanjska znamenja – namige, da se nahajam v sanjah in jih kot take uporabljam kot iztočnice pri ozaveščanju.

Nedolgo nazaj pa sem sanjal naslednje:

“… Naenkrat me začne skeleti po grlu. S prsti sežem v usta in začnem vleči ven nekakšno “nitko”; vlečem in vlečem, nitki ni videti konca. Material, ki ga izvlečem, zavijam v kroglico, ki se opazno povečuje. … Preden končno pridem do prave ordinacije, iz grla izvlečem za večjo nogometno žogo svinjarije. … ”

Ob bujenju je v grlu dejansko ostal pekoč občutek, kot da bi nekaj (iz)vlekel iz sebe. Med premišljevanjem o pomenu neobičajnih vsebin me je prešinilo, da se mi je nekaj podobnega že sanjalo. Po hitrem pregledu zapisov v sanjskem dnevniku sem ugotovil, da so se mi takšne in podobne vsebine (z nitkami, vrvicami, žvečilnimi, palčkami ali vejicami v grlu) pojavile vsaj sedemkrat od leta 2007, zato sem se odločil, da malo raziščem, kaj bi utegnile pomeniti. Brskanje po spletu je razkrilo dvoje:

1. da so takšne sanje precej pogoste in se pojavljajo pri številnih ljudeh; gre torej za kolektivne sanjske simbole, ki jih ljudje najpogosteje razlagajo kot težave v (spo)razumevanju, in

2. da imajo tudi drug, bolj “abstrakten” pomen.

Na enem od spletnih forumov sem našel tole razlago:

“… Vrvica gre skozi usta in grlo ter izstopi skozi luknjo v spodnjem delu hrbta. Povezana je v zaključen krog; ko jo vlečete brez prestanka, dejansko vlečete to kratko vrvico, ki se vrti okrog in okrog. … Če želite situacijo odpraviti, se morate nekoliko pripraviti. … Naučiti se morate obvladovati mentalno kreiranje v sanjskem svetu. … “Oni” menijo, da je to najboj smešna situacija za opazovanje. … ” (celoten komentar, ki ga je objavil uporabnik popeye0314, najdete tukaj).

Nadaljnje raziskovanje je razkrilo še tole:

“… Gre za odstranjevanje stare spiritualne DNA, starih zapisov, ran prednikov in več. Vse te reči čistimo iz sebe. … ” (celoten komentar z zaporedno številko #11 lahko preberete tukaj)

Komentar je v meni vzbudil asociacijo in še enkrat sem se lotil pregledovanja zapisov v sanjskem dnevniku. Bolj podrobna analiza je odkrila tele (zavestne) sanje:

“… potem pa začnem vleči iz grla tanko, sluzasto “nitko”. Bolj, ko vlečem, več je je. Odlagam jo na tla ob postelji, vrača povesta, da s tem nekaj čistim. Kmalu je na tleh precej zajeten kupček zdrizdaste mase, jaz pa še naprej vlečem iz sebe; občutim zoprn, pekoč občutek v grlu. “Nitka” postane rdeča (krvava) in vrač jo začne spirati z vodo. Čez čas me porine, da se zvrnem na posteljo in mi začne vodo zlivati v grlo, med tem pa še naprej vleče nitko, dokler je končno ne zmanjka. Ko konča z vlečenjem, pove, da sem naredil pošteno čiščenje in mi poda steklenico, iz katre naredim velik požirek, da bi omilil pekoče grlo in nebo. Oba si presenečeno ogledujeta kup zdrizdaste snovi na tleh ob meni in povesta, da obstaja tudi lažji (manj boleč oziroma neboleč) način. … ”

Zanimivo je, da sem na to izkušnjo že povsem pozabil. Še bolj zanimivo pa je, da sem se naslednji dan po sanjanju dejansko počutil nekoliko “izžet” in bolj utrujen, kot običajno, po drugi strani pa je izginila zdravstvena težava, ki me je spremljala že več mesecev. Če sta dogodka povezana ali ne, je (vsaj iz “racionalnega” vidika) praktično nemogoče reči, vsekakor pa je izkušnja odprla kup zanimivih vprašanj, na katera bi bilo zagotovo vredno poiskati odgovore…

 
 
 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.