9 učinkovitih trikov, kako ostati v lucidnih sanjah

Ena od največjih frustracij vseh, ki se ukvarjamo z lucidnim sanjanjem, je zagotovo to, da se (končno) ozavestimo, a se zbudimo nedolgo za tem. Kaj lahko naredimo takrat? Precej malo… S tehniko “veriženja” (DEILD – ang. “Dream Exit Induced Lucid Dream”) sicer lahko poskusimo ponovno vstopiti v sanjanje, v večini primerov pa, saj veste – priložnost zamujena… Nikoli pa ni prepozno, da se seznanimo s tehnikami in triki, ki nam pomagajo nenadno (in neželeno) zbujanje v bodoče preprečiti in izvemo, kako ostati v lucidnih sanjah.

Kako ostati v lucidnih sanjah

Zakaj prihaja do tega?

Razlog za hitro zbujanje se najpogosteje skriva v neizkušenosti. Začetniki običajno ne vedo, kaj lahko naredijo, da bi ostali lucidni. Ne vedno namreč, da lahko ostanejo v sanjah že s tem, da ohranjajo pozornost na misli oziroma zavedanju: “Sanjam”.

Tudi sam sem šel čez vse te kalvarije – od vseh zgrešenih znamenj, da sanjam, pa do frustracij ob tem, ko sem se iz zavestnih sanj zaradi nekontroliranega navdušenja prebudil že po nekaj sekundah. Stvari so se končno obrnile na bolje, ko sem začel raziskovati in prakticirati tehnike za stabiliziranje sanj.

Te tehnike nam pomagajo okrepiti samo-zavedanje v sanjanju in s tem pripomorejo k povišanju pozornosti sanjanja ter zavedanju, da nič ni “resnično”. Njihov ključni cilj je okrepiti pozornost na um in telo v sanjanju.

Da vam prihranim vsaj nekaj zgrešenih priložnosti, vam v nadaljevanju razkrivam 9 učinkovitih trikov in tehnik za stabiliziranje sanj ter podaljšanje lucidnosti v sanjah.

  1. Ostanite mirni.

Najpomembneje je, da ostanete mirni. Čustveni izpadi in brezglavo dirjanje naokoli, ki ga spremlja kričanje v stilu “Sanjam! Sanjam! …”, nikogar ne ganejo. “Fantomi” v sanjah živijo svoje “sanjsko življenje” in jih vaš dosežek niti najmanj ne zanima, poleg tega pa tovrstni “čustveni izpadi” na hitro razpršijo razpoložljivo energijo in vas surovo “stresejo ven”.

  1. Podrgnite z dlanmi.

Izkušnje številnih sanjalcev so pokazale, da kakršnakoli kinestetična aktivnost oziroma gibanje v sanjanju okrepi zavestni um. Pozornost skoncentrira na sanjsko telo (dvojnika) in se vam pomaga prizemljiti v sanjah.

Za prizemljitev v sanjanju (in za preprečitev “izginjanja” sanj) torej podrgnite dlani.

  1. Poglejte svoje roke.

Ta trik je predstavil Carlos Castaneda v knjigi Umetnost sanjanja – poglejte svoje roke.

Iskanje rok je dober način, ki vam lahko pomaga pri ozaveščanju v sanjah. Če namreč razvijete navado, da tekom dneva pogledate svoje roke in se ob tem vprašate, če mogoče sanjate, se ta aktivnost prej ali slej prenese tudi v sanjanje.

Da bi okrepili sanje, torej poiščite svoje roke in si jih podrobno oglejte. S tem boste okrepili vizualno zaznavo v sanjah in prenesli pozornost na ta aspekt sanjskega telesa.

  1. Izvedite RC (test resničnosti).

Poleg tega, da le gledate roke, lahko izvedete še kakšen enostaven test resničnosti. Najbolj učinkovit RC je, da poskusite potisniti prst skozi dlan ali pa ga podaljšati. V resničnosti kaj takega seveda ni možno, v sanjanju pa se nadvse rado zgodi.

  1. Zahtevajte jasnost.

V sanjanju morate biti odločni, vaše želje in nameni morajo biti jasni. Jasnost zaznave lahko dosežete s preprostim mentalnim ali verbalnim ukazom: “Naj sanje postanejo bolj intenzivne!”ali pa “Naj se mi zaznava okrepi!

Ni pomembno, kaj pravzaprav rečete. Bolj pomembno je, da ste pri tem odločni (veste, kaj zahtevate) in samozavestni (veste, da se bo vaše pričakovanje uresničilo).

Besede imajo v sanjanju posebej veliko “moč”, težo, zato je pomembno, da jih preudarno uporabljate.

  1. Izvedite matematično operacijo.

Ni potrebno, da se lotite logaritmov ali kompleksnih matematičnih funkcij. Zadoščajo že čisto preproste, osnovne operacije, kot je na primer seštevanje ali odštevanje.

Cilj je aktivirati predele možganov, ki vam pomagajo graditi in ohranjati pozornost.

  1. Vzemite prehransko dopolnilo.

Čeprav to ni za vsakogar, pa prehranska dopolnila predstavljajo dodaten “potisk”. Uporaba prehranskih dopolnil seveda ni mišljena kot “bergla”, ampak kot občasna podpora pri procesu ozaveščanja. Predvsem v zgodnjih fazah dela s sanjami lahko prehranska dopolnila približajo in prikažejo nekatere neverjetne globine lucidnega sanjanja. Če vas tovrstno eksperimentiranje zanima, vam je več informacij na voljo v e-knjižici Oneirogeni – 5 najboljših rastlinskih pripomočkov za sanjanje.

  1. Zavrtite se okoli svoje osi.

Z vrtenjem okoli svoje osi skoncentrirate svojo pozornost na sanjsko telo, s čimer okrepite zaznavo telesa in podaljšate lucidne sanje.

A previdno! Vrtenje lahko povzroči tudi izgubo vizualne zaznave – uporablja se namreč tudi kot način “premikanja” po sanjski realnosti.

  1. “Padite nazaj”.

Če ste izčrpali že vse možnosti, a imate še vedno občutek, da se vam sanje izmikajo, poskusite še pasti nazaj.

S tem ustvarite intenzivno “fizično” zaznavo, ki močno okrepi zaznavo vašega sanjskega telesa. Čeprav je občutek nadvse zanimiv, predlagam, naj vam bo to res skrajna možnost. Padec nazaj lahko namreč povzroči tudi to, da vas vrže iz sanj in se posledično znajdete v lažnem prebujenju ali pa se dejansko zbudite.

Preden zaključim tokratni prispevek, naj vam dam še en dodaten nasvet: V naprej imejte pripravljen jasen cilj, kaj boste naredili, ko se boste ozavestili. Tako ne boste zapravljali dragocenega časa in energije za razmišljanje o tem, kaj bi počeli, temveč boste lahko lucidne sanje kar najbolje izkoristili.

 
 
 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.