Dihalna tehnika 4-7-8

Včasih se zgodi, da zvečer enostavno ne moremo zaspati. Pozno v noč se premetavamo po postelji, ko nam po dolgih mukah končno uspe, pa se kmalu spet zbudimo in spet smo na začetku. In kalvarija se nadaljuje vse do jutra, ko vstanemo nenaspani, utrujeni in razdražljivi… Vzrokov za nespečnost je več – od stresa, divjega tempa življenja, čustvenih dram in premalo telesne aktivnosti, pa do prevelikih količin kofeina (ali drugih stimulansov) ali prepozne večerje. Nespečnost vpliva na kvaliteto življenja in na dolgi rok lahko vodi tudi do najrazličnejših (fizičnih ali psihičnih) zdravstvenih težav, zato nikoli ne škoduje, če imamo v rokavu kakšnega asa, ki nam lahko pomaga v borbi z njo. Eden od najbolj naravnih in neinvazivnih načinov je dihalna tehnika 4-7-8.

Meditacija

Dihalna tehnika 4-7-8 je izjemno preprosta, naredite jo lahko kjerkoli in kadarkoli. Čeprav jo lahko izvajate v kateremkoli položaju (sede, stoje ali leže), priporočam, da jo za začetek izvajate sede in z vzravnano hrbtenico. Dokler je ne osvojite, jo izvajajte vsaj dvakrat dnevno, kasneje pa jo lahko uporabljate, kadar začutite tesnobo ali stres. Odlično obnese tudi kot tehnika za sproščanje pred spanjem.

Kako izvesti tehniko 4-7-8?

Udobno se namestite, meditacijo začnite z nekaj globokimi vdihi in izdihi.

Konico jezika prislonite ob zgornje spredne zobe in glasno izdihnite skozi usta.

Zaprite usta in vdihnite skozi nos, štejte do 4.

Zadržite sapo in preštejte do 7.

Globoko izdihnite skozi usta in vmes štejte do 8.

Cikel 4-7-8 ponovite še trikrat (skupaj 4 vdihi in izdihi).

Dihalna tehnika 4-7-8 na naraven način pomiri živčni sistem. Ko jo začnete izvajati, deluje precej subtilno, s ponavljanjem in prakso pa postaja vedno močnejša. Med izvajanjem lahko dobite občutek lahke glave, a brez skrbi – to je normalno in kmalu mine.

Kaj pa vam najbolj pomaga zaspati? Svoje trike nam zaupajte v komentarjih.

 
 
 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.